H1N1 - Rohamosan terjed a fertőzés Németországban

Szerző: MTI

Vasárnapi értesülések szerint a fertőzés egyre gyorsabb ütemben terjed az országban, különösen a déli tartományokban, elsősorban Bajorországban.

Az egészségügyi hatóságok ismét arra szólították fel a lakosságot, hogy oltassa be magát a vírus ellen, és oltást sürgetett egyre több orvos is.

Az elmúlt két napban hárman haltak meg a fertőzés miatt. Az új áldozatok között egy 5 éves gyermek, egy 16 éves fiatal és egy 48 éves nő volt. A hatóságok közlése szerint az előbbi kettő már korábban krónikus megbetegedésben szenvedett, így a vírus egy legyengült szervezetet támadott meg.

A harmadik áldozatnak, a 48 éves nőnek azonban semmifajta betegsége nem volt, a fertőzés azonban néhány nap alatt végzett vele. A bonni egyetemi klinika orvosai tehetetlenek voltak. Attól azonban óvakodtak, hogy mindebből a vírus esetleges új mutációjára vonjanak le bármilyen következtetést.

Egyre több a beteg a kórházakban

A vasárnapi német újságok arról számoltak be, hogy szerte az országban több, a H1N1-vírus okozta fertőzés miatt megbetegedett személyt ápolnak kórházban, többnyire fiatalokat, és néhányuk állapota válságos.

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>

A lapok több olyan szakértőt idéztek, akik a fertőzés gyors ütemű terjedéséről számoltak be, és azt valószínűsítették, hogy a betegség az eddiginél súlyosabb lefolyású lesz. Arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi nedves, de hideg idő kedvez a vírus terjedésének.

A hatóságok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a H1N1-vírussal egy időben terjed a hagyományos influenza is. Ennek kapcsán a lakosságot arra intették, hogy az úgynevezett szezonális influenza elleni oltásról se feledkezzen meg. Erre figyelmeztetett egy vasárnapi interjúban Philipp Rössler újdonsült egészségügyi miniszter is.

A liberális politikus úgy vélte, hogy a hagyományos influenza - egyelőre - veszélyesebb, mint az új típusú, ennek ellenére a H1N1-vírus ellen is oltást ajánlott.

Eddig kevesen éltek az oltás lehetőségével

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint egyébként az elmúlt években a téli hónapokban Németországban a szezonális influenza átlagosan 8-11 ezer halálos áldozatot követelt.

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
A tüdőgyulladás tünetei>>

Németországban eddig hivatalos információk szerint több mint 25 ezren betegedtek meg az új típusú influenzában. A betegség eddig könnyebb lefolyású volt. Az országos oltási akció az elmúlt hét elején kezdődött, az oltóanyagot az első körben rendőröknek, tűzoltóknak, az egészségügyben dolgozóknak, valamint a krónikus betegeknek ajánlották.

Értesülések szerint eddig viszonylag kevesen éltek az oltással. A hatóságok arra számítanak, hogy a fertőzés terjedésével párhuzamosan a H1N1-vírus elleni oltással kapcsolatos hajlandóság is növekedni fog.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete.

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.