Antibakteriális higiéniás termékek - Lehet, hogy veszélyesek?

MTI
megjelent:

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA csütörtökön jelentette be, hogy áttekintette az antibakteriális szappanokban, fogkrémekben és más higiéniai termékekben széleskörűen használt triklozán biztonságosságát.

Az ügynökség hangsúlyozta, hogy nincs alapja bármilyen változtatásokat ajánlani a triklozán használatában, ám hozzátette, hogy néhány korábbi tanulmány közelebbi figyelmet érdemel. Edward Markey demokrata képviselő közleményében a triklozán használatának korlátozására szólított fel lehetséges, különösen a gyerekeket érintő mellékhatásai miatt.

Nem járvány, vérmégezés! - Nagy orvosi felfedezések
Semmelweis Ignác kezdte sejteni (amit ma már senki nem vonna kétségbe), hogy egy alapos fertőtlenítős kézmosás megakadályozhatja a gyermekágyas anyák halálát. Igencsak meg kellett küzdenie igaza elismertetéséért.
Nagy orvosi felfedezések

Az FDA nem talált bizonyítékot arra, hogy a triklozán ártalmas lehet az emberekre, ám megjegyezte, hogy egy állatkísérlet azt mutatta ki, hogy megváltoztathatja a hormonszabályozást. Más laboratóriumi vizsgálatok szerint pedig a baktériumok olyan ellenállóképességet fejleszthetnek ki a triklozánnal szemben, amely az antibiotikumok elleni rezisztenciájukhoz is hozzájárulhat.

Egyéb tanulmányok viszont arra a következtetésre jutottak, hogy ez természetes körülmények közt nem történik meg. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség mindazonáltal bejelentette, hogy felgyorsítja a triklozánnal kapcsolatos tervezett vizsgálatait.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.