• Bélflóra - Mitől függ az összetétele?

    Szerző: MTI

    Gyomor-bélrendszerünkben tízszerte annyi baktérium lakik, mint ahány sejtből van a testünk, ezek a baktériumok befolyásolják az immunrendszerünket, egészségünket, vagy betegségeinket, de az emberszabású élőlények esetében évmilliók óta a gazda szabja meg, milyen baktériumok laknak benne.

    Születésünkkor gyomrunk és bélrendszerünk steril és csak fokozatosan, a környezetünkből kerülnek be a különféle baktériumok. Az eddigi elképzelések szerint ezt döntően a táplálkozás befolyásolja és ennek megfelelően nagymértékben függ attól, hol is lakunk, honnan kerül asztalunkra, amit eszünk, milyenek a táplálkozási szokásaink.

    Hirdetés

    Howard Ochman és munkacsoportja most azt mutatta ki, hogy a környezetnél, a baktériumoknál fontosabb maga az élőlény, ahová ezek a baktériumok bekerülnek és élhetnek. A kutatók azt vizsgálták, hogy a bélben lévő baktériumok összetételét elsősorban az étel, a földrajzi környezet szabja meg, vagy az, hogy embernek vagy valamilyen majomnak az emésztőrendszerében élnek. A legkorszerűbb technikákkal vizsgálták a székletmintákat, melyek a legfontosabb emberszabású lényektől származtak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tanulmányozták a gorillák két fajának és különféle csimpánzoknak a székletét, valamint Afrika, illetve az Egyesült Államok területén lakó emberek béltartalmát. A baktériumok esetében a sejtek mitokondriumában lévő dezoxiribonukleinsav elemzésével olyan genetikai jellemzőket hasonlítottak össze, melyek a korábbi tanulmányoknál sokszorta pontosabb meghatározást tettek lehetővé.

    Korábban azt tartották, hogy az emésztőrendszerünkben lakó baktériumok összetétele attól függ, mit eszünk, hol élünk. Ochman professzor és munkatársai azt mutatták ki, hogy vannak egyéni eltérések, de alapvetően a bélflóránk attól függ, milyen fajhoz tartozunk. A beleinkben létező baktériumok nagy mértékben befolyásolják egészségünket, betegségeinket, de létezésükhöz mi vagyunk a mindent megszabó környezet.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült: 2010.11.24 08:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

    Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Miből áll, és hogyan őrizhető meg a természetes állapota?

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

    Allergia: miért van egyre több beteg?

    "Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

    A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

    A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, s az őszi-téli hónapok különösen kedveznek a fájdalmas betegség terjedésének.

    Probiotikum szedése gyermekkorban - Mikor szabad és mikor nem?

    Az édesanyák már várandósságuk idején tehetnek gyermekük egészségéért: az anya emésztőrendszerének egészsége egyik fő alapeleme gyermeke egészséges bélrendszerének, és mivel immunrendszerünk kb. 70%-a a bélrendszerben működik, ezért tudatosan tehetünk gyermekünk egészségének megőrzéséért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.