Drogfogyasztás megállapítása nyálból

MTI
megjelent: 2009.02.10.

Nyálmintából néhány perc alatt meghatározza különböző kábítószerek jelenlétét a mérgezés gyanúja miatt kórházba szállított betegek szervezetében egy új német laboratóriumi műszer.

A technikai újdonságot az International Hospital Equipment szakfolyóirat ismertette. A különböző mérgek vagy tiltott anyagok kimutatása az emberi szervezetből nemcsak az élsportban, hanem a szakintézetek mérgezési osztályain is súlyos gondot jelent.

A gyakran eszméletlen személy nem tud tájékoztatást adni arról, hogy mit vett be vagy használt a rosszullét előtt. Ilyenkor csak a laboratóriumi meghatározás segíthet, de annak is vannak nehézségei.

Az általánosan alkalmazott vizsgálati módszerek a vérből vagy a vizeletből igyekeznek a veszélyes anyagokat kimutatni. A vérmintához meg kell szúrni a vizsgálati személyt, aminek sok országban jogi következményei lehetnek.

A vizeletből történő meghatározással kapcsolatban magyar olimpikonnal is megtörtént, hogy nem sikerült annyi vizeletet leadni, ami elégséges lett volna a dopping használatának kizárásához.

Egyszerűbb és gyorsabbb

A most bemutatott mérőműszer, a Dräger DrugTest 5000 igen kis mennyiségű nyálból képes kimutatni a legkülönbözőbb kábítószereket, altatókat és izgatószereket. Nagy előnye, hogy a mérés általában öt percen belül befejeződik, csak a kannabisz kimutatásához van szükség tíz percre.

Ezzel az eljárással nemcsak rövid idő alatt, de a korábbiakhoz képest olcsón is kideríthető, fogyasztott-e a vizsgált személy valamilyen kábítószert.

A nyálmintát a szájüregből steril csövecske szívja ki, amely elszíneződik, ha a benne lévő nyál már elégséges a méréshez. A csövecske kerül be a mérőműszerbe, amely perceken belül eredményt ad. Az új technikával nincs szükség a vérminták hűtött tárolására, vagy a vizeletes üvegekkel végzett, sterilnek aligha mondható raktározási gondok megoldására.

A műszer a kórházak mérgezési osztályainak ügyeleteseit vagy a megállított autó vezetőjét vizsgáló rendőröket ugyanolyan mértékben segítheti, mint nagy sporteseményeken a doppingellenőrzéssel foglalkozó szakembereket. A kifejlesztők szerint a berendezés nagy előnye, hogy a testfolyadékok tárolásával kapcsolatos egészségügyi veszély is minimális.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

A nyálkövesség okai, tünetei és...

A nyálkövesség (sialolithiasis) fájdalommal jár, mely főként rágáskor jelentkezik. A kövek a nagy nyálmirigyekben képződhetnek, és...

Miért ne igyunk narancslevet a...

Az általános orvosok dicsőítik a nedűben rejlő vitaminokat, és egyéb értékes növényi összetevőket. A fogorvosok azonban ennek ellenére...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.