Nem kell a külföldön díjazott sejtkutatás?

Független Hírügynökség
megjelent:

Nem kizárt, hogy külföldre kell vinnie tudományos eredményeit annak a fiatal szegedi kutatónak, aki társaival a napokban kapott különdíjat egy külföldi konferencián.

A fiatal kutató, Letoha Tamás és társai a közelmúltban különdíjat kaptak Walesben, egy cardiffi tudományos konferencián. A tudósok egy olyan membránfehérjét azonosítottak, amely képes a hozzá kötődő molekulákat a sejtek belsejébe juttatni. Ez lehetővé tesz, hogy az újonnan kifejlesztett génterápiás vegyületeket akadály nélkül, célzottan juttassák a sejtekbe.

Letoha Tamás a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: olyan, mintha felfedezték volna a kaput, ami megnyitja az utat szinte az összes betegség, akár például a rák vagy a gyulladások hatékonyabb kezelése felé.

A kutatók nemzetközi szabadalmi bejelentéssel levédték az eljárást, ami iránt már a cardiffi konferencián is sokan érdeklődtek. A kísérletben fantáziát látnak gyógyszergyárak és biotechnológiai cégek is, ám a tudósok itthon szeretnék folytatni a munkát. Ez azonban Letoha Tamás szerint finoman szólva sem könnyű.

A tudós azt mondta: a hazaérkezésük után két pofont is kapott. Először azzal utasították el a Bolyai-pályázatát, mert a döntnökök szerint az adott tudományterületre gyakorolt hatása közepes. Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramnál (OTKA) pedig azért tagadták meg a támogatást, mert lehetetlennek tartják a kísérletek megvalósítását.

Eretneknek tartják őket?

A szegedi fiatalember ezen már meg sem lepődött, hiszen a konferencia előtt a kiutazáshoz pályázott pénzért a Magyar Tudományos Akadémiához, de azt sem kapta meg. Sőt annak idején a PhD-hoz szükséges kísérleteihez is az édesanyja vette meg 20 ezer forintért a vegyszereket, mert állítólag nem volt pénz a kutatásaihoz.

Letoha Tamás úgy látja, hogy két oka van az állandó elutasításnak. Két kollégája az Egyesült Államokból tért haza, a kutatásaikat azóta is szinte az ott megspórolt pénzükből finanszírozzák, a hazai tudományos elit pedig "eretneknek" tartja őket - fogalmazott.

A szegedi fiatalember korábban nyert ugyan posztdoktori támogatásokat és ösztöndíjat, de az állítja: bizalmasan már többször figyelmeztették, hogy ha tovább akar lépni, jobban teszi, ha "megszabadul" a társaitól, akik nem kívánatosak a hazai tudományos életben. Letoha Tamás azonban erre nem hajlandó. Bár kétéves ösztöndíjat ajánlottak neki a Cardiffi Egyetemen, inkább itthon folytatná a kísérleteit a mostani csapatával. Ez azonban támogatás híján nem fog menni.

(FH)

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.