Étkezési zavarok és nemi identitás - Van összefüggés!

Szerző: MTI
Megjelent: 2009.09.20

Nagyobb az étkezési zavarok kockázata a meleg, leszbikus és biszexuális kamaszok körében, akár már 12 éves koruktól - állapították meg amerikai orvosok tanulmányukban.

A Harvard Egyetem és a Bostoni Gyerekkórház kutatói 14 ezer fiatalra kiterjedő felmérés adatait elemezték, hogy a nemi irányultság és az étkezési zavarok közti összefüggést megállapítsák. A vizsgálatban résztvevők életkora 12 és 23 év között volt.

Az evési rohamok, hánytatás és hashajtó szedése egyaránt gyakoribb volt a fiúk és a lányok körében, akik magukat melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak vagy "többnyire heteroszexuálisnak" vallották - számolnak be róla a kutatók a Journal of Adolescent Health című szaklapban.

Már 12 éves kortól

S. Bryn Austin kutatásvezető elmondta, hogy az étkezési zavarok emelkedett arányát már 12-14 éves korúaknál tapasztalták.

A heteroszexuális lányoknál például fele olyan gyakran jelentkeztek csak evési rohamok, mint leszbikus, biszexuális vagy "többnyire heteroszexuális" egykorú társaiknál.

A homoszexuális fiúk hétszer gyakrabban számoltak be evési rohamról és csaknem tizenkétszer gyakrabban a bevitt étel szervezetből való erőltetett eltávolításáról, mint a heteroszexuális fiúk.

A kirekesztettség lehet az egyik oka

A téma cikkei

4/1 A táplálkozás magatartási zavarai
4/2 Az anorexia (anorexia nervosa)
4/3 A bulimia (bulimia nervosa)
4/4 Egyéb táplálkozási zavarok

A felmérés adatai nem utalnak az eltérések okára, ám Austin úgy véli, a jelenség összefüggésben van azzal, hogy a szexuális kisebbséghez tartozó gyerekek nagy közösségi nyomás alatt élnek: gyakran kívülállóként kezelik őket saját családjukban és iskolájukban, kirekeszthetik, molesztálhatják, terrorizálhatják őket.

"Az effajta elszigetelődés és áldozattá válás nagy árat követelhet egy fiatal személyiségében, mely aztán evési zavarban vagy más, stresszfüggő egészségügyi problémában nyilvánul meg" - magyarázta Austin.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Melatonin, a szervezetünk által...

A melatonint, melyet 1958-ban Aaron Lerner fedezett fel, az agyban megtalálható tobozmirigy termeli. A tobozmirigy a két agyfélteke között elhelyezkedő...

Mit ettél ma egész nap?

Gyakran hangzik el este a családokban az a kérdés, hogy mi volt a suliban, mit ettél ma az iskolában. A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát...

Mik azok a testképzavarok?

Napjainkban komoly méreteket öltenek az ún. testképzavarral összefüggő rendellenességek. Jelentőségüket nem csak az adja, hogy a társadalom egyre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.