• Generikus program - érvek és ellenérvek

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Noha egyre kevésbé váltja be a hozzá fűzött kormányzati reményeket, az egészségügyi kabinet folytatja a generikus programot. A betegeket tehát továbbra is az olcsóbb gyógyszerek fogyasztására kell ösztönözniük az orvosoknak és a patikusoknak, jóllehet, sokan kétségesnek tartják a helyettesíthetőséget.

    Nem a gyógyszerrendelés racionálisabbá tétele ellen, hanem az orvosok szankcionálásának alapjául szolgáló rendelet tartalma ellen tiltakozott korábban több mint negyven szervezet, köztük szinte valamennyi szakmai kollégium.

    Hirdetés

    Koncepcionális tévedésen alapul a hatékony gyógyszerrendelést ösztönző korbácsrendelet - állította a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke.
    Kaló Zoltán szerint a rendelet címe és tartalma önmagában is ellentétes.

    Korbácsrendelet - Egészségnyereség vagy költséghatákonyság?

    A hatékonyság ugyanis leginkább a betegek gyógyulási arányával, illetve az állapotjavulással mérhető. A gyógyszerek ára is igencsak viszonylagos, hiszen gyakorta a drága készítmény valójában olcsóbbá válik, ha például a gyógyulási időt vesszük alapul. A látszólag költségesebb patikaszerből ugyanis kevesebbet kell szedni, mint a kevésbé hatékony, ám olcsóbb generikus megfelelőjéből - tette hozzá a szakember.

      Generikus kontra originális gyógyszerek

    Az originális (eredeti) készítmények hatóanyaga új fejlesztés eredménye, s sokáig szabadalom védi. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles nyilvánosságra hozni a molekulára vonatkozó főbb ismereteit és az utángyártható lesz, ezek lesznek az úgynevezett generikus gyógyszerek.
    Generikus kontra originális gyógyszerek>>

    Az egészségügyi közgazdász szerint a rendelet megfogalmazásának komoly problémája, hogy nem számol az egészségnyereséggel. Ennek híján viszont a rendelet kizárólag a költségminimalizálásra ösztönzi az orvosokat, nem a valódi hatékonyságra.

    Az intézkedés felfüggesztését, illetve a szabály módosítását követelő szakmai szervezetek rámutattak: a rendelet alkotmányossági, jogalkotási, orvos szakmai, etikai és egészség-gazdaságtani szempontból aggályos és hátráltatja a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés gyakorlatát.

    A tapasztalatok alátámasztották, hogy bizonyos terápiás területeken sokkal kevesebb gyógyszert fogyasztottak a betegek, a visszaesésnek pedig sem ésszerű szakmai, sem népegészségügyi magyarázata nincs.

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elégedett a generikus programmal

    Az egészségbiztosítónál másképp látják. Mint azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője a WEBBetegnek elmondta: a generikus program bevezetésekor, vagyis 2007 első negyedévében stabilizálódott a gyógyszerkiadások összege.

      10 lakosból 9 patikában vásárol gyógyszert

    10 lakosdól 9 kizárólag patikában vásárol gyógyszert - derült ki a Sziapszis Kft. által végzett felmérésből. A patikán kívül vásárlók aránya Budapesten a legnagyobb, a patikahűség pedig az életkor előrehaladtával jelentősen nő.
    10 lakosból 9 patikában vásárol gyógyszert>>

    A 2007-es év volt az első 1994 óta, amikor nem jelentkezett deficit, a tervezett összeget 1998 és 2006 között minden évben kétszámjegyű százalékos mértékben haladták meg a tényleges kifizetések.

    Az előző évben viszont a kedvező növekedési ütemhez szuficit társult, ami lehetőséget adott az alapellátás, a járóbeteg-ellátás és a kórházi ellátás finanszírozásának javítására.

    Idén a gyógyszerkasszában ugyan jelentős maradványra nem számítanak, azonban a tervezett források megfelelő fedezetet biztosítanak, nincs szükség más fontos területekről pénz átcsoportosításra.

    Gyógyszertörvény és árcsökkenés

    A lejárt szabadalmú gyógyszerek gyártói közötti verseny 2007-ben jelentősen felélénkült, majd 2008-ban és 2009-ben is folytatódott ez a tendencia. Az árcsökkentések száma és mértéke a várakozásoknak megfelelően konszolidálódott 2007-hez képest, azonban így is jelentős megtakarításokat hozott a betegeknek és a járulékfizetőknek. A gyógyszertörvény bevezetésének évében, azaz 2007-ben összesen 959 készítmény ára csökkent átlagosan 23 százalékkal.

     Gyógyszerek
   • A gyógyszerfelírás szabályozása
   • A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei 
   • 52 ezer forint egy átlagos magyar éves gyógyszeradagja
   • Mi van egy szem tabletta mögött?
   • WEBBeteg gyógyszerkereső
   • Tavaly összesen 786 darab gyógyszert érintett az árcsökkenés, aminek a mértéke megközelítette a 15 százalékot. Ebben az esztendőben október 1-jéig 641 terméknek csökkent az ára átlagosan 7,5 százalékkal – tudatta Molnár Barbara.

    Hozzátette azt is, hogy a kezdeti ellenállások leküzdése után az orvosok egyre inkább partnerek lettek a program megvalósításában. A generikus készítményekkel szerzett kedvező tapasztalatok, és a betegek pozitív visszajelzése a csökkenő térítési díjakról mind ösztönzőleg hatottak.

    A betegek jó része nem kedveli a helyettesítést

    Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás eredményei ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Általánosan megfigyelhető, hogy az orvosok jelentős része még akkor is ódzkodik a generikussal való helyettesítéstől, ha ezt a recepten nem jelzi.

      A gyógyszerallergia

    Leggyakrabban antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentők okoznak allergiás reakciókat, ugyanakkor a nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza az allergia. 
    A gyógyszerallergia >>

    A betegek jó része sem kedveli a helyettesítést. Egyrészt azért, mert a helyettesítő gyógyszert nem az orvosuk ajánlotta, másrészt azért, mert a gyógyszerelésükkel kapcsolatos orvosi és gyógyszerészi felelősségben nem akarnak osztozni.

    A generikus program kezdetén Horváth Ágnes szakminiszter azzal próbálta megnyugtatni az aggódókat: azonos hatóanyagról lévén szó, mindegy, hogy a pirula sárga, avagy zöld.

    A WEBBeteg által megkérdezett patikusok és háziorvosok szerint az ex tárcavezető kissé elnagyolta a dolgot.

    A legtöbben a generikumok és az originális készítmények eltérő adalékanyagait említették a leggyakoribb problémának, amelynek különbözősége olykor radikálisan befolyásolja a gyógyszer hatását.

    A generikus program indulásával csaknem egy időben a gyártói lobbi is beindult.

    Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete „ragaszkodjon megszokott gyógyszeréhez!” mottóval ellenkampányt indított azzal a céllal, hogy a betegek ne engedjék befolyásolni magukat és ne legyenek partnerek a bevált terápiájuk gazdaságossági okokból való módosításában.

    Noha számszerű adatok nincsenek, becslések szerint a paciensek döntő többsége nem váltott orvosságot, még akkor sem, ha a generikum olcsóbb lett volna.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

     

    Módosítva: 2009.10.20 09:06, Megjelenés: 2009.10.20 09:06
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA