Visszatérő fájdalom is okozhatja a szexuális aktivitás csökkenését

Medipress
megjelent:

Visszatérő fájdalmak hatására csökken a szexuális aktivitás, derül ki több kutatásból. Minél nagyobbak ezek a fájdalmak, annál kifejezettebb ez a csökkenés.

Két dél-koreai kutató, Yoon és Yoon olyan kérdőívet állított össze, amelynek segítségével egy kereszmetszeti felmérés révén összehasonlíthatta, hogy a fájdalom illetve annak hiánya összefügg-e a szexuális élet minőségével.

Speciális hólyaghurutban szenvedő egyéneket választottak kísérleteik alanyául: a fájdalmas hólyag-szindróma olyan betegségcsoport, melynek tünete a parancsoló jellegű vizelési inger, amely kínzó gyakorisággal vagy krónikus hólyagtáji fájdalommal jár, ugyanakkor a vizelet baktériumtenyésztése negatív eredményt ad. 87 ilyen betegségben szenvedő pácienst kérdeztek, menopauzában 39 volt közüllük. A páciensek átlagéletkora 51 év volt. A diganózis felállításakor 63-147 napja szenvedtek a betegségek tüneteitől. Miután ez még nem egy túl hosszú idő, valamennyi betegnek aktív volt a szexuális élete.

Kapcsolatot találtak a nők átlagéletkora és a nemi szervek ismeretlen eredetű fájdalma között.(vulvodinia). Fordított arányosság volt az életkor és a fájdalmas nemi élet (szakszóval dyspareunia) között. A vulvodinia súlyosabb volt a menopauzában lévő hölgyek esetében, mint a még menstruáló társaik között, ellenben a dyspareunia tünetei kevésbé voltak súlyosak a menopauzában lévő korosztályban. A gátolt vagy nehezített szexuális élet és a dyspareunia arányban állt a vulvodiniával, ahogy azt a kutatók várták.

A nők 38,5 százalékának nem voltak közösülési nehézségei, 33,8 százalékuknak pedig nem járt fájdalommal a közösülés. A páciensek 40 százalékának volt a szexuális aktus közben vizelettartási nehézsége is. Minél súlyosabbak voltak a betegség tünetei, annál nagyobb gond volt a szexuális élettel is. Jelen kísérlet hozzájárul ahhoz a gazdag irodalomhoz, amely ezen betegségek szexuális életre gyakorolt negatív hatásait igazolja.

(Medipress)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.