Tudta, hogy a házasság egészséges? Mutatjuk, hogy miért

MTI
megjelent:

A házas emberek stresszhormonszintje alacsonyabb, mint egyedülálló, elvált vagy özvegy társaiké - állítják a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói, akik tanulmányukkal elsőként nyújtottak biológiai bizonyítékot a házasság egészségre gyakorolt hatásáról.

Kortizolhiány
Szervezetünkben a mellékvese termeli az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt. Tartós leterheltség, a folytonos stressz hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek a kortizolhiány tünetei.

Állandóan fáradt, stresszes? Tüneteit kortizolhiány is okozhatja

A Psychoneuroendocrinology című folyóiratban közölt eredmények alátámasztják azt az elméletet, hogy a nem házas embereknek több pszichológiai stresszel kell szembenézniük, mint a házasságban élőknek - olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A hosszú ideig fennálló stresszes állapot megemelkedett kortizolhormonszinttel van összefüggésben, ami megakadályozhatja a szervezetet abban, hogy védekezzen a gyulladás ellen, amely számos betegség kialakulásáért és előrehaladásáért felelős.

"Izgalmas dolog felfedezni egy olyan pszichológiai ösvényt, amely talán magyarázatot adhat arra, hogy az emberi kapcsolataink miként befolyásolják az egészségünket és a betegségeinket" - mondta Brian Chin, az egyetem PhD-hallgatója.

Alacsonyabb a kortizolhormon-szintjük a házas embereknek

A kutatók három, nem egymást követő napon nyálmintákat vettek 572 egészséges, 21-55 éves kor közötti felnőttől. Az alanyoktól napjában többször is vettek mintát, és tesztelték a kortizolhormonszintet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a házasságban élő résztvevőknek a vizsgálat mindhárom napján alacsonyabb volt a kortizolhormonszintjük, mint azoknak a társaiknak, akik nem házasok.

A szakemberek összevetették a résztvevők napi kortizolszint-ingadozását is. A kortizolszint általában ébredéskor a legmagasabb és folyamatosan csökken napközben. A házas alanyoknak gyorsabban csökkent a kortizolszintjük, ami a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával, valamint rákos páciensek esetében hosszabb túlélési idővel hozható összefüggésbe.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Vanderlich Egészségcentrum - Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.