• A fegyelmezett beteg - Milliárdos megtakarítás

    Szerző: MTI

    A Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete (BEOKE) szerint milliárdokat lehetne megspórolni az egészségügyben, ha a betegek betartanák orvosaik utasításait és az előírásoknak megfelelően szednék gyógyszereiket.

    Tahy Ádám, a BEOKE elnöke az MTI-nek szombaton, a témában rendezett budapesti konferencia szünetében elmondta, jelenleg a betegek legjobb esetben is csak ötven százalékban tartják be az orvosok utasításait.

    Az egyesület elnöke szerint ezért kiemelten fontos, hogy a betegek és az orvosok között kialakuljon egyfajta partneri viszony, amelyet az úgynevezett betegoktatással el lehetne érni.

    Hirdetés

    Betegoktatás

    Ismertetése szerint a betegoktatás két részből áll. Az orvosnak egyrészt el kell magyaráznia a betegnek egészségi állapota szakmai hátterét, ennél is fontosabb azonban, hogy motiválják a pácienseket életmódjuk megváltoztatására. Ehhez pedig kommunikációs, pedagógiai, és pszichológiai ismeretek kellenek. A BEOKE célja hogy ezen ismereteket oktassák, illetve ilyen tudású szakembereket képezzenek ki - mondta Tahy Ádám.

    Hagyományos- és az életmód orvoslás


    A nyugaton kibontakozó és ma már hazánkban is elérhető irányzat, a lifestyle medicine, vagyis életmód orvoslás a különböző egészségügyi problémák kezelésében kínál étkezésen, mozgáson, stressz-menedzsmenten és más életmód tényezőkön alapuló kezelést. Mi a különbség a hagyományos- és az életmód orvoslás közt?>>

    A BEOKE pénteken, Budapesten tartotta a Betegoktatók és Egészségnevelők országos versenyének döntőjét, amelynek eredményhirdetése szombaton, a "Betegoktatás Magyarországon. Jelen és jövő" című konferencián volt.

    Következetlen gyógyszerszedés, pontatlan diagnózis

    Az egyesület elnöke elmondta: a két nap alatt többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a beteg-együttműködést tekintve Magyarországon a krónikus betegek ellátásában és kezelésében a legrosszabb a helyzet. Az ő esetükben kiemelten fontos lenne az életmód megváltoztatása, illetve, hogy megfelelően szedjék gyógyszereiket. Ehhez képest a konferencia egyik előadásában elhangzott, hogy például a szívbetegek közül csak mindössze harminc százalék szedi egy évnél tovább a számára életbevágóan fontos gyógyszert - hangsúlyozta a BEOKE elnöke.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Gödölle Zoltán, a BEOKE elnökségi tagja a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az MTI-nek  elmondta: egy tavalyi uniós felmérésből az is kiderült, hogy minden ezer krónikus betegből mindössze harmincnak pontos a diagnózisa, terápiája. A nem megfelelő "betegvezetés és betegkövetés" miatt 970-en állandóan megjelennek az akut és sürgősségi ellátásban, ezzel eurómilliárdos veszteséget okozva az Európai Uniónak.

    Gödölle Zoltán arra is kitért, hogy az egyesületen belül egy olyan projekt felelőse, amelyben úgynevezett életmódügynököket képeznek ki. Ők egyrészt rendszeresen általános egészségnevelő előadásokat tartanának, másrészt az egyes betegeket is felvilágosítanák egészségi állapotukról, tanácsokkal szolgálnának, illetve a megfelelő intézménybe, szakemberhez való irányítással segítenék rehabilitációját. Elképzeléseik szerint mind a 198 kistérségnek lehetne ilyen életmódügynöke, akik így 60-70 ezer ember rehabilitációjáért, egészségmegőrzéséért lennének felelősek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.11.21 12:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A grépfrútfogyasztás hatása a gyógyszerekre

    Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

    A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

    A refluxbetegség tüneteit súlyosbító gyógyszerek

    A refluxos panaszokon számos gyógyszer ronthat, vagy a záróizmok funkciójának rontásán, vagy a nyelőcső irritálásán keresztül. A reflux szempontjából kedvezőtlen mellékhatással is rendelkező gyógyszerek között számos gyakran használt fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő is található.

    Magas vérnyomást mért az orvosom, máris gyógyszert kell szednem?

    Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga meghaladja a 140 Hgmm-es szisztolés vagy a 90 Hgmm-es diasztolés értéket.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    A hypochondria akár paranoiáig is fajulhat

    A hypochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hypochondria komoly betegség is lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások