Elszaporodott ágyi poloskák

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Egyesült Államokban 20 év után újra tömeges problémát okoz az ágyi poloska. Külön "országos poloskacsúcsot" hívtak össze a kérdésről, és ezen "a nemzedékünk előtt álló legnagyobb rovarproblémának" minősítette a poloskát Mike Potter, a Kentucky Egyetem professzora.

Az értekezleten a szakemberek félreverték a harangot, minthogy ma már középületekben lámpafoglalatokban, ébresztőórás rádiókban, tévékészülékek belsejében is találnak poloskatelepeket.

"Ma már biztosan tudjuk, hogy az ágyi poloska nemcsak ágyban és kárpitozott bútorban fordul elő, hanem olyan helyeken is, amelyekre azelőtt sosem gondoltunk volna" - jelentették ki szakemberek az értekezleten.

A poloskafertőzés ma már súlyos szintet ért el az amerikai szállodákban, éttermekben és más középületekben.

Mit kell tudni az ágyi poloskáról?

Az 5 milliméter hosszú, lapos vörösesbarna rovarok éjszaka csípik meg az embert, vér- vagy ürüléknyomot hagyva az ágyneműn. Betegséget nem terjesztenek. A vérszívók azonban luxusszállodákban vagy 5 millió dolláros villákban ugyanúgy előfordulnak, mint hajléktalanszállásokon.

A szakértők szerint a gyakori külföldi utazások hozták vissza bőröndben a poloskát, amelyet 20 éve már gyakorlatilag kiirtottak az Egyesült Álamokban.

A poloska újbóli felbukkanásában persze szerepet játszik az is, hogy betiltották az olyan nagyon hatásos, de környezetpusztító vegyszereket, mint a DDT. A megmaradt vegyszerek viszont nem olyan hatásosak, sőt, némelyikkel szemben a kártevők ellenállókká váltak.

Egy demokrata képviselő azt tervezi, hogy újra a parlament elé viszi a 2008-as elbukott poloskaellenes törvény tervezetét. Ez pénzügyi támogatást adott volna a poloskairtáshoz, de tavaly nem ment át a törvényhozáson.

A kétnapos konferenciát (a hivatalos Országos Poloskacsúcs elnevezéssel) a Környezetvédelmi Hivatal szervezte.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.