• Túlsúlyos gyerekek életvitele és a szülői felelősség

    Szerző: MTI

    A szülők egy részének nincs elég önbizalma, hogy életbe léptessen és fenntartson olyan változásokat gyereke életvitelében, amelyek csökkentenék az elhízás kockázatát - állapították meg a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatói tanulmányukban.

    Elsie M. Taveras és kollégái 446, túlsúlyos gyereket nevelő szülőt kérdeztek ki arról, hogy mennyire érzik határozottnak magukat a szükséges életmódbeli változások véghezvitelében: határt szabni a televíziózásnak, eltávolítani a tévét a gyerekszobából, visszafogni a gyorsétkezdék látogatását, csökkenteni a cukros italok fogyasztását, növelni a fizikai aktivitást és javítani a család általános étkezési szokásain. A két és tizenkét év közötti gyerekek orvosainak és védőnőinek véleményét is felmérték.

    Hirdetés

    A Pediatrics című orvosi szaklap legfrissebb, júliusi számában megjelent tanulmányban a szerzők beszámoltak arról, hogy a lehetséges legalacsonyabb nulla és a maximális 24 pont közötti skálán a szülők önbizalmának átlagos értéke 13 volt. A legkevésbé elszántak a tévékészülék eltávolítása, a televíziózás korlátozása és a családi étkezési szokások megváltoztatása területén mutatkoztak a szülők.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az orvosok és a védőnők a legkisebb hatékonysággal a fizikai aktivitás, a tévézés korlátozása és a tévémentes gyerekszobák kérdéseiben tudtak tanácsokat adni a szülőknek.

    Taveras és kollégái szerint az önbizalmi index nagyobb volt a normál súlyú szülőknél azokhoz képest, akik maguk is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, valamint a magasabb végzettséget is önbizalom növelő tényezőnek találták. Azok a szülők is nagyobb pontszámot értek el, akik úgy emlékeztek vissza, hogy korábbi erőfeszítéseiket a családi életmódváltozásra az orvos és a védőnő pozitívan értékelte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.06 16:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások