Immunkezeléssel csökkenthető a fájdalom

MTI
megjelent:

Az immunrendszer kezelése jelentősen enyhíti a végtagsérülés vagy amputáció miatt kialakult krónikus fájdalmat; a megállapítás megváltoztathatja a fájdalomcsillapítás eddigi módját - közölték brit kutatók hétfőn.

A Liverpooli Egyetem orvosai úgy találták, hogy egy dózis intravénás immunoglobulin (IVIG) nagymértékben csökkentette a fájdalmat a vizsgálatban részt vevő, krónikus fájdalommal élő páciensek mintegy felénél.

"A felfedezés várhatóan hatással lesz más, megmagyarázhatatlan krónikus fájdalmak kezelésére is" - mondta Andreas Goebel kutatásvezető.

Az emberi antitesteket tartalmazó IVIG-et az immunrendszer betegségeinél és a leukémia egyes formáinál alkalmazzák. A szer kiegyenlíti az immunrendszer működését, erősíti a gyenge választ, enyhíti a túlműködést.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban most közzétett kutatás során egy dózis IVIG-infúziót kapott 13, fájdalomszindrómával élő ember, akik közel felének jelentősen enyhült fájdalma, és ez a hatás átlagosan öt hétig eltartott, mellékhatást pedig alig tapasztaltak.

A későbbiekben esetleg otthonukban is megkaphatják a szert a rászorulók, illetve más eredetű fájdalmaknál is kipróbálják alkalmazását a kutatók.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.