Az Európai Bizottság engedélyezte az ötödik koronavírus-vakcinát

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Az Európai Bizottság december 20-án feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Novavax által kifejlesztett Nuvaxovid COVID-19-vakcinának, amely így az ötödik az EU-ban engedélyezett COVID-19 elleni oltóanyagok sorában.

Az engedélyezésre azt követően került sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a vakcina biztonságosságának, hatásosságának és minőségének vizsgálata alapján kedvező tudományos ajánlást fogalmazott meg, amelyet a tagállamok is jóváhagytak.

A Bizottság 2021. augusztus 4-én szerződést írt alá a Novavax-szel. A feltételes forgalombahozatali engedély alapján a Novavax 2022 első negyedévétől kezdődően akár 100 millió adag COVID-19-oltóanyagot tud majd szállítani az EU-ba. A szerződés opciót biztosít a tagállamoknak további 100 millió adag vásárlására 2022 és 2023 során.

Az első dózisok várhatóan 2022 első hónapjaiban érkeznek meg, és erre az első negyedévre a tagállamok mintegy 27 millió adagot rendeltek meg.

Az engedélyezéshez lefolytatott vizsgálatok (amelyek azonban még nem terjedtek ki az omikron variánssal szemben nyújtott védelemre) szerint az oltóanyag hatásossága összességében 90,4 százalékos, ám a mérsékelt és súlyos betegségekkel szemben a vizsgálatok során 100 százalékos védelmet nyújtott, és 91 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a magas kockázati csoportba tartozó lakosok körében (65 évesnél idősebbek, vagy bizonyos társbetegségekben szenvedő fiatalabbak) is. Ahogy a többi vakcina esetében is, jelentős eltérés mutatkozott az egyes variánsokkal szembeni hatásosságban, az újabb variánsokkal szembeni hatásosságról pedig nem állnak rendelkezésre még adatok.

A Novavax vakcina az eddig alkalmazott vakcináktól eltérő eljárással készült, a szervezet immunválaszát vírusfehérje-alegységek váltják ki.

Bővebben Rendkívül hatékony a Novavax által kifejlesztett vakcina

(WEBBeteg összeállítás - Európai Bizottság, MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.