• Az éghajlatváltozás évente 315 ezer ember életét követeli

    Szerző: MTI

    Az éghajlatváltozás kiváltotta éhezés, betegségek és elemi csapások miatt évente 315 ezren veszítik életüket, 2030-ra a halálos áldozatok száma éves szinten elérheti a félmilliót - hangsúlyozza a genfi székhelyű Globális Humanitárius Fórum (GHF) pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében.

    A Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár által irányított szervezet szerint a klímaváltozás évente 325 millió embert érint jelentős mértékben, húsz éven belül pedig számuk megduplázódik, elérve a Föld lakosságának 10 százalékát.

    Hirdetés

    Az éghajlatváltozás okozta éves gazdasági károkat 125 milliárd dollárra (25 000 milliárd forintra) becsüli a GHF-jelentés. Ez az összeg nagyobb, mint a gazdag országok által a fejlődőknek nyújtott évi segély. 2030-ra a gazdasági veszteségek elérhetik a 340 milliárd dollárt (68 018 milliárd forintot).

    Százmilliókat érint

    "A klímaváltozás korunk legnagyobb humanitárius kihívása, amely százmillióknak okoz szenvedést a világon" - hangsúlyozta nyilatkozatában Kofi Annan. Mint a GHF elnöke hozzátette, az éghajlatváltozás legnagyobb mértékben a legszegényebb országokat sújtja. A jelentés szerint a fejlődő országok szenvedik el az éghajlatváltozás okozta emberi veszteségek és gazdasági károk kilenctizedét, noha az 50 legszegényebb állam kevesebb mint 1 százalékát adja a globális felmelegedésér okolt széndioxid-kibocsátásnak.

    A beszámoló szerint a globális felmelegedés humán következményei sokkal drasztikusabbak lesznek, mint eddig feltételezték. A legújabb kutatások szerint a klímaváltozás ugyanis a vártnál sokkal nagyobb léptékű és gyorsabb lefolyású lesz. Különös figyelmet kell fordítani a "legsérülékenyebb" 500 millió emberre, akik olyan országokban élnek, amelyek különösen megszenvedik majd a szárazság, áradások, viharok és a tengerszint-emelkedés következményeit. Az éghajlatváltozás szempontjából a leginkább érintett az afrikai kontinens, ahol a 15-20 "legsérülékenyebb" ország található.

    Tömeges megbetegedések

    Ahhoz, hogy elkerüljék a legrosszabbat, a jelentés szerint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket a fejlődő országokban. A segélyszervezetek mindössze 400 millió dollárt (79,9 milliárd forintot) igényeltek erre a célra, holott éves szinten a munka költségei meghaladják a 32 milliárd dollárt (6395 milliárd forintot).

    Kofi Annan szerint a decemberi koppenhágai tanácskozáson, amelynek feladata a kiotói klímaegyezményt felváltó megállapodás kidolgozása, a világnak hatékony, méltányos és kötelező érvényű egyezségre szükséges jutnia. Egy ambiciózus megállapodás hiányában tömeges éhínséggel, tömeges migrációval és tömeges megbetegedésekkel kell szembenéznünk - hangsúlyozta az ENSZ korábbi főtitkára.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.06.02 15:15, Megjelenés: 2009.06.02 15:15
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.