Grapefruit, dió, bor a rák ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Három ételt is dicsértek az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) most folyó denveri éves találkozóján. A grapefruitlét, a diót és a bort.

Az AACR a világ legégibb és legnagyobb rákkutatási szakmai szervezete. Csaknem 90 országból 28 ezer kutató, orvos és gyógyult rákbeteg a tagja.

Jó, de sok a mellékhatás

A grapefruit hatása a gyógyszerekre

Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat. Részletesen a témáról: a grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

A Chicagói Egyetem orvosi karán végzett kis létszámú klinikai teszt azt bizonyította, hogy a rapamycin rákgyógyszer hatását lényegesen megjavítja 2,3 deciliter gérpfrútlé. A rapamycin ígéretes rákgyógyszer, mert leállítja az új erek képződését, márpedig a daganat növekedéséhez új erekre van szükség. De a rapamycin drága és nehezen szívódik fel a szervezetben.

A grapefruitról az orvosok eddig a kockázatokat szokták emlegetni, általában nem tanácsos gyógyszer mellé grapefruitot is fogyasztani, mert ez a gyümölcs megzavarhatja a bizonyos gyógyszerek lebontását szabályozó enzimek működését.

A rapamycin esetében azonban ez az interferencia éppen a gyógyszer hatásosságát erősíti. Az is igaz, hogy a kísérletben sok volt a mellékhatás, a páciensek több mint felénél tapasztaltak emelkedett vércukrot, hasmenést, alacsony fehérvérsejtszintet és levertséget.

Mellrák ellen diót?

A konferencián ismertetett másik tanulmány szerint a diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát. Erről a Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérleteken győződtek meg. A dió lényegesen csökkentette az emlőrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét.

Az egerek annyi diót kaptak, ami emberi méretre átszámítva napi 57 grammnak felel meg. Az alkalmazott kísérleti egereknél 5 hónapos korban 100 százalék gyakorisággal alakul ki az emlőrák. De a dióval etetett egereknél 3 héttel később fejlődött ki a daganat.

Borral jobb a túlélési esély?

A harmadik tanulmány szerint a borfogyasztás fokozza a túlélést a non-Hodgkin limfómás betegeknél. Han Hszüe-szung, a Yale Orvosegyetem doktorandusza 546 női betegen azt találta, hogy azoknál, akik fogyasztottak bort, 76 százalékos volt a túlélés, szemben a bort nem fogyasztók 68 százalékos túlélésével. Az ötéves tünetmentes túlélés 70 százalékos volt a borivóknál, és 65 százalékos a bort nem fogyasztóknál.

A kínai kutatónő elismeri, hogy a következtetés egyelőre ellentmondásos, mert nehéz megvonni a határt a mértékletes és a nagy ivás között, de folytatni fogják a bor és a rák közötti hatás kutatását.

(FH)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló