Zöldségfogyasztás és a rák - Mi az igazság?

MTI
megjelent:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben.

A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csupán kis mértékben véd a rák ellen, állítják amerikai kutatók szerdán megjelent tanulmányukban, ám a szerzők hangsúlyozzák, hogy mindenképpen jót tesz egészségünknek, ha magunkhoz vesszük az ajánlott napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!

A zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák - növényi vegyi anyagok - segítenek az egészség megőrzésében.
Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!

A New York-i Mount Sinai Orvosi Központ munkatársai Paolo Boffetta vezetésével egy nagyszabású európai követéses vizsgálat nyolc évének adatait elemezték az étrend és a rákkockázat közötti összefüggéseket keresve.A még zajló vizsgálat során tíz európai országban 470 ezer önkéntest követnek nyomon. 1992 és 2000 között a résztvevők közül több mint 30 ezernél diagnosztizáltak rákot. Boffetta kutatócsoportja elemzésében úgy találta, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak szerény mértékben védett a rák ellen, napi 200 grammnyi növekedés csak három százalékkal csökkentette a rákkockázatot.

Önmagában a zöldségfogyasztás némi előnnyel járt ugyan, de csak a nőknél. Az erősen italozó embereknél az étrendbe iktatott sok zöldség és gyümölcs csökkentette némileg a kockázatot, ám csak az alkohollal és dohányzással kapcsolatba hozható ráktípusoknál.

"A végkövetkeztetésünk, hogy a gyümölcs és zöldség fogyasztásának van védőhatása a rák ellen, ám a korábban hittnél gyengébb az összefüggés" - tudatta Boffetta a Mount Sinai által kibocsátott sajtóközleményben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben. A WHO szerint világszerte a gyomor-bélrendszeri rákok 19 százalékát, az isémiás szívbetegségek mintegy 31 százalékát és a szélütések 11 százalékát okozza a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A mostani tanulmány a brit Oxford University Press által kiadott Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.