• Drogfogyasztás megállapítása nyálból

    Szerző: MTI

    Nyálmintából néhány perc alatt meghatározza különböző kábítószerek jelenlétét a mérgezés gyanúja miatt kórházba szállított betegek szervezetében egy új német laboratóriumi műszer.

    A technikai újdonságot az International Hospital Equipment szakfolyóirat ismertette. A különböző mérgek vagy tiltott anyagok kimutatása az emberi szervezetből nemcsak az élsportban, hanem a szakintézetek mérgezési osztályain is súlyos gondot jelent.

    Hirdetés

    A gyakran eszméletlen személy nem tud tájékoztatást adni arról, hogy mit vett be vagy használt a rosszullét előtt. Ilyenkor csak a laboratóriumi meghatározás segíthet, de annak is vannak nehézségei.

    Az általánosan alkalmazott vizsgálati módszerek a vérből vagy a vizeletből igyekeznek a veszélyes anyagokat kimutatni. A vérmintához meg kell szúrni a vizsgálati személyt, aminek sok országban jogi következményei lehetnek.

    A vizeletből történő meghatározással kapcsolatban magyar olimpikonnal is megtörtént, hogy nem sikerült annyi vizeletet leadni, ami elégséges lett volna a dopping használatának kizárásához.

    Egyszerűbb és gyorsabbb

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A most bemutatott mérőműszer, a Dräger DrugTest 5000 igen kis mennyiségű nyálból képes kimutatni a legkülönbözőbb kábítószereket, altatókat és izgatószereket. Nagy előnye, hogy a mérés általában öt percen belül befejeződik, csak a kannabisz kimutatásához van szükség tíz percre.

    Ezzel az eljárással nemcsak rövid idő alatt, de a korábbiakhoz képest olcsón is kideríthető, fogyasztott-e a vizsgált személy valamilyen kábítószert.

    A nyálmintát a szájüregből steril csövecske szívja ki, amely elszíneződik, ha a benne lévő nyál már elégséges a méréshez. A csövecske kerül be a mérőműszerbe, amely perceken belül eredményt ad. Az új technikával nincs szükség a vérminták hűtött tárolására, vagy a vizeletes üvegekkel végzett, sterilnek aligha mondható raktározási gondok megoldására.

    A műszer a kórházak mérgezési osztályainak ügyeleteseit vagy a megállított autó vezetőjét vizsgáló rendőröket ugyanolyan mértékben segítheti, mint nagy sporteseményeken a doppingellenőrzéssel foglalkozó szakembereket. A kifejlesztők szerint a berendezés nagy előnye, hogy a testfolyadékok tárolásával kapcsolatos egészségügyi veszély is minimális.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.02.10 09:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A nyálkövesség okai, tünetei és kezelése

    A nyálkövesség (sialolithiasis) fájdalommal jár, mely főként rágáskor jelentkezik. A kövek a nagy nyálmirigyekben képződhetnek, és megakadályozhatják a termelődő nyál szabad elfolyását. Méretétől és elhelyezkedésétől függően különféle terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre az eltávolítására.

    Az endometriózis diagnosztizálása

    A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos vizsgálat bizonyos esetekben még közelebb vihet. Bizonytalan tünetek esetén a végleges diagnózis egy műtét során látott jellegzetes megjelenés alapján, vagy mintavétel útján nyerhető.

    Az aspirációs citológia pajzsmirigygöbök esetén életmentő lehet

    A hormonális eredetű betegségek között az egyik leggyakoribbak a pajzsmirigy zavarai. Betegségei között sokszor előfordulnak az úgynevezett göbök, melyek vizsgálata különleges módszert igényelhet. Az aspirációs citológiáról dr. Németh-Almási Attila, endokrinológust kérdeztük.

    A nyálban lévő amiláz szerepe

    A legújabb kutatások szerint a nyálban lévő amiláz mennyisége jelentősen befolyásolja a vércukorszintet is, így a szervezet anyagcsere folyamatainak egyik meghatározó tényezője.

    A nyál szerepe táplálkozásunkban

    A nyál nemcsak a szájüreg nedvesítője, nélküle nem éreznénk az étel ízé, nem tudnánk nyelni, sőt ez a folyadék indítja el az emésztés folyamatát is.

    Miért ne igyunk narancslevet a fogorvosok szerint?

    Az általános orvosok dicsőítik a nedűben rejlő vitaminokat, és egyéb értékes növényi összetevőket. A fogorvosok azonban ennek ellenére eltanácsolnak a fogyasztásától.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.