Megtalálták az olívaolaj antioxidáns alkotóelemét

MTI
megjelent:

Portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja az olivaolaj szív- és érvédő hatását. Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olivaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek.

A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet - írják a portói egyetem kutatói a "Molecular Nutrition & Food Research" című szaklapban.

Az antioxidáns különösen az extraszűz olivaolajban található meg nagy mennyiségben. "Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olivaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből" - vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins.

(MTI)

Cikkajánló

Antioxidáns
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig képes antioxidáns típusú vegyületek előállítására, de jelentős oxidatív terhelés esetén ajánlott ezek bevitele is.
Aranyér
Aranyér

Gyógynövények az aranyér kezelésében.

Reggeli étkezés
Reggeli étkezés

Melyek a leggyakoribb tévhitek?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség