• A gombamérgezés elkerülhető!

    Dr. Árki Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A szép meleg tavaszi és őszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajtával is találkozhatunk utunk során.

    A gombamérgezésekkel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a gomba fogyasztása és a tünetek megjelenése között eltelt idő utal a mérgezés veszélyességi fokára. A késői, akár 6-72 óra múlva jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalnak. Ilyen hosszú latencia idővel jelentkező súlyos mérgezést okoznak a papsapka gombák, a pókhálósgomba fajok, a galóca fajok.

    Hirdetés

    A legfontosabb szabályok gombaszedésnél:

    • Ha gombát szedünk, vigyük el hivatásos gombaszakértőhöz vizsgálatra!
    • Az összes gyűjtött gombát mutassuk meg a szakértőnek.
    • A gombák szárát ne vágjuk el késsel, ne törjük le, hanem az egész gombát emeljük ki, így láthatóvá válik az esetleg addig az avarban megbújó bocskor is.
    • A mérgező gombák felismerése vagy „méregtelenítése” terén ne bízzunk a különféle népi praktikákban, hiedelmekben, mint például ezüstkanál próba vagy a forrázás.

    Gyilkos galóca

    Hazánkban a halálos mérgezéseket néhány kivételtől eltekintve a lombos erdők lakója, a gyilkos galóca okozza. Óvatlan, képzetlen gombagyűjtő könnyen összetévesztheti az ehető erdei csiperkével. Figyeljünk a megkülönböztető jelekre: a gyilkos galócának bocskora és gallérja van, lemezei fehérek, nem sötétednek meg, mint a csiperkének.

    A gyilkosgalóca-mérgezésért két polipeptidje felelős, az amatoxin és a fallotoxin. Egy galóca 12 mg amatoxint tartalmaz, ebből a halálos mérgezéshez elegendő 0,25 mg is. A galócamérgezés tünetei későn, csak 8-24 óra múlva jelentkeznek. Hányás, hasmenés jellemzi a kezdeti rosszullétet, majd néhány napos jóllét után alakul ki a sokszor végzetes  májkárosodás, amelynek külső jele lehet a sárgaság. Máj- és veseelégtelenség, szívelégtelenség a halálok a galócamérgezetteknél. Túlélés esetén is számítanunk kell maradandó károsodásra, májkárosodásra, veseműködési zavarra.

    Légyölő galóca

    A szép, piros kalapos, tetején fehéren pettyegetett gombákat mindannyian jól ismerjük a mesekönyvekből. Ez szinte összetéveszthetetlen, és mindenki tudja, hogy mérgező, ha nem is olyan súlyos mértékben, mint a gyilkos galóca. Izzadás, remegés, nyálfolyás, hasi görcsök, szédülés, hallucinációk a jellemző tünetek, amelyek a gomba fogyasztását követően már gyorsan, 1-2 órán belül kialakulnak.

    Párducgalóca

    A párducgalóca-mérgezés jelentőségét az adja, hogy gyakorlatlan, képzetlen gombaszedő összetévesztheti az ehető piruló galócával vagy esetleg az őzlábgombával. A mérgezés tünetei a légyölő galócáéhoz hasonlóan 1-2 órán belül kialakulnak. Nyugtalanság, delírium, hallucinációk, zavartság jelentkezik.

    Susulykafélék

    A gombás étel elfogyasztását követően, akár 15-30 perc múlva is okozhat már rosszullétet, gyomor-bélrendszeri panaszokat, hányást. Izzadás, nyálfolyás, hallucináció jellemzi a mérgezést.

    A gombamérgezés minden esetben kórházi kezelést igényel!

    Gombamérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítésével a beteget kórházba kell vinni, lehetőség szerint speciálisan toxikológiai profilú osztályra. A gombás ételből és a hányadékból is mintát kell vinni az ellátó intézménybe.

    Ehető gombák által okozott tünetek

    A gomba a nehezen emészthető ételek közé tartozik, nagy mennyiségű ehető gomba fogyasztása is gyomor-bélrendszeri panaszokat válthat ki. Gyorsan romlik, könnyen elszaporodhatnak ezekben az ételekben a baktériumok, ami szintén, akár súlyos ételmérgezést is okozhat, ezért csak frissen fogyasszunk gombából készült ételeket.

    Gombamérgezés vagy ételmérgezés?

    Gombamérgezésre utalhat, ha a hányás, hasi görcs mellett esetleg pupillaszűkületet, arckipirulást, nyáladzást, hallucinációt vagy érzékcsalódást, sárgaságot, esetleg ájulást is tapasztalunk.
    A gombák ételmérgezést is okozhatnak, ha romlottan, baktériumokkal fertőzötten fogyasztjuk el. Ilyen esetekben az általános mérgezési tünetekhez láz és hőemelkedés is társulhat.

    Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnkDr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.10.21 17:05, Megjelenés: 2017.05.03 09:41
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők

    Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára vasárnap.

    Májrepedés (májruptura)

    Májrupturának a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető?

    Miért lehet fájdalmas a szex?

    Visszatérő gombás fertőzés esetében a hüvelybemenet körül krónikus gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor ezen a területen apró, fájdalmas kis repedések képződhetnek, amelyek a szexuális aktust is kifejezetten fájdalmassá tehetik.

    Gombás fertőzés - Ami a reklámokból kimaradt

    Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás - ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit? Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben, a reklámok hatására általában különféle csodakrémektől és kenőcsöktől várva a gyors és tartós megoldást.

    A Ganoderma lucidum gomba - Mit mond az orvos?

    Orvosként szinte naponta találkozunk csodát ígérő táplálékkiegészítőkkel, gyakran betegeink kérik ki véleményünket a különböző gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban. Innen is ered a szkepticizmus, hiszen sok esetben a jótékony hatások nem bizonyítottak, és a betegek által remélt gyógyulás vagy javulás is elmarad.

    Tévhitek és tények a gombákról

    Néhány széles körben elterjedt gombákkal kapcsolatos tévhit igen veszélyes lehet, különösen akkor, ha gombamérgezés történik. Cikkünkben sorra vesszük a 16 leggyakoribb gombákkal kapcsolatos tévhitet, és eloszlatjuk a félreértéseket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.