Mit jelent a látogatási tilalom a gyakorlatban?

WEBBeteg
megjelent:

Magára kell hagyni súlyosan beteg hozzátartozónkat? Kisgyermekek látogatása sem lehetséges? Hogyan juttassuk így el a kórházban ápolt hozzátartozónknak a használati tárgyait? Az épületen kívül sem találkozhatunk? Gyakori kérdések a látogatási tilalomról.

Fertőzésveszély esetén leggyakrabban először a leginkább veszélyeztetett osztályok (intenzív osztályok, gyermek, szülészeti és újszülött részleg, transzplantációs vagy hematológiai részlegek) lezárása szokott megtörténni. Súlyosabb esetben, járvány esetén ezt kiterjesztik a teljes intézményre határozatlan ideig.

A látogatási tilalom mindenkire vonatkozik, de vannak meghatározott kivételek

Vannak azonban törvényben szabályozott kivételek, továbbá az általános látogatási tilalom mellett az egyes intézmények vagy osztályok saját hatáskörben is szabályozhatják, hogy pontosan milyen feltételekkel engedélyezik a látogatást. A szabályok kiterjedhetnek a tilalom kiterjesztésére, a látogatói létszám vagy az időtartam korlátozására, a védőöltözetre.

  • A kivételek közé tartozik a súlyos állapotú, önmagát ellátni képtelen beteg látogatása, beleértve a végstádiumú, haldokló betegeket is. Az egészségügyi törvény rendelkezik arról, hogy a látogatást - esetleg a helyi házirendben meghatározott módon, pl. védőruházattal - számukra biztosítani kell.
  • A gyermekek, újszülöttek látogatása az általános irányelvek szerint szintén lehetséges, igaz, korlátozásokkal: az egyik szülő, gondviselő lehet a beteg gyermek mellett. Indokolt esetben gyermekosztályok esetén is van lehetőség helyi szabályok bevezetésére, azaz az osztályvezető dönthet a szabályok további szigorításáról vagy akár teljes tilalmáról.
  • A beteg kérésére az egyházi személy látogatása is kivételt jelenthet kellő elővigyázatossággal, a protokollok betartása mellett.

Amint látjuk, számos kivétel van, azonban ezektől a meghatározott esetektől eltekintve a látogatási tilalom mindenkire vonatkozik. A tilalom megszegése akár büntetőjogi felelősséget, pénzbírságot is vonhat maga után.

Fontos az is, hogy a fenti kivételek csak olyan látogatókra vonatkozik, ahol nagy valószínűséggel nem áll fenn fertőzés. Ezt persze tünetmentes esetben kimondani nem egyszerű, csak valószínűsíteni lehet.

Karantén esetén – ami teljesen más fogalom – akár a gyermeket gondozó szülőt sem engedik be biztonsági okokból a gyermekhez.

Küldhet-e csomagot a hozzátartozó? Találkozhat az ápolt és látogatója az épületen kívül?

A tilalom a bentfekvőre is vonatkozhat számos esetben, a beteg sem járkálhat ki, mert ezzel a járványok megakadályozása nehézkessé válhat. Külön esetben kaphat engedélyt a beteg a részlegének elhagyására, rövid időre. Ennek módját rendszerint szintén külön szabályozzák az egyes részlegek, osztályok.

Csomagot küldeni, átadni az egyészségügyi dolgozó segítségével látogatási tilalom alatt is lehet. Ez általában előre csomagolt vagy elkészített étel és ital, tisztítható csomagolásban, papíráru, számítástechnikai eszköz, tisztálkodási szer, ruhanemű szokott lenni. Élő növényt bevinni nem szabad, virágot ne küldjünk.

A tervezett látogatás előtt tehát érdemes tájékozódni az adott kórházi osztálynál is, ugyanakkor - még ha a szabályok lehetővé teszik is - az ápoltak, betegek érdekében mindenképp gondoljuk át: valóban szükséges-e a látogatás, és nem veszélyeztetjük-e vele hozzátartozónkat vagy más beteg, legyengült embereket.

Miért van szükség a látogatási tilalomra?

Mindig vegyes érzelmeket kelt a látogatási tilalom bevezetése, mivel a betegek hozzátartozói természetesen szeretnék látogatni rokonukat, a betegek is igénylik a család jelenlétet. Ugyanakkor látni kell, hogy amennyiben szükségszerű, a látogatási tilalom a beteg és a hozzátartozók érdekeit képviseli.

A legtöbb járványos fertőzés súlyos, akár halálos kimenetelű formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A járványügyi intézkedések célja, hogy a kórházban tartózkodó, egyébként is megváltozott immunvédekezésű személyt védje a bevitt fertőzéstől. Amennyiben a kórokozó a kórházak falai közé kerül, sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint az egészséges felnőttek, fiatalok körében.

Az, hogy nem érezzük magunkat betegnek, nem jelenti azt, hogy nem hordozzuk a vírust. Hozzátartozónk és más betegek számára csak a látogatási tilalom szigorú betartása jelent megfelelő védelmet.

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.