Mikroagyvérzéseket okozhatnak a véralvadásgátlók

Szerző: Független Hírügynökség

Az aszpirin vagy más véralvadásgátló szer az időseknél kis mértékű, alig érzékelhető vérzéseket okozhat az agyban - állapította meg egy friss holland tanulmány.

Az Archives of Neurology című orvosi lapban közölt kutatási beszámoló szerint ezeket a "mikroagyvérzéseket" mágnesrezonanciás képalkotó berendezéssel mutatták ki.

Azoknál az időseknél, akik szedtek aszpirint vagy más véralvadásgátlót, sokkal gyakoribbak voltak az ilyen kis vérzések, mint azoknál a pácienseknél, akiket nem kezeltek véralvadásgátlóval.

A tanulmány szerint a mikrovérzések lényegesen erősebbek voltak azoknál, akik nagy dózisban szedték az aszpirint.

Az aszpirint gyakran alkalmazzák véralvadásgátlóként időseknél szívbetegségek kezelésére vagy megelőzésére. A tanulmány keretében a rotterdami Erasmus MC klinika kutatói 1.062 beteget vizsgáltak meg, akiknek átlagos életkora 70 év volt.

A tanulmány szerzői felvetik kérdést, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél előfordul az agyi mikrovérzés, az aszpirin nem növeli-e a súlyosabb következményekkel járó agyvérzés kockázatát.

A szerzők elismerik, hogy sok szívinfarktusos vagy sztrókos betegnél a véralvadásgátlóknak nagyobb az előnyük, mint a hátrányuk, de arra a következtetésre jutnak, hogy egyes betegeknél "bizonyos gyógyszerek esetében eltérő lehet a kockázatok és az előnyök aránya, ... és ez befolyásolhatja a kezelésre vonatkozó döntéseket".

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Az aszpirin és amit nem tudunk róla

Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Azonban, még ha - vény nélkül kapható gyógyszer lévén -...

Aszpirin - Tények és tévhitek

Gyakran hallani kisebb betegségre panaszkodó ismerőseimtől, nem vettem be gyógyszert, csak egy aszpirint. Több mint 100 éve hűséges társunk ez a...

Aszpirinnel védekezik a trombózis...

Az aszpirin régóta kedvelt terápia az artériás trombózis megelőzése céljából. Bár sok esetben valóban hatásosnak bizonyul, ám nem ritka, amikor...

Az aszpirin rákmegelőző hatása

Egy kutatássorozat adatai szerint az egyik leggyakrabban alkalmazott fejfájáscsillapító segíthet egy sor daganatos megbetegedés megelőzésében is.

Aszpirinnel a vastagbélrák ellen

Az aszpirin szedése nemcsak a vastagbélrák visszatérésének esélyét csökkenti, hanem annak kockázatát is, hogy a betegségbe belehaljon a páciens -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.