Nem gyógyítanak a Flavin-készítmények?

Szerző: Független Hírügynökség

Több mint 150 millióra büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal a Flavin-készítmények forgalmazóit. Ezeket a több ezer forintos szereket leginkább daganatos betegek szedik, mert azt hirdetik róluk, hogy segítenek a rák leküzdésében.

Segíthet a daganatos betegségek leküzdésében. Így reklámozzák a Flavin-készítményeket. A kapszulák, folyadékok több ezer, tízezer forintba kerülnek, a Gazdasági Versenyhivatal szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy segítenek is.

"Gyógyhatást tulajdonítanak ennek a termékcsaládnak, és a jogszabály teljesen világos ebben a tekintetben, gyógyhatást kizárólag gyógyszernek lehet tulajdonítani" - mondta Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője.

A Flavin pedig nem az, még akkor sem, ha a gyártó szerint ők maguk megvizsgálták.

Érvek és ellenérvek

"Az elmúlt 10 év génvizsgálatai azt bizonyítják, hogy a flavonoidoknak daganatellenes hatásuk van" - mondta Szabó László ügyvezető. 10 daganatos betegből 9-en szednek rákellenesnek hirdetett szereket, amelyeket nem vizsgált be a gyógyszerészeti intézet. A legtöbben Flavint.

"Nem csak a tagjaink szedik, hanem a hozzánk forduló segítséget kérő rákbetegek közül is igen sokan" - mondta Mikéné Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke.

A Flavin forgalmazóját több mint 150 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal, amiért félrevezette a betegeket. Egy másik őssejtszaporító készítményről sem tudták bizonyítani, hogy valóban, az, aminek hirdetik. Ezért több tízmillióra büntetett a hivatal.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

HPV elleni védőoltás: sikerülhet...

Miért fontos foglalkozni a HPV-vel, hogyan érinti a serdülő lányokat és fiúkat? Milyen oltás adható a Nemzeti Immunizációs Programban és hogy néz...

Alig kínálnak egészségesebb...

2022. május 28-án Magyarországon hatályba lép a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvény, most azonban kiderült, hogy nem csupán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.