A nagytermes irodák betegítenek

Szerző: Függertlen Hírügynökség

A nagytermes irodákban dolgozók 90 százalékánál gyakoribb a stressz, a nátha és a magas vérnyomás az intimitás hiánya miatt. Csökken a koncntráció és alacsonyabb a termelékenység is.

A nagytermes rendszerű irodákban rosszabb a dolgozók közérzete, gyakoribb a stressz, a nátha, és a munkavégzés is kevésbé hatékony - állapították meg ausztrál kutatók. Az ilyen helyeken a dolgozók 90 százaléka panaszkodott negatív egészségi és lélektani hatásokra.

Erről az Asia-Pacific Journal of Health Management című egészségügyi lap legfrissebb számában közölt tanulmányt Vinesh Oommen.

 

Intimitáshiány és stresszhelyzetek

 A tanulmány megállapításai szerint a nagytermes irodákban a dolgozóknak magasabb a vérnyomásuk, gyakoribbak a konfliktusok. Az alkalmazottaknak hiányzik az intimitás, zavarja őket, hogy a kollégák láthatják, mit csinálnak a számítógépen, és hallhatják, miről beszélnek a telefonon. Elveszettnek, túlhajszoltnak érzik magukat, nem sok örömöt találnak a munkájukban.

Nagy teremben a nagy zaj miatt csökken a koncentráció, alacsonyabb a termelékenység, gyakoribbak a konfliktusok, mert a dolgozók olyan közel ülnek egymáshoz, hogy még a telefoncsöngés is idegesítő.

A nagytermes munkahelyeken sokkal gyakoribbak a betegségek és az állomány cserélődése.

A vállalatok azért szeretik a nagy termeket, mert azokkal akár 20 százalékkal is csökkenthetők a beruházási költségek, állapítja meg az ausztrál kutató. De aláhúzza, hogy a munkahelyek tervezőinek az alkalmazottak különfélő szociális és lélektani szükségleteiről sem szabadna megfeledkezniük.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.