Mi változik 2014-ben?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Harminchárom gyógyszer ára átlagosan hét százalékkal csökkent idén, bővül a támogatott biológiai készítmények köre. Több mint ötezer forinttal emelkedik az emelt összegű ápolási díj. Akinek nincs érvényes TAJ-kártyája, és nem Magyarországon fizeti az egészségbiztosítási járulékot, ki kell fizetnie a kezelést.

Gyógyszerártámogatások 2014-ben

Fájdalomcsillapító tapaszok, infúziós oldatok mellett szemcsepp, valamint antipszichotikum is található abban a harminchárom orvosságot felsoroló listában, amely a januártól hatályos árcsökkentéseket tartalmazza. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója szerint a készítmények árát átlagosan hét százalékkal mérsékelték gyártóik: a legnagyobb árcsökkentés 35,96 százalékos.

A biológiai gyógyszerek esetében módosul a társadalombiztosítási támogatásból való kizárás feltétele, így szélesebbé válik a támogatott gyógyszerek köre, ami a betegek és az orvosok számára választékbővülést jelent.

A törvény a kevesebb, mint 30 millió forint éves forgalmú, a terápiában nélkülözhetetlen gyógyszereknél bevezeti a kedvezményezetti státuszú gyógyszer fogalmát. Ennek megítéléséről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dönt, a státusz öt évre adható meg, de felülvizsgálat után meghosszabbítható.

Többet kell fizetnünk!

A nem biztosított magánszemélyek után fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege a tavalyi 6660 forintról 6810 forintra emelkedik.

Változás a mentőknél

Az OMSZ átveszi a sürgősségi betegellátást koordináló tevékenységet és a sürgősségi ügyeleti ellátás hatékonyságának növelése érdekében integrálja működő mentésirányítási rendszerébe - írja az MTI.

TAJ-kártya: ha nem érvényes

Az a magyar állampolgár, aki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodik vagy él, és ott rendelkezik biztosítással, visszamenőleges hatállyal mentesülhet az egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. A Napi Gazdaság cikke szerint a tartósan külföldön dolgozók közül sokan nem is tudnak arról, hogy ki kell jelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, mivel egy másik tagállamban rendelkeznek biztosítással.

Aki külföldön szerez biztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így EU-kártyával részesülhet ugyan előre nem tervezett ellátásokban, más kezelésben azonban nem. Aki úgy vesz igénybe magyarországi egészségügyi szolgáltatást, hogy nincs érvényes TAJ-kártyája, és már nem itt fizeti a járulékot, köteles a szolgáltatás árát megfizetni az egészségbiztosítónak.

Az új szabályok szerint például TAJ-kártya igénylésekor a Kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket.

Nő az emelt összegű ápolási díj

Január 1-jével több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben – írja az MTI.

Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

Fontos hír a megváltozott munkaképességűeknek!

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben, azaz 2,4 százalékkal.

Az idei évtől könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek a január elsején hatályba lépett törvénymódosítás alapján: 10 éven belül 2055 nap vagy 15 évben belül 3650 nap - azaz tíz év - biztosítási idő megléte esetén is jár támogatás.

Változik az adatok betekintése

Az idei évtől a háziorvoson kívül a beteg más kezelőorvosa is megismerheti a páciens által a társadalombiztosítás terhére igénybe vett egészségügyi ellátások adatait. Az orvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról, hogy ha úgy gondolja, megtilthatja a betekintést.

Transzzsírsav: maximum 2 százalék

Február 18-ától lesz hatályos az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozó rendelet. Tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Miért káros a transzzsírsav?

A remény éve az idei

Az idei évi költségvetésben tízmilliárd forinttal több jut az alapellátásra, nő a finanszírozás. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint meg kell erősíteni az alap- és járóbeteg-ellátást, mivel csak így lehet a népegészségügyben előrelépni és csökkenteni a drága kórházi tartózkodások számát. Mintegy 73 ezer egészségügyi szakdolgozót és körülbelül 20 ezer technikai munkatársat érint a márciusi ágazati bérpótlék.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.