Idősellátás - nemcsak szociális otthonban

Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Nem minden család engedheti meg magának, hogy valamelyik szülő, közeli hozzátartozó gondozásához valaki kiessen a munkából. De megoldást mindenképpen találni kell. Ellátási lehetőségek, amelyek az időseknek, magatehetetleneknek járnak. De ki, mikor és mire jogosult?

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a „szociális otthonok” jelenthetnek segítséget az időseket, betegeket gondozóknak. A választék tekintélyes: egészen az ebéd házhoz szállításától a 24 órás felügyeletet biztosító otthonokig.

Viszonylag gyakori, hogy valamelyik idős családtag egyszer csak nem tudja magát ellátni betegség vagy egyszerűen a kora miatt. Ehhez nem feltétlenül kell otthonba költözni, ez függ az illető állapotától, a helyi lehetőségektől, a család anyagi lehetőségeitől. Saját, akár 24 órás ápolónőt lehet fogadni, az ár megállapodás kérdése.

Házi segítségnyújtás

A gyakorlatban sokszor összekapcsolódik az ebédszállítással. A segítő maximum napi 4 órát dolgozik, a háztartás rendbetételében, fürdetésben, takarításban, a ruhák rendben tartásában. Alapvető gondozási, ellátási feladatokat lehet igénybe venni.

Ebéd házhozszállítás

Azok vehetik igénybe, akik testi fogyatékosságuk, koruk, állapotuk miatt nem képesek naponta legalább egyszeri meleg ételt biztosítani maguknak.

A jogosultsági feltételek részletes szabályait a lakóhely szerinti települési önkormányzat rendeletben határozza meg, de e feltételek között nem szerepelhet a jövedelmi helyzet.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Mennyibe kerül?

A térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosultnak a
házastársa, élettársa, egyenesági rokona, örökbe fogadott gyermeke, örökbe fogadó szülője,
köteles kifizetni. A havi térítési díj nem lehet több az ellátott havi jövedelmének 80 százalékánál.
Ma már számos magánotthon is működik, itt a térítés és a feltételek is változóak. Ezekről az adott intézményben lehet tájékozódni.

Azoknak jár, akik 65 év felettiek, és egyedülállóak, illetve ketten vannak egy háztartásban, de egészségi állapotuk indokolja a jelzőrendszer használatát.

Itt éjjel-nappal készenlétben álló diszpécserközpont fogadja az esetleges segítségkérő jelzést, egy gondozó pedig 30 percen belül a segítséget igénylő lakásán van.

Igényelni a szolgáltatást nyújtó intézménynél kell. Fontos,hogy nem csak a rászorult jelezheti az igényt. A szolgáltatás igénybevételére vonatkozó jelzés érkezhet a hozzátartozóktól, szomszédtól, illetve a háziorvostól telefonon vagy személyesen.

A jelzést követően előzetes megbeszélés után, de legkésőbb 48 órán belül az intézmény szociális segítői felkeresik a kérelmezőt a lakásán.

Ápolási díj

Ilyenkor a család egyik tagja is vállalhatja a gondozását, gondozási díjat kap ezért. Az alábbi jogcímeken vehető igénybe:

  • állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti személy ápolása;
  • a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozása, ápolása;
  • a 18. évét betöltött tartósan beteg személy ápolása, gondozása.

Feltételei: csak hozzátartozó kaphatja. Összege jelenleg 22.768 forinttól 37.050 forintig terjed. A helyi önkormányzatnál igényelhető.

Idősek otthona

Az ápolandó személy úgy is dönthet, hogy idősek otthonába költözik. Itt azok kaphatnak ellátást, akik a nyugdíjkorhatárt elérték és fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem, de napi 4 óránál több gondozást igényelnek.

Azt is ide veszik fel, aki 18. évét betöltötte, de betegsége miatt nem tud magáról gondoskodni. Kizáró ok, ha valaki pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved, annak más intézmény nyújt ellátást.

Mindkét ellátotti kör esetén a gondozottal együtt (akkor is, ha ő maga nem szorul rá) felvehető az idősek otthonába az a házastárs, élettárs, testér, illetve a fogyatékos személy közeli hozzátartozója is, aki az ellátás igénylésekor már legalább egy éve együtt élt a gondozottal.

(Akinek kezelőorvosa által meghatározott alapbetegsége például időskori leépülés, csak abban az esetben lehet felvenni a pszichiátriai betegek otthonába, ha az intézmény ezen alapbetegségével összefüggésben is tud számára szolgáltatást nyújtani.)

Fontos tudni, hogy a személyes gondoskodás keretébe tartozó ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátások igénybevétele mindig önkéntes. Az intézményi elhelyezést csak az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmezheti, indítványozhatja.

A kérelmet az adott létesítményben rendszeresített formanyomtatványon, az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Csak szociális otthonba ne adjatok, ha...

Bizonyára sokan hallották már szüleiktől azt a valós és riadt kérést, ami idősebb, kiszolgáltatottabb életszakaszukra vonatkozik: Csak szociális...

Létezik-e emberhez méltó...

Sokan tervezgetik, hogy időskorukra maguk választják meg azt az idősek otthonát, ahol életük alkonyán biztonságban élhetnek, s nem kiszolgáltatva a...

Vudu-halál a modern intézményekben

A vudu-halál a modern idősek otthonában, elfekvőkben észrevétlenül, csendesen szedi áldozatait. Mindannyian hallunk hasonló történeteket, de nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.