Orvosok karácsonya: Prof. Dr. Melegh Béla

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A megszokott, hagyományos karácsonyban hisz, amely nem igényli az újításokat. Hazajön ilyenkor a nagyobbik fiú Budapestről, a kisebbik fiú is szabaddá teszi magát, Szentestén nem dolgozik a gyermekorvos felesége sem. A család ünnepe. Prof. Dr. Melegh Béla, a PTE Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézet igazgatója nyilatkozott a WEBBeteg.hu portálnak.

Hogyan ünnepli családjával a karácsonyt?

Szenteste, sötétedés után gyűlik össze a család, egy csengettyűhang jelzi az ünnep kezdetét, az ajándékozást, a lakomát. Az ünnepi menü sült bárányborda lesz, van, amikor én főzöm a halászlevet. A bordát már korábban megvettem, ez az én feladatom, ahogyan a karácsonyfa beszerzése is. Mindig tartós karácsonyfát vásárolok, ami kitart január végéig, február elejéig. Néhány éve jött egy ötlet a fiamtól, hogy zöld díszek kerüljenek a karácsonyfára. Jól mutatnak a fán, minden a zöld különböző árnyalataiban pompázik.

Kinek a feladata az ajándékok beszerzése?

Prof. Dr. Melegh BélaAz ajándékok nagyobb részét a feleségem vásárolta meg, én a hozzájárulást biztosítottam. Szimbolikusan én is vásárolok a fiaimnak ajándékot, egy-egy üveg bort kapnak. Én személy szerint a vörös cuvée borokra esküszöm, ez lehet villányi vagy szekszárdi, de akár egri is. A kisebbik fiam inkább a fehér borokat szereti, a nagyobbik pedig a testesebb merlot bort preferálja. Nálunk szentestén a borkóstolásnak is nagy attrakciója van, mert a nagyobbik fiam feladata a borok felbontása, vannak dekantáló edények, ezekbe tölti ki a különböző nedűket.

Hogyan telik az ünnep többi napja?

Másnap a barátnőjükhöz mennek el a srácok, a feleségemmel maradok kettesben, ha éppen nem kell dolgoznia. Ilyenkor van időm elolvasni és megválaszolni az elmaradt e-maileket, szakirodalmat olvasok a fenyőfa illatával teli szobában.

A tavalyi karácsony és az ünnep utáni időszak munkával telt, egy ritka betegségekkel foglalkozó konferenciát szerveztünk. A szenteste azonban a családé, ebből soha nem engedünk. A hangulatért a feleségemnek jár a köszönet, több karácsonyi dísz és adventi koszorú, valamint gyertya kerül ki ilyenkor a lakás különböző helyeire. Az emlékezésről is szól az idei karácsony, szomorú eseményeket is hozott ugyanis az év, elment az édesanyám és az édesapám.

Orvos család

Prof. Dr. Melegh Béla, a PTE Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézet igazgatója, felesége Dr. Pap Mária gyermekgyógyász, fiúk ifj. Dr. Melegh Béla Budapesten PhD hallgató, jelenleg sürgősségi gyakorlaton van és a stroke-al foglalkozik. Márton hatod éves orvostanhallgató Pécsett.

Interjú a genetikussal

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.