• Váratlan rosszullét - Sokan nem tudják, mit kell tenni

    Szerző: MTI

    Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére szeptember második szombatján - idén 12-én - rendezték meg az elsősegélynyújtás világnapját.

    A szervezők így szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a laikusok körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás sok esetben életmenthető lehet.

    Hirdetés

    A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegély-nyújtási hibákat, illetve, hogy mit tegyünk helyettük.
    A leggyakoribb hibák >>

    A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő - holott a mentőkre várva néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet. Voltaképpen mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kell érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, szabadidősportban stb.) legyen valaki, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig.

    Rendelet írja elő, hogy minden munkahelyen, minden műszakban elsősegélynyújtó felszerelést és elsősegély nyújtására kiképzett személyt kell biztosítani. A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít. Magyarországon lakosság csekély hányada bír elsősegélynyújtási ismeretekkel.

    A többség attól fél: ha segíteni próbál, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, így évente sokan halnak meg az elsősegély elmaradása miatt. Naponta hetven magyar ember szenved hirtelen szívhalált, amikor négy perc áll rendelkezésre, hogy a megálló keringést újra lehessen indítani. Az elsősegélynyújtás keretében alkalmazott újraélesztés - hirtelen szívhalál esetén - 10-12 ember életének megmentését jelentheti naponta. A mellkas nyomásával végzett újraélesztést bárki fél óra alatt megtanulhatja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás hatékonyabb és szakszerűbb működése érdekében tanfolyamokat szervez munkahelyeken, lakóterületeken, iskolákban és már óvodákban is. Az oktatási intézmények valamennyi típusában működnek ifjúsági Vöröskereszt-csoportok, illetve alapszervezetek.

    A vöröskereszt idén immár 38. alkalommal rendezte meg országos elsősegélynyújtó versenyét, amelyen általános és középiskolás, valamint felnőtt csapatok mérték össze tudásukat. A Magyar Vöröskereszt tavaly megkezdte az elsősegélynyújtó családok hálózatának kialakítását. Az aprófalvakban és szórványtelepüléseken elindított program célja olyan önkénteseket keresni és egészségügyi segítségnyújtásra megtanítani, akik a szakszerű orvosi segítség megérkezéséig a bajba jutottakat el tudják látni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.09.14 11:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Autóvezetés hőségben - Hogy kerülheti el a bajt?

    Hőségben vezetni nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Adunk néhány tippet a forró napokon való autóvezetéshez.

    A 3 voltos gyermekgyilkos

    Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan, mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban, mint gondolnánk, a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.