• Koronavírus: a gyermekek védelmét támogatja Albrecht Ottó adománya

    Szerző: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

    A koronavírus-fertőzés kimutatásának jelenlegi legbiztosabb eszközét, azaz genetikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas diagnosztikai berendezést vásárolt az ismert kockázati befektető, Albrecht Ottó a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet részére a járvány újabb hullámainak a kezelésére.

    A vészhelyzet elmúlt ugyan, ám továbbra sincsen bevethető oltóanyag a koronavírus ellen - ezért szükség van a járvány újabb hullámainak megfékezésére alkalmas hatékony megoldásokra. A koronavírus fertőzés kimutatása kapcsán beszerezhető gyorstesztek hatékonysága vitatott, mivel azok csak 9-11 nappal a fertőzést követően mutatják ki a szervezet által termelt ellenanyagokat (immunglobulinok), amikor a vizsgálat alanya már eséllyel megfertőzheti környezetét.

    A vírusfertőzés kimutatásának legmegbízhatóbb módja az úgynevezett PCR technológia, mely nem az ellenanyagot, hanem magát a kórokozót, illetve annak genetikai anyagát mutatja ki a szervezetben – akár már néhány nappal a fertőzés után.

    Hirdetés

    Az új berendezés képes a nukleinsavakat kivonni többféle mintából

    Nemcsak a májusban tetőzött járvány kordában tartása, hanem a várható következő hullám kezeléséhez is fontos, hogy minél korábban ki lehessen szűrni a még tünetmentes, ám már fertőző vírushordozókat, hiszen így lehet időben lokalizálni és megfékezni a továbbfertőzéseket és ezáltal az újabb gócpontok kialakulását. A fertőzés korai szakaszában már biztos eredményt produkáló PCR berendezések tehát a járvány elleni küzdelem legfontosabb fegyverei lehetnek!

    A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet jelenleg a gyermekellátás területén kijelölt járványkórházként működik, ahogy Dr. Nagy Anikó főigazgató főorvos elmondta, március 20. óta fogadja és ellátja a koronavírus okozta fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő gyermekeket. A kórházi felvételre és kezelésre váró gyermekek elkülönítése már a beléptetéskor megtörténik. A betegek vagy az egészséges osztályokra kerülnek, vagy pedig az izolációs zónákba, ahol az ellátásuk és szükséges műtéteik elkülönítetten történnek meg.

    Az április elején beszerzett új berendezés képes a nukleinsavakat kivonni többféle mintából - így légúti mintatípusokból is – ez az izolált RNS szükséges a további, PCR alapú vizsgálatok elvégzéséhez. Ez az eszköz tehát lehetővé teszi, hogy a koronavírus teszteket helyben, rövid idő alatt végezzék el. Így jelentősen csökken a várakozási idő, a gyermekkórházba érkező, betegeket nem kell több napos karantén alá helyezni, alig pár óra után, már biztos eredmény birtokában kezdhetik el a szükséges kezelést, beavatkozást.

    A PCR vizsgálat elvégzéséhez persze nem elég a nagy értékű berendezés, laboratóriumi körülmények és virológiai diagnosztikai szaktudással rendelkező szakemberek is szükségesek a vizsgálatok azonnali, biztonságos elvégzéséhez. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben megvan a megfelelő tudás és sok kisgyermek várja a gyógyulást, ezért döntött úgy  Albrecht Ottó, hogy a 12 millió Ft értékű eszközt ennek az intézetnek a részére adományozza.

    A számos egészségügyi, egészségipari, orvosbiológiai befektetést támogató kockázati befektető március végén döntött a nagy értékű támogatásról, azzal a reménnyel, hogy járványhelyzet idején Magyarországon egyetlen gyermek sem marad megfelelő orvosi ellátás nélkül, s a jó példák hatására a hazai nagyvállalkozók is egyre nagyobb mértékben veszik ki részüket az országot sújtó veszélyek elleni küzdelemből.

    (Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

    Módosítva: 2020.06.09 14:03, Megjelenés: 2020.06.09 14:03
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    COVID-19-vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést Magyarországon

    A várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19-fertőzést diagnosztizáltak.

    5 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4107 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.