Amikor a beteg nem érti miről beszél az orvos - Tanulmány

MTI
megjelent:

Az egészséggel, betegséggel kapcsolatos tájékoztatást különösen az idős, nyugdíjas korosztályok tagjai nem értik, kiváltképp ötmillió amerikai állampolgár, aki szinte nem is beszél angolul.

Betegek és egészségügyben dolgozók szempontjából egyaránt káros az "egészségügyi analfabétizmus", vagyis az egészségügyi ismeretek teljes hiánya. A betegségek megelőzésének, a betegellátás reformtörekvéseinek ebből eredő nehézségeit, az angol Lancet szerkesztőségi cikkben ismertette.

Az egészség megőrzésével, járványok kirobbanásával vagy a betegségek kiderítésével, ellátásával foglalkozó tv-riportokban, újsághírekben megszólalók sokszor képtelenek olyan nyelven fogalmazni, hogy azt az utca embere is megértse. Még több a nehézség a betegeknek adott információkkal: a kórházi zárójelentések megírásakor gyakran az orvosok is olyan rövidítéseket, betűszavakat használnak, melyeknek értelmét néha nemcsak a betegek vagy családjuk, hanem még orvoskollégáik sem tudják megfejteni.

A másik oldal is igaz: az iskolákban a természettudományos oktatás legtöbbször elégtelen arra, hogy az emberi szervezetet vagy a betegségek eredetét akár alapszinten is megtanítsa, az emberek többsége pedig a testének működésével kapcsolatos ismereteknek akkor sem néz utána, ha ettől az élete függhet.

Sok kárt okoz az egészségügyi tájékozatlanság

Az előbbiek következménye, hogy a gyógyintézetből elengedett beteg és hozzátartozói gyakran nem tudják, mi a betegség lényege, és mit kell tenni ahhoz, hogy az újabb kórházi felvételt elkerülhessék.

A szerkesztőségi közlemény szerint az amerikai egészségügyi reform kidolgozói az országban észlelt egészségügyi írástudatlanság miatt attól tartanak, hogy a kedvező változások a társadalomnak éppen ahhoz a rétegéhez nem jutnak el, amely miatt a reformokat elindítanák.

Az egészséggel, betegséggel kapcsolatos tájékoztatást különösen az idős, nyugdíjas korosztályok tagjai nem értik, kiváltképp ötmillió amerikai állampolgár, aki szinte nem is beszél angolul. A brit szakemberek azt is kiemelik, hogy az egészségügyi analfabétizmus tényleges mértéke sehol nem igazán ismert, mert nem elég alaposak azok a módszerek, melyekkel ezt a bonyolult társadalmi jelenséget megbízhatóan mérni lehet.

"Lehetséges, hogy az Egyesült Államok tanulhat a 2011-re tervezett Európai Egészségügyi Tájékozottsági Vizsgálatból is, amelyet azért végeznek majd, hogy az Európai Unió országaiban fölmérje az egészségügyi írástudatlanság mértékét" - olvasható a cikkben.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.