• A terápiás regiszter létrehozásának előnyei

    Szerző: MTI

    A tételes elszámolású gyógyszerekhez kapcsolva februárban elindult a terápiás regiszter, amely alapján nem csak az válik követhető, hogy egyes készítményekből mennyi fogyott, hanem azok hatékonysága is - közölte Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kedden az MTI-vel.

    A múlt év végén megjelent egészségügyi salátatörvény rendelkezett arról, hogy létrehozzák az egészségügyi adatokat tartalmazó betegségregisztert. A február elsején elindult terápiás regiszter képezheti az alapját később e nyilvántartásnak. A betegségregiszterben "személyazonosításra alkalmatlan módon" egy kapcsolati kód fűzi majd össze az ellátott beteg, az egyes ellátási események, köztük a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz rendelések adatait.

    Ahogy a jogszabály is leszögezi, a személyes adatok védelme garantált - hangsúlyozta az OEP főigazgatója. Mint kifejtette: az OEP adatbázisa jelenleg mennyiségi alapon működik, azt tartalmazza hogy egyes gyógyszerekből és eszközökből mennyit használtak fel. A terápiás regiszter viszont egy adott betegségben szenvedő ember orvos-szakmai információit is tartalmazza majd.

    Hirdetés

    Sélleiné Márki Mária azt mondta: az év első felében a mintegy harminc, tételes elszámolású gyógyszernél indítják a kötelező jelentés rendszerét, majd a második félévben hozzárendelik a tételes finanszírozású eszközökhöz is.

    A terápiás regiszter kialakításának céljai

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mint kiemelte, a terápiás regiszter kialakítása az OEP számára fontos a finanszírozási protokollok és azok ellenőrzésének szempontjából. Ezen felül az egészségügyi ellátás alapját képező szakmai protokollok kialakításában kulcsfontosságú jelentősége lesz annak, ha látni fogják, hogy a különböző betegségek kezelése során alkalmazott terápiáknak milyen hatása van. Ez pedig hosszabb távon a gyógyszerkutatás, valamint az orvostudomány fejlődését is magával hozza - hangsúlyozta.

    Ezeken felül a terápiás regisztert a gyógyszercégek is üdvözlik, mert az számukra is létfontosságú kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz - tette hozzá Sélleiné Márki Mária.

    A terápiás regiszter beindítása tehát a finanszírozó, az orvosszakma és a gyógyszercégek hatékony együttműködését segíti. Az OEP főigazgatója arra is kitért, sokan kritizálták amiatt, miért most kell beindítani ezt az új rendszert, de úgy véli, "pont most" nem engedhetik meg maguknak, hogy ne csináljanak olyat, ami valóban előreviszi a rendszert.

    Sélleiné Márki Mária kiemelte: az OEP működésének alapelve 2012-ben is az lesz, hogy a betegek gyógyszerellátását a szakmai szempontok figyelembevételével, de ugyanakkor a leggazdaságosabb módon biztosítsák. Eszerint folytatják le az egyes gyógyszerek közbeszerzési eljárásait is - fűzte hozzá.

    Változnak a gyógyszerfelírás szabályai


    Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet, áprilistól pedig a koleszterincsökkentőkre bevezetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést. Márciustól egyhavi gyógyszert lehet felírni>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.02.16 09:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

    Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmény társadalombiztosítási támogatással 2017. január 1-jétől érhető el.

    Új, szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017 januárjától érhetők el.

    Világszínvonalú PET-centrum épül a Kaposvári Egyetemen

    Egy világszínvonalú PET-centrum létesítésével újabb mérföldkőhöz érkezett a Kaposvári Egyetem - mondta Szávai Ferenc, az intézmény rektora a hárommilliárd forintos beruházás szerdai bokrétaünnepségén.

    Sztómások segédeszköz-ellátása - Vizsgálni kellene az egyén szükségletét

    Az élet sztómával nem lehetetlen, de nagyon nehéz. Megfelelő darabszámú és minőségű segédeszközök nélkül a sztómások élete teljesen ellehetetlenülne, a társadalom kirekesztett tagjaivá válnának.

    Dühítő várólisták: a korlátozás áll a háttérben

    Jobb esetben hónapokig, de gyakran fél évig is várni kell arra, hogy szakorvos elé kerüljön az ember. Mielőtt boncolgatnánk az okokat, tisztáznunk kell egy tényt: a spórolás miatt a rendelők számára korlátozva van, hogy egy hónapban hány beteget fogadhatnak. Ezért várakozunk mi.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.