Alkohol terhesség alatt: a fiúgyermek spermája sínyli meg

Medipress
megjelent:

Az alkoholfogyasztás a terhesség alatt ronthatja a fiúgyermek spermaminőségét. Az apai alkoholfogyasztás ugyanakkor nem hat a gyermek spermaszámára.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) római konferenciáján nyilvánosságra hozott kutatás szerint azok az édesanyák, akik terhességük alatt alkoholt fogyasztanak, károsíthatják fiúgyermekük későbbi termékenységét.

Dán orvosok kiderítették, hogy ha a várandós édesanya hetente legalább 4,5 egységnyi alkoholt fogyaszt, akkor a fia spermium koncentrációja 20 évvel később harmadával kevesebb lesz, mint azoknak a férfiaknak, akik nem voltak kitéve az alkohol hatásának az anyaméhben. Egy egységnyi ital 12 grammnyi alkoholnak, vagyis 330 ml sörnek, 120 ml bornak vagy 40 ml égetett szesznek felel meg.

Dr. Cecilia Ramlau-Hansen, a dán Aarhusi Egyetemi Kórház kutatója a sajtótájékoztatón így nyilatkozott: „Kutatásunkból kiderül, hogy összefüggés áll fenn a terhesség során a mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás (heti 4-5 egység) és a nő fiának spermiumszáma között. Mivel azonban megfigyeléses tanulmányról van szó, nem jelenthetjük ki kétséget kizáróan, hogy az alkohol okozza az alacsonyabb spermium koncentrációt. Elképzelhető, hogy az alkoholfogyasztás a terhesség során károsan befolyásolja a magzat spermiumtermelő szövetét a herében, ezáltal a későbbi életkorban a spermaminőséget is. Az ok-okozati kapcsolat meghatározásához, valamint a biztonságos alkoholmennyiség megállapításához azonban további kutatásokra lesz szükség.”

Ramlau-Hansen munkatársaival 11 980 terhes nő 347 fiát vizsgálta, akiket a dán „Egészséges szokások két főre” című tanulmányra toboroztak 1984 és 1987 között. A terhesség körülbelül 36. hetében a kismamák kérdőívet töltöttek ki életmódjukkal és egészségi állapotukkal kapcsolatban. A fiúkat 2005-2006-ban, 18-21 éves korban vizsgálták, amikor sperma- és vérmintákat vettek tőlük, amit kielemeztek.

A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei >>

Az egyéb tényezők beszámítása után kiderült, hogy a fiúcsoport azon tagjai, akik a legnagyobb mennyiségű alkoholnak voltak kitéve az anyaméhben, átlagosan 32 százalékkal alacsonyabb spermium koncentrációval rendelkeztek, mint a legkevesebb alkoholnak kitett személyek.

A kutatók az édesapa alkoholfogyasztásának esetleges hatását is megvizsgálták, de azt mutatták ki, hogy az apa alkoholbevitele nem befolyásolja a fiú spermamennyiségét és spermium koncentrációját. Ez arra utal, hogy az anyai alkoholfogyasztás és a fiú spermaminősége között megfigyelt összefüggést nem befolyásolják olyan, a házaspár mindkét tagjára jellemző életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás.

(Medipress)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.