• Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!

    Szerző: MTI

    Rendszeres ellenőrzéssel, tisztítással, a nyílászárók cseréjével és a lakáson belüli gépészeti átalakítások szakszerű kivitelezésével megelőzhetők a szén-monoxid-mérgezések, amelyek minden évben haláleseteket is okoznak.

    Országszerte évről évre több százan szenvednek otthonukban szén-monoxid-mérgezést, közülük 10-15 esetben halálos tragédiát okoz a gázkészülékek elégtelen légellátása. Az akár végzetessé válható problémák megelőzése érdekében megfelelő levegőellátást kell biztosítani a nyílt égésterű gázkészülékeknek a lakáson belül - hangsúlyozta Soós Árpád, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. Zala megyei régióvezetője az MTI-Pressnek.

    Hirdetés

    A mérgezések leggyakoribb oka, hogy a 20-30 évvel ezelőtt beépített gázkészülékekkel rendelkező otthonokban jól szigetelő nyílászárókra cserélik le a régieket vagy elszívó berendezéseket szerelnek fel. Ugyanígy komoly gondokat okozhat a kandallók vagy a központi porszívórendszerek kiépítése, ugyanis ezek a berendezések szintén elszívják a nyílt égésterű gázkészülékek zavartalan működéséhez szükséges levegőt.

    Ha tökéletlen égés megy végbe

     A szénmonoxid-mérgezés
    Ha egy helyiségben többen is rosszul lesznek, émelygést, hányingert, szédülést, fejfájást tapasztalnak magukon, akkor szén-monoxid mérgezésre lehet gyanakodni és azonnal szellőztetni kell, illetve orvost, mentőt kell hívni! >>Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?
    A szakember elmagyarázta, hogy egy köbméter gáz elégetéséhez mintegy tíz köbméter levegő szükséges, márpedig ha ez nem biztosított, akkor tökéletlen égés megy végbe, és ezáltal szén-monoxid keletkezik, amely visszaáramolhat az otthon légterébe. A színtelen és szagtalan szén-monoxid belégzése már kis mennyiségben is halálos mérgezéssel járhat. Először émelygést, fejfájást okoz, majd idegrendszeri sérülést, amely a még tudatánál lévő embert is cselekvőképtelenné teszi.

    A szolgáltató ezért azt tanácsolja, hogy nyílászárók cseréjekor, pára- és szagelszívó, kandalló, cserépkályha, esetleg más kéményes fűtőberendezés felszerelése esetén kérjék ki a gáztervező szakember tanácsát, mert a szóban forgó készülékek jelentősen megváltoztatják a lakások légáramlási viszonyait, a kéményekből akár a beltérbe szívhatják vissza az égéstermékeket. Fontos az is, hogy a beépített szellőzőnyílásokat mindig hagyják szabadon.

    Soós Árpád arra külön is felhívta a figyelmet, hogy ha a termofor-, vagyis gyűjtőkéményekkel ellátott tömbházak esetében bármely lakásban végeznek gépészeti-építészeti átalakítást, az a többi lakás légáramlási viszonyaira is hatással van.

    Rendszeres ellenőrzés!

    Ugyancsak elengedhetetlen a gázkészülékek rendszeres ellenőrzése. A nyílt égésterű berendezéseket évente érdemes szakemberrel átnézetni, kitisztíttatni, ezzel ugyanis a hatékonyság nő, a fogyasztás viszont csökken. A készülékek cseréjénél szintén nem árt figyelembe venni, hogy a zárt égésterű berendezések használatával mintegy 10 százaléknyi energiát is meg lehet takarítani évente.

    A szakember kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg mintegy hárommillió gázfogyasztási helyet tartanak nyilván, ennek 97-98 százaléka lakossági fogyasztó - ám csak kevesebb mint a felük rendelkezik modern gázkészülékekkel.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.10.19 02:20, Megjelenés: 2009.10.19 02:20
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    A szén-monoxid mérgezés jelei

    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

    A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

    Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük sincs elhagyni a lakótért.

    Szén-monoxiddal a tüdőért?

    Nagyon alacsony mennyiségű szén-monoxid (az autók kipufogója és a rossz gázkazánok által termelt veszélyes gáz) segíthet az asztma és egyes krónikus tüdőbetegségek tüneteinek enyhítésében, állítja egy kutatás, melyet a hollandiai Groningen orvosi egyetemén végeztek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.