• Az interneten is "terjed" a koronavírus járvány

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Tippeljen, hány internetes oldalt olvashat el, ha angolul keres rá a koronavírus szóra (coronavirus). Valószínűleg alacsony volt a tippje, akár nagyságrendekkel.

    Amennyiben a Google segítségével szeretnénk tájékozódni a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról, nincs egyszerű dolgunk: jelenleg (március 5-én délelőtt) 3 120 000 000 internetes oldal áll rendelkezésünkre. Egy nappal ezelőtt ez a szám "mindössze" 2 200 000 000 volt, azaz egyetlen nap alatt csaknem egymilliárd (!) koronavírusról szóló új tartalmat (cikket, videókat, stb.) indexelt a vezető kereső. Ez másodpercenként több mint 10 ezer új oldal.

    Coronavirus a Google keresőben

    (Igaz, maga a koronavírus régóta létező és ismert víruscsalád, jelenleg ennek a SARS-CoV-2 névre keresztelt új típusával állunk szemben. A Google által közzétett adatok szerint ebből a néhány hete meghatározott névből jelenleg 93 millió oldal közül választhatunk, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a hírek többsége nem feltétlenül a vírus hivatalos tudományos elnevezését használja, hanem egyszerűen a "koronavírus" vagy "új koronavírus" kifejezést.)

    A magyar lakosság az egyik leghiggadtabb

    A vezető keresőszolgáltatás arra vonatkozóan is tesz közzé adatokat, hogy az internetes keresések között mekkora egy-egy téma súlya. Nemzetközi összehasonlításban azt láthatjuk, hogy környezetünkben - érthetően - Olaszországban vezető téma a koronavírus, amit Svájc, Írország és Franciaország követ. Egy mutatóval érzékeltetve: amennyiben az olaszországi érdeklődést tekintjük 100-nak, a svájci érték 69, a franciaországi 57, a németországi pedig 49.

    Ugyanez a mutató Magyarország esetében a jelenlegi adatok alapján mindössze 21. Ez nagyjából azonos a Szlovákiában és Romániában, továbbá például az Észak-Amerikában mért adatokkal. A magyaroknál is kevésbé központi téma ugyanakkor Ukrajnában vagy éppen Törökországban.

    Google Trends térkép coronavirus kulcsszóra

    A keresések száma természetesen nem fedi le az összes tájékozódási lehetőséget, hiszen a televízióban, a híroldalakon vagy a közösségi médiában is vezető téma. A különbségek azonban rendszerint jól jelzik azt, hogy éppen milyen téma érdekli leginkább az internetezőket.

    Hazánkban egyébként február 24. és 28. között volt a legmagasabb az érdeklődés, március elején már kissé visszaesett. Érdekes jelenség az is, hogy bár a szájmaszk szakemberek szerint egészségesek számára felesleges, az interneten többen keresték, mint a kézfertőtlenítőt.

    Amennyiben az új koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra és szakmai ajánlásokra kíváncsi, a WEBBetegen is tájékozódhat.

    Hirdetés

    (WEBBeteg.hu)

    Módosítva: 2020.03.05 13:03, Megjelenés: 2020.03.05 13:03
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    10 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4155 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus - előre megjósolható a járvány esetleges második hulláma a szennyvízből

    Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján - mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.