Robbanás előtt az egészségügyi digitalizáció Magyarországon

Digital Health Summit
megjelent: 2021.08.31.

Szeptember 30-án rendezik meg a Digital Health Summit konferenciát, melyen a legfrissebb hazai és nemzetközi trendek kerülnek terítékre.

A technológián belül világszerte az egyik legforróbb piac jelenleg az egészségügyi digitalizáció, mely szakértők szerint a 2019-es 175 milliárd dolláros szintről 2025-re eléri majd a 660 milliárd dollárt. A koronavírus-járvány további hatalmas lökést adott a szegmensnek, hiszen 2021 első félévében globálisan megközelítette a 15 milliárd dollárt az egészségügyi digitalizációba áramló befektetések mértéke, ami meghaladja a teljes 2020-as volument.

Magyarországon csendes, de egyre hangosabb forradalom zajlik, melyben az állami szereplőktől kezdve, a globális nagyvállalatokon és mozgékony startapukon keresztül minden érintett igen aktív. Az ő főszereplésükkel rendezik meg szeptember 30-án a Digital Health Summit konferenciát, melyen a legfrissebb hazai és nemzetközi trendek kerülnek terítékre.

Közel 50 vezető hazai és nemzetközi szakember vesz majd rész előadóként az ősz legnagyobb független, digitalizációra fókuszáló hazai egészségügyi csúcskonferenciáján. Az egyik fő előadó Prof. Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszter lesz. A rendezvényen az állami- és magánegészségügyi piac legfontosabb szereplői képviseltetik magukat, így többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a legnagyobb globális egészségipari vállalatok közül többek között a Biogen, a Novartis, a Medtronic, az MSD vagy a Roche – melyeket vezető nemzetközi digitális egészségügyi szakemberek képviselnek. Jelen lesznek továbbá olyan magyar nagyvállalatok is, mint az Egis, vagy a 77 Elektronika, illetve számos magyar egészségipari techcég és startup is.

Az utóbbi másfél évben a koronavírus-pandémia értelemszerűen egyfókuszúvá tette az egészségügyről szóló szakmai és laikus közbeszédet – ezért a Magyarországon is zajló egészségipari digitalizációs forradalomról viszonylag kevesebb szó esik. Ezt az űrt igyekszik betöltetni a Digital Health Summit, mely többek között olyan témákat vizsgál majd, mint a telemedicina, a távoli betegkezelés friss technológiai megoldásai, digitális fejlesztések az állami egészségügyben, kiberbiztonsági kihívások, BigData, precíziós orvoslás vagy éppen az AR/VR megoldások egészségügyi alkalmazása.

A távoli betegkezelés és a telemedicina lehetőségei és kihívásaiEgészségügyi digitalizáció

A koronavírus-járvány alatt, a távolságtartási korlátozások miatt előtérbe került és felértékelődött a telemedicina szerepe hazánkban is. Mezei Fruzsina, az Omron Medistance digitális egészségügyi szakértője előadásában a telemedicinára épülő adatbázisok felhasználási szcenáróit fogja bemutatni, amik a járványhelyzet jelenlegi és várható trendjeinek kivédésére lettek tervezve.

A távoli betegkezelés és betegellenőrzés témakörében a Medtronic képviselői, Melicher Zoltán, a vállalat Aritmológia Üzletág/portfólió vezetője, valamint Dr. Varga Csaba orvos, Diabétesz Üzletág/portfólió vezető adnak elő, kiemelt hangsúlyt helyezve a kardiológia és a diabéteszterületére. Bemutatják, hogyan lehet hatékonyan kontrollálni a cukorbetegséget a folyamatos innovációk, orvostechnikai eszközök által kínált telemedicina, valamint az okos megoldások segítségével, továbbá, hogy milyen előnyökkel jár a kardiológia területén a ma már egyáltalán nem „sci-finek”, hanem jelennek számító távoli betegellenőrzés.

Kiberbiztonsági kérdések a jelen és a jövő egészségügyében

A Deloitte kiberbiztonsági szakértői, Kabai András és Tóth László Kiberbiztonsági kihívások az egészségügy területén című előadásukban arról beszélnek majd, hogy az egészségügyben is megjelenő új rendszerek, internetes megoldások a sok új lehetőség és kényelmi szolgáltatás mellett számos kockázatot is magukban hordoznak. Új támadási felületek jelentek meg és komplex kiberbiztonsági problémák sorával kell megküzdeni.

Adatelemzés a gyógyításban

Az emberi szervezet végtelen komplexitásának megértése, és betegségeinek előre jelzésecímmel tart előadást Dr. Kiss Richárd, PhD, a Medipredict csoportvezetője. A szakemberrávilágít majd, hogy az orvostudomány területén az elmúlt évtizedekben végbement ugrásszerű fejlődésnek köszönhetően példátlan adatmennyiség halmozódott fel az új generációs genetikai, képalkotó és egyéb vizsgálati eszközök alkalmazásával. Az így nyert, emberi ésszel már fel nem dolgozható adatmennyiség elemzésében gépi tanuló algoritmusokra támaszkodunk, így az egészségügyi információ egy új minősége jön létre.

Immerzív technológiák, modern mobil megoldások az egészségügyben

A VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság), illetve mobil megoldások az egészségügyben történő felhasználásáról Budaházy Szabolcs, az ARworks alapító–ügyvezetője tart majd előadást. E technológiák ma már szinte bármely gyógyszergyár vagy kórház bármely szakterületén eredményesen alkalmazhatóak – ahogy ez történt az ARworks által fejlesztett és példaként használt IVF Sim Pro VR-s és webes mesterséges megtermékenyítés szimulátor esetében is.

Ábrahám Attila és Bálint Dániel az Egis Group képviseletében bemutatják a HABITA™ programot, az első hazai, magas vérnyomással élőknek szánt szokásformáló mobilapplikációt.

A Videóalapú IoT technológiák az egészségügyben című előadásában pedig Szűcs Attila, a Konica Minolta Magyarországtól fog prezentálni.

Digital Health Summit – Magyarország digitális egészségügyi konferenciája

Időpont: 2021. szeptember 30.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan hosszú a várakozási idő a sürgősségi ellátás során?

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

E-recept és EESZT - Itt vannak a válaszok a leggyakoribb kérdésekre!

Mi az EESZT? Mikortól lép életbe? Miért fontos a bevezetése? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az Elektronikus Szolgáltatási Tér és az e...

Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tévhitek és tények

Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat...

Ellátás külföldön: a szükséges ellátás

Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről...

Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes...

Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?

A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse...

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés...

Egészségügyi ellátás külföldön: a teljes ellátás

A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - az Országos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.