Túlsúly: Már napi öt perc kerékpározás is segíthet?

MTI
megjelent:

A fiatalabb nőknek már napi öt perc kerékpározás is segíthet távol tartani a felesleges kilókat - derült ki egy friss amerikai vizsgálatból.

A kutatók szerint a kerékpározás a lehető legjobb és legegyszerűbb módja a súlygyarapodás megelőzésének, s ennek legtöbb előnyét a túlsúlyos emberek érzik.

A bostoni Brigham and Women's kórház és a Harvard School of Public Health kutatóinak eredményei szerint napi néhány perc kerékpározás segítheti a testsúly szinten tartását.

Raina Mekary harvardi csapatának vizsgálatában 18 414 klimax előtti egészséges nő vett részt. A megkérdezettek 16 év alatt átlagosan 9,3 kilogramm súlyfölösleget szedtek fel. Azok a nők, akik 1989-ben még nem kerékpároztak, de 2005-ben már nyeregbe ültek, 25 százalékkal kevesebb eséllyel szedtek fel súlyfölösleget, mint azok, akik 1989-ben napi 15 percet kerékpároztak, de az idő múlásával felhagytak ezzel a tevékenységgel.

Ezzel a testedzési formával elsősorban a túlsúlyos nőknél jelentkezhetnek látványos eredmények. A túlsúlyos, vagy elhízott nőknél heti 2-3 óra kerékpározással megelőzhető, hogy további súlyfölösleget szedjenek fel - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A korlátozott időben végezhető edzőtermi órák helyett a kerékpározás a mindennapi életben tetszés szerinti időben választható, ráadásul ezzel a sporttal az autóban, utazással töltött idő is csökkenthető - írták a kutatók.

A felmérés az amerikai döntéshozókat is segítheti a járványos méretű elhízás visszaszorításában. Jelenleg ugyanis az Egyesült Államok lakosságának kétharmada számít túlsúlyosnak vagy kövérnek, a gyermekek és a kamaszok 16 százaléka számít elhízottnak.

(MTI)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.