Élsportolók vére segíthet a fertőzötteken

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

A koronavírus-betegségből felgyógyult élsportolók ajánlották fel a vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez. Ezt dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője jelentette be a sajtótájékoztatón.

"Már több mint százhúsz önkéntes felajánlónk van, de még többre van szükség, mert egy donor ugyan két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre. Ezért nagyon nagy előrelépés a sportolók adománya" - mondta Lacza Zsombor.

Elhangzott: az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód az új típusú koronavírus ellen, ezért a fertőzésen átesett donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal.

Kapás Boglárka: Számomra nem volt kérdés, hogy igent mondjak a felkérésre

Révész Máriusz elmondta, hogy a felajánlók között ott van az úszók közül a világbajnok Kapás Boglárka, valamint Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid, továbbá a hegyikerékpáros Parti András. Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szükséges szűrővizsgálat elvégzése után a birkózók is készen állnak "vérüket adni" a jó ügyért.

Révész Máriusz is úgy fogalmazott az M1 aktuális csatornának, hogy ezek a klasszis sportolók a vérüket adják a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezzel mindannyian példát mutatnak.

"Bízom benne, hogy rajtuk keresztül többen is fellelkesülnek, adományuknak köszönhetően pedig több magyar élet megmenthető. Köszönettel tartozik nekik az egész magyar társadalom" - mondta, majd hozzátette: ezzel a kísérlet-sorozattal a magyar tudomány is a világelitbe tartozik.

Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó úgy fogalmazott, szerencsésnek mondhatja magát, mert a betegség a kezdeti ijedségen túl esetében nem járt tünetekkel.

"Számomra nem volt kérdés, hogy igent mondjak a felkérésre. Ha hozzájárulhatunk a betegek felgyógyulásához, örömmel tesszük, büszkék vagyunk rá, hogy mi, úszók az elsők között segíthetünk" - mondta. "Tőlünk, élsportolóktól, megszokták, hogy izgalmas sporthírekkel örvendeztetjük meg a magyar közvéleményt, versenyek híján sajnos egyelőre nem tudunk újabb érmeket szerezni, most így próbálunk pozitív üzenetet küldeni: segítünk, és erre biztatunk másokat is, mert közös összefogással legyőzhetjük a járványt" - tette hozzá.

A kutatócsoport az [email protected] e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a donorokat az Operatív Törzs segítségével a vérplazma-adás helyszínére szállítják, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.

(Koronavírus Sajtóközpont)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.