• Nem kell a külföldön díjazott sejtkutatás?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem kizárt, hogy külföldre kell vinnie tudományos eredményeit annak a fiatal szegedi kutatónak, aki társaival a napokban kapott különdíjat egy külföldi konferencián.

    A fiatal kutató, Letoha Tamás és társai a közelmúltban különdíjat kaptak Walesben, egy cardiffi tudományos konferencián. A tudósok egy olyan membránfehérjét azonosítottak, amely képes a hozzá kötődő molekulákat a sejtek belsejébe juttatni. Ez lehetővé tesz, hogy az újonnan kifejlesztett génterápiás vegyületeket akadály nélkül, célzottan juttassák a sejtekbe.

    Hirdetés

    Letoha Tamás a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: olyan, mintha felfedezték volna a kaput, ami megnyitja az utat szinte az összes betegség, akár például a rák vagy a gyulladások hatékonyabb kezelése felé.

    A kutatók nemzetközi szabadalmi bejelentéssel levédték az eljárást, ami iránt már a cardiffi konferencián is sokan érdeklődtek. A kísérletben fantáziát látnak gyógyszergyárak és biotechnológiai cégek is, ám a tudósok itthon szeretnék folytatni a munkát. Ez azonban Letoha Tamás szerint finoman szólva sem könnyű.

    A tudós azt mondta: a hazaérkezésük után két pofont is kapott. Először azzal utasították el a Bolyai-pályázatát, mert a döntnökök szerint az adott tudományterületre gyakorolt hatása közepes. Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramnál (OTKA) pedig azért tagadták meg a támogatást, mert lehetetlennek tartják a kísérletek megvalósítását.

    Eretneknek tartják őket?

    A szegedi fiatalember ezen már meg sem lepődött, hiszen a konferencia előtt a kiutazáshoz pályázott pénzért a Magyar Tudományos Akadémiához, de azt sem kapta meg. Sőt annak idején a PhD-hoz szükséges kísérleteihez is az édesanyja vette meg 20 ezer forintért a vegyszereket, mert állítólag nem volt pénz a kutatásaihoz.

    Letoha Tamás úgy látja, hogy két oka van az állandó elutasításnak. Két kollégája az Egyesült Államokból tért haza, a kutatásaikat azóta is szinte az ott megspórolt pénzükből finanszírozzák, a hazai tudományos elit pedig "eretneknek" tartja őket - fogalmazott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szegedi fiatalember korábban nyert ugyan posztdoktori támogatásokat és ösztöndíjat, de az állítja: bizalmasan már többször figyelmeztették, hogy ha tovább akar lépni, jobban teszi, ha "megszabadul" a társaitól, akik nem kívánatosak a hazai tudományos életben. Letoha Tamás azonban erre nem hajlandó. Bár kétéves ösztöndíjat ajánlottak neki a Cardiffi Egyetemen, inkább itthon folytatná a kísérleteit a mostani csapatával. Ez azonban támogatás híján nem fog menni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.10 18:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A génterápia lehetőségei

    A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A genetikai betegségek jövőbeni gyógyítására ugyanakkor ígéretes kutatások vannak folyamatban, melyek a génterápia, génsebészet eszköztárát vonultatják fel.

    Genetikai állományunk, vagy életmódunk dönt a sorsunkról?

    Az elmúlt tíz évben a biológiában, genetikában lezajlott változások Amerika felfedezésének hatásával mérhetők össze, mára a krónikus, sokakat érintő betegségek genetikai hátteréről is gyakorlatban használható információt nyújtanak a tudományág eredményei - mondta Falus András akadémikus, immunológus a géndiagnosztikáról rendezett szerdai médiabeszélgetésen.

    Szívelégtelenség ellen génterápia

    Kis létszámú klinikai próbában hatékonynak és biztonságosnak találtak szívelégtelenségben szenvedő embereknél egy génterápiás kezelést - közölték hétfőn amerikai kutatók.

    Tüdőfoltozás génterápiával

    Testen kívül végzett génterápiával javítottak ki kanadai kutatók adományozott tüdőket, amelyeket túlságosan sérültnek találtak eredeti állapotukban a beültetéshez - adták hírül a Science Translational Medicine című szaklap szerdán megjelent számában.

    Génterápiával gyógyították a veleszületett vakságot

    A kísérleti terápia résztvevői egy öröklött szembetegségben, az úgynevezett Leber-féle veleszületett vakság (Leber congenital amaurosis; LCA) kettes típusában szenvednek.

    Egyből kettőt vagy többet - a klónozás

    A klónozás a génterápiával rokon fogalom, mely szakmai és vallási berkekben is heves etikai vitákat kavar mind a mai napig. Bár klónok természetes folyamatok eredményeként is jönnek létre, legtöbbször az emberi tevékenység kapcsán létrejött, mesterséges klónokat értik a legtöbben alatta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.