Megtalálták az olivaolaj antioxidáns alkotóelemét

Szerző: MTI

Portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja az olivaolaj szív- és érvédő hatását. Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olivaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek.

A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet - írják a portói egyetem kutatói a "Molecular Nutrition & Food Research" című szaklapban.

Az antioxidáns különösen az extraszűz olivaolajban található meg nagy mennyiségben. "Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olivaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből" - vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek...

Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket....

Mik is azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más...

Antioxidánsok: csak mértékkel

Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.