Az éghajlatváltozás évente 315 ezer ember életét követeli

Szerző: MTI

Az éghajlatváltozás kiváltotta éhezés, betegségek és elemi csapások miatt évente 315 ezren veszítik életüket, 2030-ra a halálos áldozatok száma éves szinten elérheti a félmilliót - hangsúlyozza a genfi székhelyű Globális Humanitárius Fórum (GHF) pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében.

A Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár által irányított szervezet szerint a klímaváltozás évente 325 millió embert érint jelentős mértékben, húsz éven belül pedig számuk megduplázódik, elérve a Föld lakosságának 10 százalékát.

Az éghajlatváltozás okozta éves gazdasági károkat 125 milliárd dollárra (25 000 milliárd forintra) becsüli a GHF-jelentés. Ez az összeg nagyobb, mint a gazdag országok által a fejlődőknek nyújtott évi segély. 2030-ra a gazdasági veszteségek elérhetik a 340 milliárd dollárt (68 018 milliárd forintot).

Százmilliókat érint

"A klímaváltozás korunk legnagyobb humanitárius kihívása, amely százmillióknak okoz szenvedést a világon" - hangsúlyozta nyilatkozatában Kofi Annan. Mint a GHF elnöke hozzátette, az éghajlatváltozás legnagyobb mértékben a legszegényebb országokat sújtja. A jelentés szerint a fejlődő országok szenvedik el az éghajlatváltozás okozta emberi veszteségek és gazdasági károk kilenctizedét, noha az 50 legszegényebb állam kevesebb mint 1 százalékát adja a globális felmelegedésér okolt széndioxid-kibocsátásnak.

A beszámoló szerint a globális felmelegedés humán következményei sokkal drasztikusabbak lesznek, mint eddig feltételezték. A legújabb kutatások szerint a klímaváltozás ugyanis a vártnál sokkal nagyobb léptékű és gyorsabb lefolyású lesz. Különös figyelmet kell fordítani a "legsérülékenyebb" 500 millió emberre, akik olyan országokban élnek, amelyek különösen megszenvedik majd a szárazság, áradások, viharok és a tengerszint-emelkedés következményeit. Az éghajlatváltozás szempontjából a leginkább érintett az afrikai kontinens, ahol a 15-20 "legsérülékenyebb" ország található.

Tömeges megbetegedések

Ahhoz, hogy elkerüljék a legrosszabbat, a jelentés szerint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket a fejlődő országokban. A segélyszervezetek mindössze 400 millió dollárt (79,9 milliárd forintot) igényeltek erre a célra, holott éves szinten a munka költségei meghaladják a 32 milliárd dollárt (6395 milliárd forintot).

Kofi Annan szerint a decemberi koppenhágai tanácskozáson, amelynek feladata a kiotói klímaegyezményt felváltó megállapodás kidolgozása, a világnak hatékony, méltányos és kötelező érvényű egyezségre szükséges jutnia. Egy ambiciózus megállapodás hiányában tömeges éhínséggel, tömeges migrációval és tömeges megbetegedésekkel kell szembenéznünk - hangsúlyozta az ENSZ korábbi főtitkára.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

Szerves és szervetlen sók az...

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.