„Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok családoknak - a Bethesdával

Bethesda Gyermekkórház Alapítvány
megjelent:

Második alkalommal rendezik meg a Tégy egy lépést! – Esélyegyenlőségi napokat a Városligetben 2022. június 10. és 11. között. A Bethesda Gyermekkórház és a városligeti Millennium Háza kezdeményezésére létrejött programsorozat a Mozgásjavító EGYMI, a Vakok Iskolája és a KórházSuli együttműködésével valósul meg.

Az esemény célja közelebb hozni egymáshoz az eltérő helyzetben élő gyermekeket: különböző tevékenységeken keresztül bepillantást adni a sajátos nevelési igényű és tartósan beteg gyermekek mindennapjaiba. A kezdeményező intézmények ily módon szeretnék a többségi társadalom számára is láthatóvá, megismerhetővé tenni az érintettek életét.

A programról

A rendezvény 2022. június 10-11-én immár második alkalommal hozza össze a szakmában dolgozókat és a családokat: a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, valamint a beteg gyerekekkel foglalkozó intézmények megnyitják kapuikat és változatos szemléletformáló foglalkozások keretében engednek bepillantást a látássérült, a mozgáskorlátozott, vagy éppen beteg iskolások mindennapjaiba.

Június 10-én, pénteken az eseményt szervező intézményekbe – a Bethesda Gyermekkórházba, Vakok Iskolájába, a Mozgásjavító EGYMI-be és a KórházSuliba - látogathatnak el az iskolai osztályok, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a Braille írás alapjaival, megtudhatják milyen mozgáskorlátozott iskolásnak lenni, vagy egy betegség következményeivel együtt élni. A Millennium Házában pedig a Gyengénlátók Módszertani Intézménye és a Hallássérültek Módszertani Intézménye tart szemléletformáló foglalkozásokat.

Június 11-én, szombaton a családokat várják. A programok immáron egy helyszínen, az eseménynek otthont adó, városligeti Millennium Házában és köré kitelepülő intézményi pavilonokban zajlanak majd. A szervező intézmények célkitűzését további szakmai szervezetek támogatják, akik szintén megtalálhatóak lesznek a helyszínen: a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint betegjogi képviselők. A szemléletformáló programok mellett lesznek koncertek, meseelőadások, az alkotó kedvűeket pedig művészeti workshopok is várják.

A helyszínről

A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapest Projektben átadott fejlesztéseket az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, így a Városliget mára Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lett.

"A COVID alatt mindannyian megéltük, mit jelent az elszigeteltség. Az itt jelenlévő szervezetek által gondozott, gyógyított, oktatott gyerekek számára ez a hétköznapi valóság. A társadalom elől eddig nagyrészt elzártan működő intézmények kapuinak kitárása mellett fontosnak tartjuk azon erőforrások, pedagógiai, rehabilitációs, pszichológiai technikák megismertetését, bemutatását, melyeket bármely oktatási, egészségügyi intézmény használni tud, ezzel könnyebbé téve önmaga és a gyermekek számára a másság elfogadását, az integrációt. Nem elég a társadalomnak nyitni a speciális intézmények, fogyatékossággal, speciális igényekkel élő emberek felé, hanem nekünk is nyitnunk kell a többségi oktatás és a társadalom felé. A kortárs segítés és a fiatalok érzékenyítése közös feladatunk, de arra még nem volt példa, hogy ezt együtt, egymásra épült programokon keresztül, szervezetten tegyük meg." - mondta Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Városliget adhat otthont egy ilyen kiemelten fontos társadalmi üzenetet közvetítő eseménynek, hiszen a Liget komplex megújításának egyik alapvető szempontja az egyenlő hozzáférés. Értendő ez mind a parkra, mind a közintézményekre, senki sem szenvedhet hátrányt a itt amiatt, ha bármilyen fogyatékossággal kényszerül együtt élni. Az felújított vagy újonnan épült parkelemek, intézmények maradéktalanul megfelelnek az akadálymentesítési elvárásoknak, a felújított Vakok kertjétől a Nagyjátszótéren és Sportcentrumon keresztül egészen a Magyar Zene Házáig vagy a Néprajzi Múzeum új épületiég. Büszkén mondhatom, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően mára egy sokkal jobban és könnyebben használható hellyé tudtuk változtatni a Ligetet a fogyatékossággal élők számára.” – mondta Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

(Bethesda Gyermekkórház Alapítvány)

Cikkajánló

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Édesítésre használt anyagok Édesítésre használt anyagok

Milyen előnyeik és hátrányaik vannak a különféle típusoknak?

Szándékos székletvisszatartás kisgyermekkorban

Egyre több gyerek jelenik meg az orvosi és pszichológusi rendelőkben olyan problémával, hogy nem hajlandó akár napokig is üríteni. A szülők ekkorra már...

Az iskolaérettség megítélése orvosi szempontból

Amikor a szülőknek dönteniük kell arról, hogy gyermekük megkezdje-e iskolai tanulmányait, ajánlott nyílt napokra menni, illetve ki lehet kérni a pedagógiai...

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú diabeteses pácienseknek az inzulinkezelés az életben maradás feltétele. Azonban, van néhány nagyon fontos egyéb kezelési szempont, amelyet...

Invaginatio (bélbetüremkedés) gyermekkorban

Invaginatiónak, azaz bélbetüremkedésnek nevezzük azt az állapotot, amikor egy adott bélszakasz teleszkópszerűen betüremkedik, invaginálódik a folytatásába eső...

Helyes orrfújás - Tanítsuk meg gyermekünknek!

A felső légúti fertőzések során fellépő orrfolyás, orrdugulás gyakori orrfújásra készteti a beteget. Legalábbis a felnőtteket. A gyermekeket többnyire...

Gyógyszer adagolása gyermekeknek

Anyukák visszatérő problémája, hogyan vegyék rá a gyereküket, hogy lenyeljék a gyógyszert, de ugyanígy gondot okozhat az egyéb gyógyszerformák alkalmazása is....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.