• Ha hulladékkal tüzel, akkor is szemetel

    Szerző: ÁNTSZ

    A nem megfelelő tüzelőanyagok szennyezik a környezetet.

    Légszennyezés Magyarországon

    Az OECD nemrég közzétett statisztikája szerint a világon Magyarország foglalja el a második helyezést a légszennyezettség okozta halálozás dobogóján: Kína után hazánkban tulajdonítható legnagyobb arányban a szennyezett levegőnek a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut általi elhalálozás. 12 800 ember hal meg évente hazánkban légszennyezés miatt kialakuló betegségben

    A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

    •    úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.);
    •    rétegelt lemez, bútorlap;
    •    építési fahulladék;
    •    színes, „fényes” papírhulladék;
    •    műanyag hulladék (pl. petpalack);
    •    használt ruha, rongy;
    •    autógumi;
    •    fáradt olaj, üzemanyag.

    A felsorolt anyagok elégetésekor a bennük található, vagy a felületükre felhordott “kezelő”, tartósító anyagok, - amelyek mérgező hatásúak is lehetnek - a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, szervezetünkbe kerülve károsítják az egészségünket.

    Milyen veszélyes anyagok keletkeznek hulladék égetés során?

    A fenti anyagok égetése során általában keletkezik szén-monoxid, szén-dioxid, hidrogén-klorid, hidrogén-fluorid illetve számos egyéb, izgató, maró hatású és rákkeltő szerves anyag. A dioxin, a furán származékok, valamint a füsttel szétszóródó fémek (pl. a kadmium, cink, arzén, higany, nikkel, ólom, króm stb.) az égés során keletkező porral leülepszik a talajra, a növényre, és a táplálékláncon keresztül vagy közvetlen belégzés révén bejut az emberi szervezetbe.

    Hirdetés

    PVC (műanyag flakonok, háztartási, gyógyszerészeti, kozmetikai termékek, gyerekjátékok stb.) égetése során szén-monoxid, vinil-klorid, dioxinok, klórozott furánok és sósav-gáz képződésével kell számolnunk.

    Poliuretán égetésekor sárga füstfelhők jönnek létre, amik hidrogén-cianidot és foszgént tartalmaznak.

    Fehérített papír (pizzás dobozok, mélyhűtött ételek dobozai) égetésekor halogénezett szénhidrogének jutnak a légkörbe és ezek a vegyületek leukémiát okozhatnak.

    Papír és karton égetésekor a feliratok toxikus fém tartalma szennyezi a környezeti levegőt.

    Régi farostlemez hulladékok elégetése során arzén és króm kibocsátással is számolni kell.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha a tüzelőberendezés nem működik megfelelően, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

    A helytelen tüzelés káros egészségi hatásai

    A gyengébb minőségű szenek: faszén, tőzeg, lignit, továbbá a hulladékok égetése során jelentős mennyiségű és igen sokféle káros anyag keletkezik egyrészt a tüzelésre nem alkalmas anyagok kémiai összetételből, másrészt a viszonylag alacsonyabb égetési hőmérséklet következtében.

    Országos Közegészségügyi Központ

    (ÁNTSZ)

    Legutóbb frissült: 2017.01.31 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

    Az otthon veszélyei: azbeszt

    Hosszú évtizedeken keresztül rendkívül népszerű építőanyag volt, ma már átok. Nem csupán az iparban, hanem közvetlen környezetünkben, a lakó- és középületekben is jelen van a mai napig a tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója, az azbeszt. Mit kell tudni az azbesztről, hogyan szabaduljunk meg tőle?

    A piros bogyós növények - Mire vigyázzunk?

    Számos olyan növényt ismerünk, melyről köztudott, hogy mérgező hatású. Gyakran fordulnak elő játszótereken, parkokban, kirándulás során, de kertünkben vagy lakásunk díszeként is ártalmas növények, amelyekről nem is gondolnánk, hogy veszélyt jelenthetnek.

    Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

    Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában, ahonnan a PET Kupa környezetvédő akció során vettek mintát a szakemberek.

    Az elektronikus cigaretta is veszélyes az egészségre

    Az elektronikus cigaretta egy olyan, viszonylag új termék a világpiacon, melynek valós egészséghatásáról egyelőre kevés információval rendelkezünk. Az eddig végzett vizsgálatok eredményei azonban rémisztőek. A kifújt párában egyes veszélyes anyagokból még annál is több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Az e-cigaretta veszélyezteti azok egészségét is, akik nem használnak elektronikus cigarettát, csak a mások által kifújt párát lélegzik be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.