Progeszteron a növényekben

Szerző: MTI

A szakembereket egyszerű megfigyelés sarkallta a rákbetegség elleni hatóanyagok kutatására: abból indultak ki, hogy a diófa lombkoronája meggátolta a fű és a virágok növekedését.

Az embernél és az állatoknál jól ismert nemi hormont, a progeszteront sikerült első ízben növényekben kimutatniuk osztrák kutatóknak.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai
Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsük el!
A rákellenes tálálkozás alapelvei >>
Az Innsbrucki Orvosi Egyetem tudósai a rákbetegség elleni hatóanyagok kutatása során fedezték fel két növényben, a diófa levelében és a tavaszi héricsben a progeszteront - közölte Bernhard Glodny, az egyetemi klinika radiológusa.

A kutatásról a Journal of Natural Products című tudományos folyóiratban számoltak be. A sárgatesthormon néven is ismert progeszteron többek közt a megtermékenyített petesejt méhben való megtapadásában játszik döntő szerepet.

Progeszteron a növényi szervezetben

A hormon emberi szervezetben kifejtett hatását már jól ismerik, a növényekben gyakorolt funkcióit azonban még fel kell térképezni - hívták fel a figyelmet a kutatók. Az eddigi ismeretek egyre inkább azt mutatják, hogy a sejtekben sok alapvető, és evolúciós szempontból régi folyamat zajlik le.

Élelmiszerek és mikotoxinok
A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Élelmiszerek és mikotoxinok >>
Legyen szó akár növényekről, akár állatokról, részben ugyanazok a szereplők tevékenykednek. Ez hasznára van a tudósoknak, mert az úgynevezett modellszervezetekben viszonylag egyszerű állatokon és növényeken vizsgálhatnak összetettebb folyamatokat.

A szakembereket egyszerű megfigyelés sarkallta a rákbetegség elleni hatóanyagok kutatására: abból indultak ki, hogy a diófa lombkoronája meggátolta a fű és a virágok növekedését. Végül egy színtelen, szilárd anyagra találtak, amelyről kiderült, hogy progeszteron.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

A progeszteron nem okoz jókedvet

"Méheltávolítás után, a menopauza kezdetén állok. Nem értem, hogy miért ösztrogént adnak a változókori panaszok enyhítésére, pedig a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.