Mikroagyvérzéseket okozhatnak a véralvadásgátlók

Független Hírügynökség
megjelent:

Az aszpirin vagy más véralvadásgátló szer az időseknél kis mértékű, alig érzékelhető vérzéseket okozhat az agyban - állapította meg egy friss holland tanulmány.

Az Archives of Neurology című orvosi lapban közölt kutatási beszámoló szerint ezeket a "mikroagyvérzéseket" mágnesrezonanciás képalkotó berendezéssel mutatták ki.

Azoknál az időseknél, akik szedtek aszpirint vagy más véralvadásgátlót, sokkal gyakoribbak voltak az ilyen kis vérzések, mint azoknál a pácienseknél, akiket nem kezeltek véralvadásgátlóval.

A tanulmány szerint a mikrovérzések lényegesen erősebbek voltak azoknál, akik nagy dózisban szedték az aszpirint.

Az aszpirint gyakran alkalmazzák véralvadásgátlóként időseknél szívbetegségek kezelésére vagy megelőzésére. A tanulmány keretében a rotterdami Erasmus MC klinika kutatói 1.062 beteget vizsgáltak meg, akiknek átlagos életkora 70 év volt.

A tanulmány szerzői felvetik kérdést, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél előfordul az agyi mikrovérzés, az aszpirin nem növeli-e a súlyosabb következményekkel járó agyvérzés kockázatát.

A szerzők elismerik, hogy sok szívinfarktusos vagy sztrókos betegnél a véralvadásgátlóknak nagyobb az előnyük, mint a hátrányuk, de arra a következtetésre jutnak, hogy egyes betegeknél "bizonyos gyógyszerek esetében eltérő lehet a kockázatok és az előnyök aránya, ... és ez befolyásolhatja a kezelésre vonatkozó döntéseket".

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.