Az ondósejtek titkai - Új felfedezés

MTI
megjelent:

Az ondósejtek nem kezdenek el úszni azonnal az ejakuláció után, mert erőforrásaik korlátozottak, és egy helyben várakozva nagyobb esélyük van a petesejttel való találkozásra. Csak akkor iramodnak neki, amikor a petesejt már közelebb van.

Amerikai kutatók megfejtették, mi indítja el az ondósejteket, hogy célba vegyék a petesejtet. A felfedezést a Cell című tudományos szakfolyóirat pénteki száma címlapján közölte.

A mechanizmus, amely elindítja a spermiumok úszását, amikor a petesejt közelébe kerülnek, egykor a férfi fogamzásgátlás új formáihoz vezethet, vagy éppen a terméketlenség kezeléséhez. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem (UCSF) kutatói szerint tanulmányuk azt is megmagyarázhatja, miért teszi terméketlenné a marihuána a férfiakat - derül ki az egyetem honlapján megjelent közleményből.

Az ondósejtek nem kezdenek el úszni azonnal az ejakuláció után, mert erőforrásaik korlátozottak, és egy helyben várakozva nagyobb esélyük van a petesejttel való találkozásra. Csak akkor iramodnak neki, amikor a petesejt már közelebb van.

A tudósok régóta tisztában voltak azzal, hogy a hímivarsejt aktivitását a belső pH-érték (a savasság vagy lúgosság foka) irányítja, ám azt nem tudták, milyen folyamat határozza, illetve változtatja meg ezt a szükséges pillanatban.

A pH szerepe a megtermékenyülésben

A pH, vagyis a lúgosság növelése érdekében a spermiumnak protonokat kell kilöknie a sejt belsejéből, ahol 6-os a pH a női nemi szervben lévő 7,4-es pH-val szemben. Az UCSF kutatói olyan pórusokat találtak most az ondósejt felszínén, melyek éppen ezt a kipumpálást teszik lehetővé.

Yuriy Kirichok kutatásvezető szerint mivel a protonok (H-ionok) koncentrációja a hímivarsejt belsejében több mint ezerszer nagyobb, mint körülötte, ezért amint megnyílik egy pórus, kiáramlanak. Mint kiderült, ezek a Hv1 protoncsatornának nevezett pórusok éppen a megfelelő pillanatban nyílnak ki. Ilyenkor egy anandamid elnevezésű vegyületre (jelentése: belső boldogság) reagálnak, amelyet az idegsejtek és nőknél például a petesejt membránja bocsátanak ki.

Az anandamid az endokannabinoidok közé tartozó anyag. Olyan idegi ingerületátvivő molekula, melynek működését a marihuánában lévő kannabinoidok utánozhatják. Ez megmagyarázhatja, miért vezet a férfi termékenység csökkenéséhez a kannabisz fogyasztása. Kirichok szerint a marihuána hatására túl korán aktiválódnak a "becsapott" ondósejtek, így elhasználják energiájukat, mire közel kerülnek a petesejthez.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.