• Az interneten is "terjed" a koronavírus járvány

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Tippeljen, hány internetes oldalt olvashat el, ha angolul keres rá a koronavírus szóra (coronavirus). Valószínűleg alacsony volt a tippje, akár nagyságrendekkel.

    Amennyiben a Google segítségével szeretnénk tájékozódni a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról, nincs egyszerű dolgunk: jelenleg (március 5-én délelőtt) 3 120 000 000 internetes oldal áll rendelkezésünkre. Egy nappal ezelőtt ez a szám "mindössze" 2 200 000 000 volt, azaz egyetlen nap alatt csaknem egymilliárd (!) koronavírusról szóló új tartalmat (cikket, videókat, stb.) indexelt a vezető kereső. Ez másodpercenként több mint 10 ezer új oldal.

    Coronavirus a Google keresőben

    (Igaz, maga a koronavírus régóta létező és ismert víruscsalád, jelenleg ennek a SARS-CoV-2 névre keresztelt új típusával állunk szemben. A Google által közzétett adatok szerint ebből a néhány hete meghatározott névből jelenleg 93 millió oldal közül választhatunk, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a hírek többsége nem feltétlenül a vírus hivatalos tudományos elnevezését használja, hanem egyszerűen a "koronavírus" vagy "új koronavírus" kifejezést.)

    A magyar lakosság az egyik leghiggadtabb

    A vezető keresőszolgáltatás arra vonatkozóan is tesz közzé adatokat, hogy az internetes keresések között mekkora egy-egy téma súlya. Nemzetközi összehasonlításban azt láthatjuk, hogy környezetünkben - érthetően - Olaszországban vezető téma a koronavírus, amit Svájc, Írország és Franciaország követ. Egy mutatóval érzékeltetve: amennyiben az olaszországi érdeklődést tekintjük 100-nak, a svájci érték 69, a franciaországi 57, a németországi pedig 49.

    Ugyanez a mutató Magyarország esetében a jelenlegi adatok alapján mindössze 21. Ez nagyjából azonos a Szlovákiában és Romániában, továbbá például az Észak-Amerikában mért adatokkal. A magyaroknál is kevésbé központi téma ugyanakkor Ukrajnában vagy éppen Törökországban.

    Google Trends térkép coronavirus kulcsszóra

    A keresések száma természetesen nem fedi le az összes tájékozódási lehetőséget, hiszen a televízióban, a híroldalakon vagy a közösségi médiában is vezető téma. A különbségek azonban rendszerint jól jelzik azt, hogy éppen milyen téma érdekli leginkább az internetezőket.

    Hazánkban egyébként február 24. és 28. között volt a legmagasabb az érdeklődés, március elején már kissé visszaesett. Érdekes jelenség az is, hogy bár a szájmaszk szakemberek szerint egészségesek számára felesleges, az interneten többen keresték, mint a kézfertőtlenítőt.

    Amennyiben az új koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra és szakmai ajánlásokra kíváncsi, a WEBBetegen is tájékozódhat.

    Hirdetés

    (WEBBeteg.hu)

    Módosítva: 2020.03.05 13:03, Megjelenés: 2020.03.05 13:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Újraindul a telefonos információs vonal Debrecenben

    A koronavírus-járvány miatt, a lakosság és a segítségre szorulók támogatása érdekében szerdától újraindítja telefonos információs vonalát a debreceni polgármesteri hivatal - tájékoztatta a városháza kedden az MTI-t.

    Koronavírus - Újabb amerikai gyógyszergyártó függesztette fel kísérleti kezelésének tesztelését

    Újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta COVID-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.