Ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból egy magyar településen

Szerző: Független Hírügynökség

Kiváló minősítést kapott a Somogy megyei Mesztegnyő ivóvize. A településen most azt tervezik, hogy egy-egy ünnepi alkalomra palackozzák is a csapvizet - mondta Nemes László polgármester vasárnap.

Nem tudjuk előállítani
Mint ahogyan a vitaminokat, úgy az ásványi anyagokat sem tudja szervezetünk előállítani, így a táplálékkal, és nem utolsósorban a természetes ásványvizek fogyasztásával kell a szervezetbe juttatnunk a szükséges mennyiséget.
A jó vízbázis a mesztegnyői víz egyik titka. 300 méter mélyről, egy törésvonalban elhelyezkedő medencéből nyerik a vizet.

Azonban ahhoz, hogy a jó adottságokból adódó minőséget megőrizzék, szükség volt arra is, hogy felújítsák a falu határában lévő hidroglóbuszt, az elavult fém vízvezetékeket pedig modern, műanyag csövekre cserélik. Évente 3 millió forintot költenek a rendszer karbantartására - mondta el a polgármester.

Az ÁNTSZ 70 összetevőt vizsgált meg a mintában, de mindegyik a kimutatható érték alatt maradt, így a csapvíz a legjobb ásványvizekkel egyenértékű. Bár hivatalosan nem minősítették ásványvízzé, azt tervezik, hogy egy-egy ünnepi alkalomra buborékos formában palackozzák is a csapvizet Mesztegnyőn.

Éppen az ellenkező a helyzet összesen 140 dél-magyarországi településen, ahol áprilistól nem lehet majd fogyasztani a csapvizet, mivel annak túl magas az arzén tartalma.

Az Európai Unió már többször is haladékot adott a probléma megoldására, ami nem történt meg. Mivel az érintett településeknek nincs pénze, ezért még reménykednek abban, hogy újabb haladékot kapnak. Ha nem, akkor jövő csütörtöktől palackos és zacskós vízzel kell megoldaniuk az ellátást.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

Szerves és szervetlen sók az...

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

A természetes ásványvizek...

A természetes ásványvizek fogyasztása a legegészségesebb formája a folyadékpótlásnak, hiszen a víz mellett a szervezet számára szükséges makro-...

Ásványvizeink - Ön figyel az...

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.