A tejtermékdús táplálkozás a hosszú élet titka?

Független Hírügynökség
megjelent: 2009.07.29.

Bár manapság sokan kerülik a tejtermékeket a magas koleszterinszintjük miatt, egy kedden közzétett tanulmány szerint a gyerekkori tejfogyasztás meghosszabbítja az életet.

Egy 30-as évekbeli vizsgálat alanyainak 65 éves utómegfigyelése alapján állapították meg most kutatók, hogy a nagy tej-, sajt- és vajfogyasztás egyáltalán nem okozott több szív- és érrendszeri megbetegedést.

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
Lássuk a csapdákat!

Sőt, ellenkezőleg: azok közül, akik gyerekkorukban sok kalciumban dús tejterméket fogyasztottak, kevesebben haltak meg agyvérzésben.

A szívbetegségek kockázati tényezőinek egy része már gyerekkorban megjelenik, de vita van abban a kérdésben, hogy a gyerekkori tejfogyasztás árt-e vagy használ.

Egyes vélemények szerint a magas zsírtartalmú tejtermékek hozzájárulnak az időskori szívproblémákhoz.

Az eredeti kutatásba, a 30-as évek végén 1.300 skóciai és walesi családot vontak be.

Koleszterintáblázat

zöldségSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Most újra megvizsgáltak 4.374 olyan személyt, aki annak idején gyerekként tagja volt a megfigyelt csoportnak.

2005-re az 1930-as években megfigyelt gyerekek 34 százaléka már nem élt, ez 1.468 fő.

Közülük 378 szívkoszorúér-betegségben, 121 pedig agyvérzésben halt meg.

Nem találtak összefüggést a tejtermékfogyasztás és e két halálok között.

Ajánlott a gyermekkori magas kalciumfogyasztás

Viszont meglepő módon a gyerekkori magas kalciumfogyasztás (főleg tejtermék formájában) és az alacsonyabb agyvérzési ráta között van összefüggés.

Sőt, általában minden kategóriában alacsonyabb volt a halálozási ráta azoknál, akik gyerekkorukban sok tejterméket, illetve kalciumban gazdag ételt fogyasztottak.

A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség, mert az eredményekben egyéb tényezők is közrejátszhattak, mint például a jövedelmi viszonyok és a foglalkozás.

Az új vizsgálatot az ausztráliai Queenslandi Orvostudományi Kutatóintézet kutatójának, Jolieke van der Polsnak a vezetésével végezték. A tanulmány a British Medical Journalben (BMJ) jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Tej és tejtermékek: Ön tudta?

A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. A tej...

Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt...

Tejallergia - Tények és tévhitek

A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is...

Hogyan kontrollálhatja a bélgázokat?

A gáz - az a fajta, mely előzetes figyelmeztetés nélkül távozik a gyomor- és béltraktusból - az élet velejárója. Egy kis odafigyeléssel: hogy mit...

A reflux tüneteit enyhítő ételek

Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor...

Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas...

A laktózmentes táplálkozás szabályai

Mi a tejcukor-érzékenység? Hogyan diagnosztizálható? Mi jelenthet megoldást? Laktózérzékenyként hogyan juthat hozzá a szükséges kalciumhoz?

Mivel helyettesíthetjük a tejet?

Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.