10 ok, ami ujjdagadást okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis) leggyakoribb okai, illetve cikkünkben arra vonatkozóan is tanácsot adunk, hogy mikor ajánlott orvoshoz fordulnia!

Túlzott meleg

A meleg hatására a véredények tágulnak, hogy több hő távozhasson a bőrön át, ami segíti a test lehűtését. Amint a véredények tágulnak, az azokban található folyadék egy része a lágy szövetekbe szivároghat, ami puffadást okozhat.

Ez a fajta duzzanat általában elmúlik, ha használja a kezeit és folytatja a szokásos tevékenységeket. Abban az esetben azonban, ha csak a kezeiben és az ujjaiban tapasztalja a dagadást (a lábaiban nem), azt fájdalom vagy gyenge fogás kíséri, akkor keresse fel orvosát!

Túl sok só

A sok chips, az ételek túlzott sózása, olajban sült krumpli, vagy egyéb sós élelmiszerek szintén okozhatják az ujjak dagadását. A szervezet igyekszik a só–víz egyensúlyt tartani. A több só bevitelét a szervezet több víz visszatartásával kompenzálja, ami puffadást okoz. A sós ételek által okozott enyhe duzzanat általában egy napon belül magától elmúlik, de hosszabb ideig is tarthat, attól függően, hogy mennyivel több só van a szervezetben. Ha visszaszorítja a sófogyasztást, de a duzzanat nem múlik, keresse fel orvosát!

Osteoarthritis vagy reumatoid arthritis

Ha a csontos ujjízületek azok, melyek megduzzadnak (például nem tudja lehúzni a gyűrűjét), azt okozhatja osteoarthritis, különösen, ha az ujjak reggelente is bedagadtak. Az ízületi gyulladásnak ezt az életkorhoz köthető formáját az ízületek végén található szövetek kopása okozza. Az osteoarthritis gyakran (de nem mindig) fájdalommal és merevséggel jár.

A reumatoid arthritis egy olyan autoimmun betegség, mely az ízületek bélését támadja meg, és szintén duzzanatot okozhat. Az osteoarthritissel ellentétben ez nem életkorhoz kötődő, és bárkinél, bármilyen életkorban jelentkezhet, gyakran a csukló vagy az ujjak ízületeiben. A reumatoid arthritis az ízületek duzzadását és az ízületek közötti terület gyulladását okozhatja, jellegzetes lehet a reggeli ízületi merevség.

Ez is érdekelheti Mi okozhat ízületi merevséget?

Carpalis alagút szindróma

Amikor az alkarból a tenyérbe futó ideg a csuklónál összenyomódik vegy beszorul, carpalis alagút szindróma alakul ki. A betegséggel járó duzzanathoz általában fájdalom, égető, bizsergő vagy zsibbadó érzés is társul az ujjakban és a kezekben – mely tünetek lassan, idővel alakulnak ki. Kutatások szerint a betegség háromszor olyan gyakori nők esetében, mint férfiaknál.

A nyirokrendszer elzáródása

A lymphoedema olyan végtagduzzanattal járó állapot, mely akkor alakul ki, ha a salakanyagokat, baktériumokat és vírusokat a szervezetből elszállító nyirokfolyadék nem megfelelően tud elfolyni. Ilyenkor az ujjak, lábujjak, de a karok és lábak is megduzzadhatnak, a bőrt pedig a beteg a szokásosnál vastagabbnak és feszülőbbnek érzi. A lymphoedema leginkább daganatos betegség okozta elfolyási akadállyal, daganat műtéttel vagy sugárzással történő kezelésével hozható összefüggésbe. Ritka esetben az állapotot a nyirokrendszer abnormális fejlődése is okozhatja.

Preeclampsia

Bizonyos típusú duzzanatok tipikusak a várandósság alatt, de a kezek és az arc duzzanata – különösen, ha a terület ujjal történő megnyomása észrevehető mélyedést okoz – a preeclampsia figyelmeztető jele lehet. A preeclampsia olyan terhességi komplikáció, melyet magas vérnyomás jellemez, kezeletlen esetben pedig szervkárosodást (máj, vese) okozhat. A duzzadás mellett egyéb tünetei közé tartozik a homályos látás, a vizelet magas fehérjetartalma, a fejfájás, hányinger és hányás is. A preeclampsia kockázata első terhességnél, illetve 40 évnél idősebb terhes nők esetén a legmagasabb, illetve azoknál az ikreket váró kismamáknál, akik elhízottak.

Raynaud-kór és Raynaud-szindróma

A Raynaud-kór olyan betegség, mely az artériák szűkülésével jár, amit a hideg idő vagy stressz okoz. Ez a szűkülés lassítja a vérkeringést, a duzzadás pedig akkor jelentkezik, amikor a keringés (meleg hatására vagy a stressz elmúlásával) visszatér. Az állapot gyakori, és sokkal nagyobb valószínűséggel fordul elő nőknél. Ha az ujjai kékesek vagy elfehérednek még, mielőtt megduzzadnának, az a Raynaud-kór egyik biztos jele. A Raynaud-szindróma hasonló tünetekkel jár, de az említett tünetek itt általában csak az egyik kéz egy-két ujján jelentkeznek, illetve ellentétben a Raynaud-kórral, ez nem önálló betegség, hátterében más betegséget kell keresni!

Testmozgás

Testmozgás során a kezek duzzadása normális jelenség, hiszen a véredények az izmok megnövekedett energiaigényére válaszolva kitágulnak. Mozgás esetén a szervezet hőt termel, az érrendszer pedig több folyadékot juttat az ujjakba, kezekbe, lábakba, hogy segítse a test lehűtését.

Veseproblémák

Ha a vesék nem tudják eltávolítani a felgyülemlett szövetközti folyadékot – más néven ödémát –, a szervezet visszatartja azt, ami többek között a kezek duzzadását okozza. Az ödéma bármely testrészt érintheti, de leggyakrabban a duzzadás a kezekben, lábakban, bokában és a lábfejben jelentkezik.

Ha a vesék nem választják ki a felesleget, a folyadék a testben marad. Mivel a vesék segítenek szabályozni a test elektrolitjait is, bármilyen típusú vesebetegség befolyásolhatja ezt a folyamatot. A magas vérnyomás és a cukorbetegség olyan állapotok, melyek veseproblémához vezethetnek.

Gyógyszerek

Bizonyos készítmények okozhatják a kezek és lábak duzzadását. Ide tartoznak a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelését szolgáló gyógyszerek, illetve a szteroidok és a fogamzásgátló tabletták is. Ha mellékhatást észlel, forduljon kezelőorvosához, és keressenek más készítményt betegsége kezelésére.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: 11 Reasons You Have Swollen Fingers and Hands, According to Doctors (Prevention)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.