Miről árulkodik a babák első széklete?

MTI
megjelent:

Az újszülöttek első széklete nem csak a baba bélműködésének beindulásáról árulkodik, hanem az is megállapítható belőle, hogy az anyuka dohányzott-e a terhesség hónapjaiban.

Az Environmental Health című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magzatszuroknak is nevezett legelső székletből a passzív dohányzás nyomai is kimutathatók.

A magzatszurok, azaz a mekónium tulajdonképpen emésztett magzatvíz - sötétzöld színű, ragadós anyag, amely elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat, és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve. A terhesség 17. hetétől folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében, a szülést követő első napokban távozik a baba szervezetéből.

Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a mekóniumban felgyülemlenek a terhesség utolsó harmadában az anya szervezetébe került drogok és egyéb káros anyagok is.

Joe Braun, az észak-carolinai egyetem tudósa és munkatársai összesen 337 anyát és újszülöttjeit vontak be a vizsgálatba. Az anyák számot adtak dohányzási szokásaikról: a terhesség alatt - ha megtették egyáltalán - mennyit és mikor dohányoztak, illetve hogy ki voltak-e téve a passzív dohányzás káros hatásainak.

A terhesség tizenhatodik hete és a születés közti időben három alkalommal vérvétellel vizsgálták meg a kotinin, a nikotin bomlástermékének jelenlétét az anyák szervezetében.

Az eredmények megmutatták, hogy minél többet dohányzott az anya, vagy minél gyakrabban volt kitéve a passzív dohányzás ártalmának, annál több kotinint tartalmazott magzatszurok is. A kotinin túlzott jelenléte egyébként azt is eredményezi, hogy a normálisnál kisebb súllyal születnek a babák.

A kutatók szerint a magzatszurok-vizsgálat sokkal megbízhatóbb, mint a vérvizsgálat, hiszen a mekóniumból akkor is kiderült, hogy az anya dohányzott, amikor a vérminta tiszta volt.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.