• Sötétben is tud olvasni a macskaszemű fiú

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Nong Youhui ugyancsak meglepte az orvosokat, mikor édesapla azzal vitte a dél–kínai Dahua kórházába, hogy a gyermek szokatlanul kék szemei, mint a macskáknak, világítanak a sötétben, s a fiú lát és olvasni is tud, ha besötétedik.

    Az édesapa elmondása szerint annak idején azt mondták neki, a gyermek majd „kinövi” ezt a csillogó állapotot és szemei feketére változnak, mint a többi kínainak, ám ez mindeddig nem történt meg.

    Hirdetés

    Orvosi tesztekkel kimutatták, hogy a fiú nemcsak tökéletesen tud olvasni a sötétben, bármiféle világítóeszköz nélkül is, hanem pontosan olyan élesen lát sötétben, mint mások világosban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szakemberek szerint a gyermek egy ritka, leukodermia nevű betegséggel született, mely során szemei kevesebb pigmentsejtet, viszont fényre sokkal érzékenyebb sejteket tartalmaznak, mint az normális lenne.

    A leukodermia egyik feltételezett kiváltó oka a melanin termelődéséért felelős enzim, a triozináz alacsony működése, mely hatására a periférikus idegek a melatoninhoz hasonló anyagot hoznak létre, amelyek viszont meggátolják a melanogenezist, ezzel a melanocit  (festékanyag képző sejt) termelődését, ami pedig a pigmentáció egyik fontos alkotóeleme lenne.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: The Sun)
    Legutóbb frissült: 2009.02.25 07:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

    A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.

    Szemünk egészsége és a monitor

    A szemet közvetlenül érő hatások mellett a kényelmetlen szék, a nem megfelelő csuklóalátámasztás, a monitor rossz helyzete is gyakran nyilvánul meg szemészeti panaszokban.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.

    Tanácsok a szem öregedésének lassításáért

    A korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud alkalmazkodni a megfelelő távolsághoz. Ez az öregszeműség, azaz a presbiópia.

    Hogyan lassítható a szem öregedése?

    Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Bár a presbiópiát - azaz az öregszeműséget - nem lehet megelőzni, látását az életmódjára való odafigyeléssel védheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.