Gombamérgezés téma

A gombamérgezés elkerülhető!

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A szép meleg tavaszi és őszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajtával is találkozhatunk utunk során.

Kerülje el a gombamérgezést!

WEBBeteg

Gombamérgezés

Csak hivatásos gombaszakértő által bevizsgált gombát szabad fogyasztani! Ez az első számú szabály!

Ezek a gombamérgezés tünetei

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

Mérgező növények otthonunkban, kertjeinkben

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika

Minden évben több száz olyan mérgezés fordul elő Magyarországon, amit növények idéznek elő. Kertjeinkben, a természetben és a szobanövényeink között is több olyan akad, amelyek veszélyeiről jó, ha tudunk.

A vadon termő gombák felhasználásának veszélyeire figyelmeztet a Nébih

MTI

Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt a vendéglátó egységet üzemeletetők, valamint a kirándulók és a gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy szakellenőr vizsgálatát kérjék - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tévhitek és tények a gombákról

WEBBeteg - B. M., szakfordító

Néhány széles körben elterjedt gombákkal kapcsolatos tévhit igen veszélyes lehet, különösen akkor, ha gombamérgezés történik. Cikkünkben sorra vesszük a 16 leggyakoribb gombákkal kapcsolatos tévhitet, és eloszlatjuk a félreértéseket.

A gombamérgezés veszélyeire figyelmeztetnek

Országos Mentőszolgálat

A hűvös, csapadékosabb tavaszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt a mérgezések száma is növekszik.

Csak szakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk!

ÁNTSZ, Országos Kémiai Biztonsági Intézet

Gombamérgezés: az idén eddig az esetek 40%-a 14 év alatti gyermeket érintett. Évente átlagosan száz-kétszáz gombamérgezéses esetről érkezik jelentés az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához.

A gyilkos galóca

freepress.eu

A Magyarországon fellelhető több száz gombafaj közül a legveszélyesebb a gyilkos galóca.

Gombamérgezés romlott gombától

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő

Fémedényben készített és tárolt termesztett gombától keserű íz van a szánkban napok óta. Vér-májfunkció negatív lett.5 nap telt el. Mit tanácsol?