• Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!

    Szerző: MTI

    Rendszeres ellenőrzéssel, tisztítással, a nyílászárók cseréjével és a lakáson belüli gépészeti átalakítások szakszerű kivitelezésével megelőzhetők a szén-monoxid-mérgezések, amelyek minden évben haláleseteket is okoznak.

    Országszerte évről évre több százan szenvednek otthonukban szén-monoxid-mérgezést, közülük 10-15 esetben halálos tragédiát okoz a gázkészülékek elégtelen légellátása. Az akár végzetessé válható problémák megelőzése érdekében megfelelő levegőellátást kell biztosítani a nyílt égésterű gázkészülékeknek a lakáson belül - hangsúlyozta Soós Árpád, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. Zala megyei régióvezetője az MTI-Pressnek.

    Hirdetés

    A mérgezések leggyakoribb oka, hogy a 20-30 évvel ezelőtt beépített gázkészülékekkel rendelkező otthonokban jól szigetelő nyílászárókra cserélik le a régieket vagy elszívó berendezéseket szerelnek fel. Ugyanígy komoly gondokat okozhat a kandallók vagy a központi porszívórendszerek kiépítése, ugyanis ezek a berendezések szintén elszívják a nyílt égésterű gázkészülékek zavartalan működéséhez szükséges levegőt.

    Ha tökéletlen égés megy végbe

     A szénmonoxid-mérgezés
    Ha egy helyiségben többen is rosszul lesznek, émelygést, hányingert, szédülést, fejfájást tapasztalnak magukon, akkor szén-monoxid mérgezésre lehet gyanakodni és azonnal szellőztetni kell, illetve orvost, mentőt kell hívni! >>Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?
    A szakember elmagyarázta, hogy egy köbméter gáz elégetéséhez mintegy tíz köbméter levegő szükséges, márpedig ha ez nem biztosított, akkor tökéletlen égés megy végbe, és ezáltal szén-monoxid keletkezik, amely visszaáramolhat az otthon légterébe. A színtelen és szagtalan szén-monoxid belégzése már kis mennyiségben is halálos mérgezéssel járhat. Először émelygést, fejfájást okoz, majd idegrendszeri sérülést, amely a még tudatánál lévő embert is cselekvőképtelenné teszi.

    A szolgáltató ezért azt tanácsolja, hogy nyílászárók cseréjekor, pára- és szagelszívó, kandalló, cserépkályha, esetleg más kéményes fűtőberendezés felszerelése esetén kérjék ki a gáztervező szakember tanácsát, mert a szóban forgó készülékek jelentősen megváltoztatják a lakások légáramlási viszonyait, a kéményekből akár a beltérbe szívhatják vissza az égéstermékeket. Fontos az is, hogy a beépített szellőzőnyílásokat mindig hagyják szabadon.

    Soós Árpád arra külön is felhívta a figyelmet, hogy ha a termofor-, vagyis gyűjtőkéményekkel ellátott tömbházak esetében bármely lakásban végeznek gépészeti-építészeti átalakítást, az a többi lakás légáramlási viszonyaira is hatással van.

    Rendszeres ellenőrzés!

    Ugyancsak elengedhetetlen a gázkészülékek rendszeres ellenőrzése. A nyílt égésterű berendezéseket évente érdemes szakemberrel átnézetni, kitisztíttatni, ezzel ugyanis a hatékonyság nő, a fogyasztás viszont csökken. A készülékek cseréjénél szintén nem árt figyelembe venni, hogy a zárt égésterű berendezések használatával mintegy 10 százaléknyi energiát is meg lehet takarítani évente.

    A szakember kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg mintegy hárommillió gázfogyasztási helyet tartanak nyilván, ennek 97-98 százaléka lakossági fogyasztó - ám csak kevesebb mint a felük rendelkezik modern gázkészülékekkel.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.10.19 02:20, Megjelenés: 2009.10.19 02:20
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Hőség és terhesség

    Hőség és terhesség

    Balogh Mária, újságíró

    Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kismamáknak nyáron? Hasznos tanácsok.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    A szén-monoxid mérgezés jelei

    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

    A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

    Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük sincs elhagyni a lakótért.

    Szén-monoxiddal a tüdőért?

    Nagyon alacsony mennyiségű szén-monoxid (az autók kipufogója és a rossz gázkazánok által termelt veszélyes gáz) segíthet az asztma és egyes krónikus tüdőbetegségek tüneteinek enyhítésében, állítja egy kutatás, melyet a hollandiai Groningen orvosi egyetemén végeztek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA