Mi változik 2014-ben?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2014.01.02.

Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Harminchárom gyógyszer ára átlagosan hét százalékkal csökkent idén, bővül a támogatott biológiai készítmények köre. Több mint ötezer forinttal emelkedik az emelt összegű ápolási díj. Akinek nincs érvényes TAJ-kártyája, és nem Magyarországon fizeti az egészségbiztosítási járulékot, ki kell fizetnie a kezelést.

Fájdalomcsillapító tapaszok, infúziós oldatok mellett szemcsepp, valamint antipszichotikum is található abban a harminchárom orvosságot felsoroló listában, amely a januártól hatályos árcsökkentéseket tartalmazza. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója szerint a készítmények árát átlagosan hét százalékkal mérsékelték gyártóik: a legnagyobb árcsökkentés 35,96 százalékos.

A biológiai gyógyszerek esetében módosul a társadalombiztosítási támogatásból való kizárás feltétele, így szélesebbé válik a támogatott gyógyszerek köre, ami a betegek és az orvosok számára választékbővülést jelent.

A törvény a kevesebb, mint 30 millió forint éves forgalmú, a terápiában nélkülözhetetlen gyógyszereknél bevezeti a kedvezményezetti státuszú gyógyszer fogalmát. Ennek megítéléséről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dönt, a státusz öt évre adható meg, de felülvizsgálat után meghosszabbítható.

Többet kell fizetnünk!

Változás a mentőknél

Az OMSZ átveszi a sürgősségi betegellátást koordináló tevékenységet és a sürgősségi ügyeleti ellátás hatékonyságának növelése érdekében integrálja működő mentésirányítási rendszerébe - írja az MTI.

A nem biztosított magánszemélyek után fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege a tavalyi 6660 forintról 6810 forintra emelkedik.

TAJ-kártya: ha nem érvényes

Az a magyar állampolgár, aki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodik vagy él, és ott rendelkezik biztosítással, visszamenőleges hatállyal mentesülhet az egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. A Napi Gazdaság cikke szerint a tartósan külföldön dolgozók közül sokan nem is tudnak arról, hogy ki kell jelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, mivel egy másik tagállamban rendelkeznek biztosítással. Aki külföldön szerez biztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így EU-kártyával részesülhet ugyan előre nem tervezett ellátásokban, más kezelésben azonban nem. Aki úgy vesz igénybe magyarországi egészségügyi szolgáltatást, hogy nincs érvényes TAJ-kártyája, és már nem itt fizeti a járulékot, köteles a szolgáltatás árát megfizetni az egészségbiztosítónak.

Az új szabályok szerint például TAJ-kártya igénylésekor a Kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket.

Változik az adatok betekintése

Transzzsírsav: maximum 2 százalék!

Február 18-ától lesz hatályos az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozó rendelet. Tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Miért káros?

Az idei évtől a háziorvoson kívül a beteg más kezelőorvosa is megismerheti a páciens által a társadalombiztosítás terhére igénybe vett egészségügyi ellátások adatait. Az orvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról, hogy ha úgy gondolja, megtilthatja a betekintést.

Nő az emelt összegű ápolási díj

Január 1-jével több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben – írja az MTI.

Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

Fontos hír a megváltozott munkaképességűeknek!

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben, azaz 2,4 százalékkal.

Az idei évtől könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek a január elsején hatályba lépett törvénymódosítás alapján: 10 éven belül 2055 nap vagy 15 évben belül 3650 nap - azaz tíz év - biztosítási idő megléte esetén is jár támogatás.

A remény éve az idei

Az idei évi költségvetésben tízmilliárd forinttal több jut az alapellátásra, nő a finanszírozás. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint meg kell erősíteni az alap- és járóbeteg-ellátást, mivel csak így lehet a népegészségügyben előrelépni és csökkenteni a drága kórházi tartózkodások számát. Mintegy 73 ezer egészségügyi szakdolgozót és körülbelül 20 ezer technikai munkatársat érint a márciusi ágazati bérpótlék.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Antibiotikum Antibiotikum

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban. Kérdések és válaszok.

Egészséges élet Egészséges élet

Mik azok a makro- és mikroelemek? Miért van rájuk szükségünk?

A száraz köhögés gyógyszeres kezelése: köhögéscsillapítók

A száraz köhögés a légutak nyálkahártyájának irritációja által kiváltott reflexes reakció. Sokszor recept nélkül kapható készítményekkel is...

Triptánok a migrénes rohamok kezelésében

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi...

A gyógyszerek nevében rejlő információk

Dolo, Plus, Forte, Uno... A legtöbb gyógyszer nevében találkozhatunk hasonló kifejezésekkel, ám nem mindig világos, hogy mire is utalnak. Vajon csak...

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a...

Amikor a gyógyszer okoz lázat

Ha lázasak vagyunk, gyógyszert veszünk be, hogy azt csökkentsük. Ezt mindenki tudja. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes esetekben ha gyógyszert...

Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Fájdalomcsillapítás: a folyékony gyógyszerformák előnyei

A fájdalomcsillapítás története az ember történelmének igen fontos része. Már az időszámításunk előtti sumér és ókori görög kultúrából...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.