H1N1 - Rohamosan terjed a fertőzés Németországban

Szerző: MTI

Vasárnapi értesülések szerint a fertőzés egyre gyorsabb ütemben terjed az országban, különösen a déli tartományokban, elsősorban Bajorországban.

Az egészségügyi hatóságok ismét arra szólították fel a lakosságot, hogy oltassa be magát a vírus ellen, és oltást sürgetett egyre több orvos is.

Az elmúlt két napban hárman haltak meg a fertőzés miatt. Az új áldozatok között egy 5 éves gyermek, egy 16 éves fiatal és egy 48 éves nő volt. A hatóságok közlése szerint az előbbi kettő már korábban krónikus megbetegedésben szenvedett, így a vírus egy legyengült szervezetet támadott meg.

A harmadik áldozatnak, a 48 éves nőnek azonban semmifajta betegsége nem volt, a fertőzés azonban néhány nap alatt végzett vele. A bonni egyetemi klinika orvosai tehetetlenek voltak. Attól azonban óvakodtak, hogy mindebből a vírus esetleges új mutációjára vonjanak le bármilyen következtetést.

Egyre több a beteg a kórházakban

A vasárnapi német újságok arról számoltak be, hogy szerte az országban több, a H1N1-vírus okozta fertőzés miatt megbetegedett személyt ápolnak kórházban, többnyire fiatalokat, és néhányuk állapota válságos.

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>

A lapok több olyan szakértőt idéztek, akik a fertőzés gyors ütemű terjedéséről számoltak be, és azt valószínűsítették, hogy a betegség az eddiginél súlyosabb lefolyású lesz. Arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi nedves, de hideg idő kedvez a vírus terjedésének.

A hatóságok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a H1N1-vírussal egy időben terjed a hagyományos influenza is. Ennek kapcsán a lakosságot arra intették, hogy az úgynevezett szezonális influenza elleni oltásról se feledkezzen meg. Erre figyelmeztetett egy vasárnapi interjúban Philipp Rössler újdonsült egészségügyi miniszter is.

A liberális politikus úgy vélte, hogy a hagyományos influenza - egyelőre - veszélyesebb, mint az új típusú, ennek ellenére a H1N1-vírus ellen is oltást ajánlott.

Eddig kevesen éltek az oltás lehetőségével

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint egyébként az elmúlt években a téli hónapokban Németországban a szezonális influenza átlagosan 8-11 ezer halálos áldozatot követelt.

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
A tüdőgyulladás tünetei>>

Németországban eddig hivatalos információk szerint több mint 25 ezren betegedtek meg az új típusú influenzában. A betegség eddig könnyebb lefolyású volt. Az országos oltási akció az elmúlt hét elején kezdődött, az oltóanyagot az első körben rendőröknek, tűzoltóknak, az egészségügyben dolgozóknak, valamint a krónikus betegeknek ajánlották.

Értesülések szerint eddig viszonylag kevesen éltek az oltással. A hatóságok arra számítanak, hogy a fertőzés terjedésével párhuzamosan a H1N1-vírus elleni oltással kapcsolatos hajlandóság is növekedni fog.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

H1N1 vakcina - Mit ír a...

A Fluval P szuszpenziós injekció betegtájékoztatója. A H1N1 elleni oltóanyag teljeskörű betegtájékoztatóját az Országos Gyógyszerészeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.