A fegyelmezett beteg - Milliárdos megtakarítás

MTI
megjelent:

A Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete (BEOKE) szerint milliárdokat lehetne megspórolni az egészségügyben, ha a betegek betartanák orvosaik utasításait és az előírásoknak megfelelően szednék gyógyszereiket.

Tahy Ádám, a BEOKE elnöke az MTI-nek szombaton, a témában rendezett budapesti konferencia szünetében elmondta, jelenleg a betegek legjobb esetben is csak ötven százalékban tartják be az orvosok utasításait.

Az egyesület elnöke szerint ezért kiemelten fontos, hogy a betegek és az orvosok között kialakuljon egyfajta partneri viszony, amelyet az úgynevezett betegoktatással el lehetne érni.

Betegoktatás

Ismertetése szerint a betegoktatás két részből áll. Az orvosnak egyrészt el kell magyaráznia a betegnek egészségi állapota szakmai hátterét, ennél is fontosabb azonban, hogy motiválják a pácienseket életmódjuk megváltoztatására. Ehhez pedig kommunikációs, pedagógiai, és pszichológiai ismeretek kellenek. A BEOKE célja hogy ezen ismereteket oktassák, illetve ilyen tudású szakembereket képezzenek ki - mondta Tahy Ádám.

Hagyományos- és az életmód orvoslás

A nyugaton kibontakozó és ma már hazánkban is elérhető irányzat, a lifestyle medicine, vagyis életmód orvoslás a különböző egészségügyi problémák kezelésében kínál étkezésen, mozgáson, stressz-menedzsmenten és más életmód tényezőkön alapuló kezelést. Mi a különbség a hagyományos- és az életmód orvoslás közt?>>

A BEOKE pénteken, Budapesten tartotta a Betegoktatók és Egészségnevelők országos versenyének döntőjét, amelynek eredményhirdetése szombaton, a "Betegoktatás Magyarországon. Jelen és jövő" című konferencián volt.

Következetlen gyógyszerszedés, pontatlan diagnózis

Az egyesület elnöke elmondta: a két nap alatt többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a beteg-együttműködést tekintve Magyarországon a krónikus betegek ellátásában és kezelésében a legrosszabb a helyzet. Az ő esetükben kiemelten fontos lenne az életmód megváltoztatása, illetve, hogy megfelelően szedjék gyógyszereiket. Ehhez képest a konferencia egyik előadásában elhangzott, hogy például a szívbetegek közül csak mindössze harminc százalék szedi egy évnél tovább a számára életbevágóan fontos gyógyszert - hangsúlyozta a BEOKE elnöke.

Gödölle Zoltán, a BEOKE elnökségi tagja a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az MTI-nek elmondta: egy tavalyi uniós felmérésből az is kiderült, hogy minden ezer krónikus betegből mindössze harmincnak pontos a diagnózisa, terápiája. A nem megfelelő "betegvezetés és betegkövetés" miatt 970-en állandóan megjelennek az akut és sürgősségi ellátásban, ezzel eurómilliárdos veszteséget okozva az Európai Uniónak.

Gödölle Zoltán arra is kitért, hogy az egyesületen belül egy olyan projekt felelőse, amelyben úgynevezett életmódügynököket képeznek ki. Ők egyrészt rendszeresen általános egészségnevelő előadásokat tartanának, másrészt az egyes betegeket is felvilágosítanák egészségi állapotukról, tanácsokkal szolgálnának, illetve a megfelelő intézménybe, szakemberhez való irányítással segítenék rehabilitációját. Elképzeléseik szerint mind a 198 kistérségnek lehetne ilyen életmódügynöke, akik így 60-70 ezer ember rehabilitációjáért, egészségmegőrzéséért lennének felelősek.

(MTI)

Cikkajánló

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Dr. Kónya Judit, családorvos
Gyógyszerszedés
Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.