Megérezték a betegek a helyettesítés ösztönzését és a gyógyszerárak csökkentését

Szerző: Szinapszis

2012-ben gyakrabban tapasztalták a betegek, hogy vényköteles gyógyszerük kiváltása során a patikus olcsóbb készítményt javasolt, és a gyógyulásért vásárolt tabletták ára is érezhetően csökkent az elmúlt időszakban – derül ki a Szinapszis Kft. piackutatásaiból, melyeket a cég a WEBBeteg.hu betegportál megbízásából készített.

A vényköteles gyógyszert vagy gyógyszereket rendszeresen szedő krónikus betegek körében végzett felmérések rámutatnak: míg 2010-ben a kiváltók 22 százaléka tapasztalta, hogy gyógyszerésze olcsóbb tablettát ajánl fel a vásárlás során, addig a tavalyi év második felében közel másfélszeres, 36 százalék volt a jelenséget tapasztalók aránya. Mindezzel szemben a betegek attitűdje nem változott a patikusi helyettesítés kezdeményezése tekintetében: 2010-ben a krónikus panasszal küzdők 9, 2012-ben 11 százaléka vallotta, hogy szinte minden alkalommal rákérdez erre a lehetőségre.

A gyógyszerek ára csökkent, a terhek megítélése nem változott

A vizsgált két évben a betegek által vényköteles gyógyszerekre költött összegek átlagos értéke jelentősen csökkent. 2010-ben havonta közel 5.800 forintot adtak ki a páciensek ilyen céllal, 2012-ben már csak 4.400 forintot.
Az így kifizetett összeg 2012-ben a betegek 35 százalékának jelentett komolyabb anyagi terhet, de 65 százalékuk számára elfogadható volt, közülük sokan akár többet is hajlandóak lettek volna fizetni a jól bevált gyógyszerért. Mindenesetre az elgondolkoztató, hogy a költségek ilyen szempontú megítélése már 2010-ben is hasonlóan alakult, egy fontos különbséggel: – ahogyan a fentiekben utaltunk rá – idő közben jelentősen csökkent a vényköteles tablettákért fizetendő térítési díjak mértéke. Számokban kifejezve mindez azt jelenti, hogy amíg korábban a páciensek átlagosan havi 13.500 forintos gyógyszerköltséget minősítettek rendkívül jelentősnek, addig 2012-ben 9.500 forint volt ennek mértéke.
Természetesen fontos figyelembe venni, hogy a vizsgált időszakban komolyan éreztette hatását illetve rontotta a fogyasztók vásárlóerejét a gazdasági válság, megfogalmazódó kérdés ugyanakkor, mennyire érzékelik tudatosan a fogyasztók a gyógyszerek árának változását, mennyiben tekintik „természetesnek” a költségek ilyen természetű mérsékelését, és hogyan hatnak ezek a folyamatok a gyógyszer, mint érték fogalmának megítélésére.

(A cikk teljes terjedelmében a Marketingpirula májusi számában olvasható.)

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2012 augusztusában online, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a receptköteles készítményt alkalmazó krónikus betegek gyógyszerekkel kapcsolatos árérzékenységét. A válaszadók száma összesen 346 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+), nem, régió és településtípus alapján vegyes. A kutatók a felmérés egyes kérdéseit 2010-ben hasonló módszerrel és mintán (n=485 vényköteles tablettát szedő krónikus beteg) vizsgálták, így lehetőség nyílt az eredmények összevetésére. A két kutatási hullám mintájának összetétele betegségtípus illetve a betegségek valamint az alkalmazott gyógyszerek számának előfordulása tekintetében is hasonló volt.
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.