• Veszélyben a férfiak

    Szerző: WEBBeteg/bild.de

    A brit környezetvédelmi szervezet, a Chem Trust legújabb beszámolója szerint az anyaméhben történő fejlődés alatt a férfi nemi szervek sokkal érzékenyebben reagálnak a különböző vegyi anyagokra (pl. növényvédő szerekre), mint a nőiek.

    A külső hatások egyre inkább „feminizálódáshoz”, elnőiesedéshez vezetnek, azaz a hímnemű lények – legyenek bár halak vagy emlősök – nőies vonásokkal ruházódnak fel, illetve jóval kisebb nemi szerveik fejlődnek.

    Hirdetés

    A riporthoz 250, a világ minden részéről származó tanulmányt értékeltek ki, köztük egy amerikait, mely kimutatta, hogy azok az újszülött fiúk, akiknek az édesanyja különböző kemikáliák hatásainak volt kitéve a terhesség alatt, kisebb pénisszel és nőies jegyekkel fejlődtek (vagina, klitorisz, stb) és jöttek világra, azonfelül a nemi szerv és a végbélnyílás közötti távolság is rövidebb volt, ami szintén női nemi sajátosság.

    „Nemferdítő” hatás

    Gwynne Lyons, a brit mérgező vegyi anyagok kutatója szerint a tanulmány megmutatta, hogy veszélybe került a férfiak „alapfelszereltsége”, azaz az alapvető nemi jegyeik. Sok százezer vegyi anyagot – melyeknek ember és állat egyaránt ki van téve - azonosítottak „gender-bender”-ként, azaz  „nemferdítő” hatásúként. Ezek az anyagok befolyásolják a hormonháztartást: növelik a női hormon (ösztrogén) és csökkentik a férfihormon (tesztoszteron) szintjét.

    Ezek a vegyi anyagok a növényvédő-, gyomirtó-, permetszerek, az élelmiszercsomagolásoknál, kozmetikumokban, babapúdereknél használt lágyítók és a rákkeltő, mérgező PCB, azaz a poliklórozott bifenil, melyet - elvileg - 2001-ben a világon mindenhol betiltottak.

    Az állatvilágban sincs minden rendben

    • Angliában egyes folyókban élő hím halak heréjében ikrát találtak.
    • Egy Angliában honos varangyfaj 40 százaléka hím- és nőstény ivarszervekkel is rendelkezik.
    • Florida egyes vidékein élő aligátorok a növényvédő szerek hatására megváltozott a női hormonszintjük, mely által abnormális heréjük, kisebb péniszük lett. Sok terméketlen egyedet is befogtak.
    • Egy alaszkai szarvasfaj kétharmadánál herenagyobbodást és agancstorzulást figyeltek meg.
    • Dél-Afrikában bizonyos antilopfajoknál herekárosodást figyeltek meg, egy egérfaj hím egyedeinél teljesen leállt a hímivarsejt-termelés.
    • Olyan jegesmedvéket azonosítottak, melyeknek pénisszel és vaginával rendelkeznek. Esetükben a hímtag mérete erősen csökkent, a spermatermelés visszaesett.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Prof. Charles Tyler, az exeteri egyetem hormonzavarokkal foglalkozó munkatársa szerint ideje megkongatni a vészharangot. Prof. Lou Gillette, a floridai egyetem munkatársa elmondta, ha az állatvilágban ilyen súlyos tüneteket produkálnak a vegyszerek, akkor mi, emberek sem lehetünk nyugodtak.

    Drámaian csökken a hímivarsejt-szám is

    Japánban és az Egyesült Államokban összesen 250 ezer olyan lánygyermek született, melyeknek tulajdonképpen fiúnak kellett volna lenniük. Ezeknél a babáknál a vegyszerek úgy befolyásolták a nemi szervek fejlődését az anyaméhben, hogy a fiú nemi jellegeket elnyomták a dominánsabb nőiek. Kanadában, Olaszországban és Oroszországban is hasonló adatokat mutatnak a születési statisztikák.

    A hímivarsejt-csökkenés világméretűvé vált: egy - 20 országban végzett - tanulmány szerint a 150 millió/ml-es spermaszám az utóbbi ötven évben 60 millió/ml-re csökkent.

    (WEBBeteg, forrás: bild.de)

    Legutóbb frissült: 2008.12.10 08:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

    Mit kell tudni a spermáról?

    Az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak csupán 0,5 százaléka, míg a maradék 95 százalék a spermaplazma, melyet a nemi mirigyek termelnek. Pontos összetételét tekintve 3-5 százaléka keletkezik csupán a herében és a mellékherében, 45-80 százaléka az ondóhólyagban, 10-30 százaléka a prosztatában és 2-5 százaléka a Cowper-féle mirigyekben.

    Túlsúlyos a férjem, befolyásolja ez a spermái minőségét? - Az orvos válaszol

    Túlsúlyos a férjem, befolyásolja ez a spermái minőségét? Összefügg a férfiak kövérsége és a nemzőképesség? Okozhat ez meddőségi problémákat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Felelősség a háztartásban: a mosó- és tisztítószer gélkapszulák használata körültekintést igényel

    Ahogy egyre több háztartásban próbálják ki az úgynevezett mosó- és tisztítószer gélkapszulákat, úgy nő az ezzel összefüggő gyermekbalesetek száma, ezek megelőzésért a szülők is sokat tehetnek.

    Kapcsolat lehet egyes vegyszerek és a gyermeki idegfejlődés zavarai közt

    Egyes vegyszerek és a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavarai összefügghetnek - állapította meg egy új amerikai kutatás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.