Medvehagyma - Egy értékes gyógynövény, de a gyűjtése fokozott óvatosságot igényel!

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A tavasz első hírnökeként a medvehagyma (Allium ursinum) már kora tavasszal, március elején-közepén megjelenő aljnövény a gyertyánosokban és bükkösökben. Évelő növény, hagymával szaporodik.

Latin nevében is benne van az „ursus”, azaz medve szó, és onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő medvék is szívesen fogyasztják.

A kora tavaszi időszak első és legkedveltebb gyógynövénye. Levelei már ekkor előbújnak, hosszúkásak, 5-20 cm nagyságúak, világoszöldek. Virágai fehéres színűek, április-májusban nyílnak. Az egész növény fokhagyma illatú. Éppen ezért már eleink, több mint ezer éve is, fogyasztották salátaként, fűszerként. Készíthetünk belőle pestót, rösztit. De ha mi nem szeretnénk az intenzív fokhagyma ízét érezni, mártásokat vagy főzeléket készíthetünk belőle.

Medvehagyma

A medvehagyma hazánkban csak a tájvédelmi körzetekben védett növény, másutt szabadon gyűjthető, de természetesen itt sem korlátlanul, hogy az állomány regenerálódni tudjon. Többek között azért is, hogy jövőre is tudjunk szedni.

Fontos tudni, hogy a medvehagyma a hagymafélék többi tagjához hasonlóan a kutyákra nézve mérgező, ezért ne engedjük, hogy kedvencünk egyen belőle!

Milyen jótékony hatású anyagokat tartalmaz a növény?

Több kéntartalmú vegyületet tartalmaz, legfontosabb az alliin, de van még benne illóolaj, vitaminok (A, C, B1 és B2) és ásványi anyagok is.

Milyen célra használják?

Gyógyhatásában hasonlít a fokhagymához: szív- és érrendszeri problémákra, és a vérzsírszint normalizálására alkalmazzák, érszűkület esetén. De mint minden gyógynövény esetében, akár még megelőzésre alkalmazzuk, akár már betegséggel küzdünk, orvosunk feltétlenül tudjon róla (azt, hogy miért, lásd a mellékhatásoknál)!

Mennyi használható belőle egészséges emberek esetében?

10-15 gramm a friss levélből napi 3x is fogyasztható. A szárított növényből 3x2-4 grammból főzhetünk teát.

Lehetséges mellékhatásai

Kellemetlen testszag, emésztőszervi panaszok és arra érzékenyeknél allergiás tünetek lehetnek fogyasztásának nem kívánt következményei. Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.

Gyűjtése

Különösen azért kell nagyon körültekintőnek lennünk a medvehagyma gyűjtésekor, mert könnyen összetéveszthető egy másik növénnyel, a gyöngyvirággal, melynek mérgező vegyületei már pár levél elfogyasztása után is végzetes szívpanaszokat okozhatnak embernek, állatnak egyaránt.

Ezzel szemben a medvehagyma majdhogynem korlátlanul fogyasztható, ételekben ízesítőnek is ugyanúgy, mint salátaként.

A fiatal medvehagyma korábban virágzik ugyan, mint a gyöngyvirág, de mire levele eléri a 20 cm-es magasságot, amikor a legmagasabb az alliin- és ásványianyag-tartalma, rendkívül hasonlít a gyöngyvirág levelére.

A medvehagyma jellemzői:

  • Levele max. 20 cm-es és világoszöld, megdörzsölve mindig fokhagyma illata van!!! A medvehagyma levélfonákja sosem fényes, ezért a legbiztosabb, ha eleve a fonákokat vizsgáljuk át.
  • Virága ernyővirág, mely májusban nyílik és fehér színű, nincs illata.
  • Hagymával szaporodik.

A gyöngyvirág jellemzői:

  • A gyöngyvirág levelei rövid nyelűek, méretük nagyobb, színük sötétebb zöld, szürkésebb zöld, felületük merev, enyhén viaszos, kicsit vastagabb tapintásúak, a levélfonák viszont fényes, és a párhuzamos levélerezet is jobban kivehető. A gyöngyvirág levelei mindig szagtalanok, még megdörzsölés után is.
  • A gyöngyvirág virágai a tő közelében erednek késő tavasszal és édes illatúak, és harang alakúak.
  • Tarack gyökérzete van.

Még egy kis segítség a medvehagymagyűjtésben

A medvehagyma már javában szedhető, míg a gyöngyvirág még alig bújt elő, csak majd április második felében lesz jelenléte érdekes.

Mivel a medvehagyma sokkal korábban jelenik meg, így a korai szedéseknél szinte nem is kérdés, hogy összekeverjük-e a két növényt, mert nem fogjuk tudni ezt megtenni. Ezzel szemben a kései szedésnél már a leveleket is érdemes nézni és keressük mindig a fokhagymaillatot.

Biztonságunk érdekében mind a gyűjtött, mind a vásárolt medvehagymát lemosás után érdemes ellenőrizni, egyszerűen csak a megdörzsölt levelek illatával, hogy biztosak legyünk, véletlenül sem a mérgező gyöngyvirág levelét gyűjtöttük vagy vettük meg.

Miért veszélyes, ha gyöngyviráglevél belekeveredik az ételünkbe?

A gyöngyvirág rendkívül mérgező növény: szívre ható hatóanyagai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak. Már közepes mennyiségben történő fogyasztása is halálhoz vezet.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Frissítve: 2024.03.18. 04:03, Megjelent: 2024.03.18. 04:03
Címkék: Medvehagyma téma
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.