Gázmérgezés téma

Gáz- és gyógyszermérgezés - Tünetek és elsősegély

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus † - 2021-12-25 15:06
Mérgezés
Bajba jutott embertársaink közül a mérgezettek azok, akik nagy valószínűséggel mindenképpen külső segítségre szorulnak. Magyarországon sajnálatosan igen magas az öngyilkosok száma, az elmúlt évtizedben az EU-n belül mindig benne voltunk az első ötben, világviszonylatban az első tízben. Az egyik leggyakoribb módszer a gyógyszerrel, vegyszerrel elkövetett szándékos mérgezés.

Mustgázmérgezés - A borospincék veszélye

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-11-10 14:33
Mustgáz
Főként a szüret utáni időszakban emelkedik jelentősen a mustgázmérgezés (szén-dioxid-mérgezés) veszélye. A közhiedelemmel ellentétben, ha a kézben tartott gyertya lángja nem alszik el, az sem garancia arra, hogy nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz.

Szén-monoxid-mérgezés

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-02-12 09:25

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin, stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

Mit tegyünk szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén? Melyek a figyelmeztető tünetek?

Gázmérgezések szezonja: a CO-riasztó csak félmegoldás

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-12-13 15:45
A fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése, vagy az égéstermék elvezetésének problémái miatt keletkezhet a lakásban szén-monoxid, amely színtelen, szagtalan. Gyakran csak egy megszokott rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Figyelünk-e a szervezetünk jelzéseire? Megoldás lehet-e a CO-riasztó a lakásban?