Ha hulladékkal tüzel, akkor is szemetel

ÁNTSZ
megjelent:

A nem megfelelő tüzelőanyagok szennyezik a környezetet. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

Légszennyezés Magyarországon

Az OECD nemrég közzétett statisztikája szerint a világon Magyarország foglalja el a második helyezést a légszennyezettség okozta halálozás dobogóján: Kína után hazánkban tulajdonítható legnagyobb arányban a szennyezett levegőnek a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut általi elhalálozás. 12 800 ember hal meg évente hazánkban légszennyezés miatt kialakuló betegségben

• úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.);
• rétegelt lemez, bútorlap;
• építési fahulladék;
• színes, „fényes” papírhulladék;
• műanyag hulladék (pl. petpalack);
• használt ruha, rongy;
• autógumi;
• fáradt olaj, üzemanyag.

A felsorolt anyagok elégetésekor a bennük található, vagy a felületükre felhordott “kezelő”, tartósító anyagok, - amelyek mérgező hatásúak is lehetnek - a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, szervezetünkbe kerülve károsítják az egészségünket.

Szemét égetés infografika

Milyen veszélyes anyagok keletkeznek hulladék égetés során?

A fenti anyagok égetése során általában keletkezik szén-monoxid, szén-dioxid, hidrogén-klorid, hidrogén-fluorid illetve számos egyéb, izgató, maró hatású és rákkeltő szerves anyag. A dioxin, a furán származékok, valamint a füsttel szétszóródó fémek (pl. a kadmium, cink, arzén, higany, nikkel, ólom, króm stb.) az égés során keletkező porral leülepszik a talajra, a növényre, és a táplálékláncon keresztül vagy közvetlen belégzés révén bejut az emberi szervezetbe.

PVC (műanyag flakonok, háztartási, gyógyszerészeti, kozmetikai termékek, gyerekjátékok stb.) égetése során szén-monoxid, vinil-klorid, dioxinok, klórozott furánok és sósav-gáz képződésével kell számolnunk.

Poliuretán égetésekor sárga füstfelhők jönnek létre, amik hidrogén-cianidot és foszgént tartalmaznak.

Fehérített papír (pizzás dobozok, mélyhűtött ételek dobozai) égetésekor halogénezett szénhidrogének jutnak a légkörbe és ezek a vegyületek leukémiát okozhatnak.

Papír és karton égetésekor a feliratok toxikus fém tartalma szennyezi a környezeti levegőt.

Régi farostlemez hulladékok elégetése során arzén és króm kibocsátással is számolni kell.

Ha a tüzelőberendezés nem működik megfelelően, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

A gyengébb minőségű szenek: faszén, tőzeg, lignit, továbbá a hulladékok égetése során jelentős mennyiségű és igen sokféle káros anyag keletkezik egyrészt a tüzelésre nem alkalmas anyagok kémiai összetételből, másrészt a viszonylag alacsonyabb égetési hőmérséklet következtében.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.