Hormonzavarok: veszélyben a férfiak

WEBBeteg
megjelent:

A brit környezetvédelmi szervezet, a Chem Trust legújabb beszámolója szerint az anyaméhben történő fejlődés alatt a férfi nemi szervek sokkal érzékenyebben reagálnak a különböző vegyi anyagokra (pl. növényvédő szerekre), mint a nőiek.

A külső hatások egyre inkább „feminizálódáshoz”, elnőiesedéshez vezetnek, azaz a hímnemű lények – legyenek bár halak vagy emlősök – nőies vonásokkal ruházódnak fel, illetve jóval kisebb nemi szerveik fejlődnek.

A riporthoz 250, a világ minden részéről származó tanulmányt értékeltek ki, köztük egy amerikait, mely kimutatta, hogy azok az újszülött fiúk, akiknek az édesanyja különböző kemikáliák hatásainak volt kitéve a terhesség alatt, kisebb pénisszel és nőies jegyekkel fejlődtek (vagina, klitorisz, stb) és jöttek világra, azonfelül a nemi szerv és a végbélnyílás közötti távolság is rövidebb volt, ami szintén női nemi sajátosság.

„Nemferdítő” hatás

Gwynne Lyons, a brit mérgező vegyi anyagok kutatója szerint a tanulmány megmutatta, hogy veszélybe került a férfiak „alapfelszereltsége”, azaz az alapvető nemi jegyeik. Sok százezer vegyi anyagot – melyeknek ember és állat egyaránt ki van téve - azonosítottak „gender-bender”-ként, azaz „nemferdítő” hatásúként. Ezek az anyagok befolyásolják a hormonháztartást: növelik a női hormon (ösztrogén) és csökkentik a férfihormon (tesztoszteron) szintjét.

Ezek a vegyi anyagok a növényvédő-, gyomirtó-, permetszerek, az élelmiszercsomagolásoknál, kozmetikumokban, babapúdereknél használt lágyítók és a rákkeltő, mérgező PCB, azaz a poliklórozott bifenil, melyet - elvileg - 2001-ben a világon mindenhol betiltottak.

Az állatvilágban sincs minden rendben

  • Angliában egyes folyókban élő hím halak heréjében ikrát találtak.
  • Egy Angliában honos varangyfaj 40 százaléka hím- és nőstény ivarszervekkel is rendelkezik.
  • Florida egyes vidékein élő aligátorok a növényvédő szerek hatására megváltozott a női hormonszintjük, mely által abnormális heréjük, kisebb péniszük lett. Sok terméketlen egyedet is befogtak.
  • Egy alaszkai szarvasfaj kétharmadánál herenagyobbodást és agancstorzulást figyeltek meg.
  • Dél-Afrikában bizonyos antilopfajoknál herekárosodást figyeltek meg, egy egérfaj hím egyedeinél teljesen leállt a hímivarsejt-termelés.
  • Olyan jegesmedvéket azonosítottak, melyeknek pénisszel és vaginával rendelkeznek. Esetükben a hímtag mérete erősen csökkent, a spermatermelés visszaesett.

Prof. Charles Tyler, az exeteri egyetem hormonzavarokkal foglalkozó munkatársa szerint ideje megkongatni a vészharangot. Prof. Lou Gillette, a floridai egyetem munkatársa elmondta, ha az állatvilágban ilyen súlyos tüneteket produkálnak a vegyszerek, akkor mi, emberek sem lehetünk nyugodtak.

Drámaian csökken a hímivarsejt-szám is

Japánban és az Egyesült Államokban összesen 250 ezer olyan lánygyermek született, melyeknek tulajdonképpen fiúnak kellett volna lenniük. Ezeknél a babáknál a vegyszerek úgy befolyásolták a nemi szervek fejlődését az anyaméhben, hogy a fiú nemi jellegeket elnyomták a dominánsabb nőiek. Kanadában, Olaszországban és Oroszországban is hasonló adatokat mutatnak a születési statisztikák.

A hímivarsejt-csökkenés világméretűvé vált: egy - 20 országban végzett - tanulmány szerint a 150 millió/ml-es spermaszám az utóbbi ötven évben 60 millió/ml-re csökkent.

(WEBBeteg, forrás: Bild)

Cikkajánló

Szex - Ne beszéljünk mellé

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Nemi szerv
A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk!
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szimuly Sándor, családorvos; Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.