Túlsúlyos gyerekek életvitele és a szülői felelősség

MTI
megjelent:

A szülők egy részének nincs elég önbizalma, hogy életbe léptessen és fenntartson olyan változásokat gyereke életvitelében, amelyek csökkentenék az elhízás kockázatát - állapították meg a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatói tanulmányukban.

Elsie M. Taveras és kollégái 446, túlsúlyos gyereket nevelő szülőt kérdeztek ki arról, hogy mennyire érzik határozottnak magukat a szükséges életmódbeli változások véghezvitelében: határt szabni a televíziózásnak, eltávolítani a tévét a gyerekszobából, visszafogni a gyorsétkezdék látogatását, csökkenteni a cukros italok fogyasztását, növelni a fizikai aktivitást és javítani a család általános étkezési szokásain. A két és tizenkét év közötti gyerekek orvosainak és védőnőinek véleményét is felmérték.

A Pediatrics című orvosi szaklap legfrissebb, júliusi számában megjelent tanulmányban a szerzők beszámoltak arról, hogy a lehetséges legalacsonyabb nulla és a maximális 24 pont közötti skálán a szülők önbizalmának átlagos értéke 13 volt. A legkevésbé elszántak a tévékészülék eltávolítása, a televíziózás korlátozása és a családi étkezési szokások megváltoztatása területén mutatkoztak a szülők.

Az orvosok és a védőnők a legkisebb hatékonysággal a fizikai aktivitás, a tévézés korlátozása és a tévémentes gyerekszobák kérdéseiben tudtak tanácsokat adni a szülőknek.

Taveras és kollégái szerint az önbizalmi index nagyobb volt a normál súlyú szülőknél azokhoz képest, akik maguk is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, valamint a magasabb végzettséget is önbizalom növelő tényezőnek találták. Azok a szülők is nagyobb pontszámot értek el, akik úgy emlékeztek vissza, hogy korábbi erőfeszítéseiket a családi életmódváltozásra az orvos és a védőnő pozitívan értékelte.

(MTI)

Cikkajánló

Szmog
Szmog

Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell.

Portré
Portré

Interjú Csuja Gellért orvostanhallgatóval.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.