• Mit jelent a látogatási tilalom a gyakorlatban?

    Szerző: WEBBeteg

    Magára kell hagyni súlyosan beteg hozzátartozónkat? Kisgyermekek látogatása sem lehetséges? Hogyan juttassuk így el a kórházban ápolt hozzátartozónknak a használati tárgyait? Az épületen kívül sem találkozhatunk? Gyakori kérdések a látogatási tilalomról.

    Fertőzésveszély esetén leggyakrabban először a leginkább veszélyeztetett osztályok (intenzív osztályok, gyermek, szülészeti és újszülött részleg, transzplantációs vagy hematológiai részlegek) lezárása szokott megtörténni. Súlyosabb esetben, járvány esetén ezt kiterjesztik a teljes intézményre határozatlan ideig.

    Hirdetés

    A látogatási tilalom mindenkire vonatkozik, de vannak meghatározott kivételek

    Vannak azonban törvényben szabályozott kivételek, továbbá az általános látogatási tilalom mellett az egyes intézmények vagy osztályok saját hatáskörben is szabályozhatják, hogy pontosan milyen feltételekkel engedélyezik a látogatást. A szabályok kiterjedhetnek a tilalom kiterjesztésére, a látogatói létszám vagy az időtartam korlátozására, a védőöltözetre.

    • A kivételek közé tartozik a súlyos állapotú, önmagát ellátni képtelen beteg látogatása, beleértve a végstádiumú, haldokló betegeket is. Az egészségügyi törvény rendelkezik arról, hogy a látogatást - esetleg a helyi házirendben meghatározott módon, pl. védőruházattal - számukra biztosítani kell.
    • A gyermekek, újszülöttek látogatása az általános irányelvek szerint szintén lehetséges, igaz, korlátozásokkal: az egyik szülő, gondviselő lehet a beteg gyermek mellett. Indokolt esetben gyermekosztályok esetén is van lehetőség helyi szabályok bevezetésére, azaz az osztályvezető dönthet a szabályok további szigorításáról vagy akár teljes tilalmáról.
    • A beteg kérésére az egyházi személy látogatása is kivételt jelenthet kellő elővigyázatossággal, a protokollok betartása mellett.

    Amint látjuk, számos kivétel van, azonban ezektől a meghatározott esetektől eltekintve a látogatási tilalom mindenkire vonatkozik. A tilalom megszegése akár büntetőjogi felelősséget, pénzbírságot is vonhat maga után.

    Fontos az is, hogy a fenti kivételek csak olyan látogatókra vonatkozik, ahol nagy valószínűséggel nem áll fenn fertőzés. Ezt persze tünetmentes esetben kimondani nem egyszerű, csak valószínűsíteni lehet.

    Karantén esetén – ami teljesen más fogalom – akár a gyermeket gondozó szülőt sem engedik be biztonsági okokból a gyermekhez.

    Küldhet-e csomagot a hozzátartozó? Találkozhat az ápolt és látogatója az épületen kívül?

    A tilalom a bentfekvőre is vonatkozhat számos esetben, a beteg sem járkálhat ki, mert ezzel a járványok megakadályozása nehézkessé válhat. Külön esetben kaphat engedélyt a beteg a részlegének elhagyására, rövid időre. Ennek módját rendszerint szintén külön szabályozzák az egyes részlegek, osztályok.

    Csomagot küldeni, átadni az egyészségügyi dolgozó segítségével látogatási tilalom alatt is lehet. Ez általában előre csomagolt vagy elkészített étel és ital, tisztítható csomagolásban, papíráru, számítástechnikai eszköz, tisztálkodási szer, ruhanemű szokott lenni. Élő növényt bevinni nem szabad, virágot ne küldjünk.

    A tervezett látogatás előtt tehát érdemes tájékozódni az adott kórházi osztálynál is, ugyanakkor - még ha a szabályok lehetővé teszik is - az ápoltak, betegek érdekében mindenképp gondoljuk át: valóban szükséges-e a látogatás, és nem veszélyeztetjük-e vele hozzátartozónkat vagy más beteg, legyengült embereket.

    Miért van szükség a látogatási tilalomra?

    Mindig vegyes érzelmeket kelt a látogatási tilalom bevezetése, mivel a betegek hozzátartozói természetesen szeretnék látogatni rokonukat, a betegek is igénylik a család jelenlétet. Ugyanakkor látni kell, hogy amennyiben szükségszerű, a látogatási tilalom a beteg és a hozzátartozók érdekeit képviseli.

    A legtöbb járványos fertőzés súlyos, akár halálos kimenetelű formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A járványügyi intézkedések célja, hogy a kórházban tartózkodó, egyébként is megváltozott immunvédekezésű személyt védje a bevitt fertőzéstől. Amennyiben a kórokozó a kórházak falai közé kerül, sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint az egészséges felnőttek, fiatalok körében.

    Az, hogy nem érezzük magunkat betegnek, nem jelenti azt, hogy nem hordozzuk a vírust. Hozzátartozónk és más betegek számára csak a látogatási tilalom szigorú betartása jelent megfelelő védelmet.

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2020.03.11 11:03, Megjelenés: 2020.03.11 11:03
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

    Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.